Ukraina: – Kolomoiskis hird blokkerer Ukrnafta, Porosjenko forlanger den fjernet

0
Kolomoiskis hird ved Ukrnafta

Striden mellom oligarkene i Ukraina hardner. Sjokoladekonge og president Petro Porosjenko ønsker å sikre statlig kontroll over oljeselskapet Ukrnafta der den jødiske oligarken Igor Kolomoiski har 42% av aksjene. Dette toppet seg foreløpig med at Kolomoiski sendte en del av sin private hird for å blokkere inngangen til Ukrnafta. Porosjenko krevde at soldatene skulle fjernes, og sa at vi kan ikke la noen ha sine egne lommearméer her til land. Det skulle han eventuelt ha tenkt på før, for det er en kjent sak at Kolomoiski har vært svært rundhåndet i sin økonomiske støtte til de høyreekstreme militsene.

Kyiv Post, som er finansiert av CIA, forteller om konflikten mellom oligarkene og sier også at sikkerhetstjenesten i Kiev mistenker folk i Dnipropetrovsk som står svært nær Kolomoiski for organisert kriminalitet, som både omfatter økonomiske forbrytelser og mord.

Kolomoisky’s Privat Group holds 42 percent in Ukrnafta, while state-owned Naftogaz owns 50 percent plus one share. He also has interests in banking, media and steel, among other industries.

The dramatic arrival of guards followed the parliament’s passage of a bill on March 19 to reduce the quorum at state-controlled joint-stock companies’ shareholder meetings to 50 percent from 60 percent, and thus deprive Kolomoisky of de facto control over the state oil extractor.

On the same day, the government moved to oust the manager of Ukrtransnafta, a state-owned oil transportation company, which was controlled by a Kolomoisky ally. The oligarch responded by showing up at the office with a group of armed men. Both times, he showed up in person and claimed he was trying to “protect” the companies from raidership.

I forrige uke truet Kolomoiski med at han kunne komme med 2000 soldater til Ukrnafta. Demonstrasjonene på Maidan i fjor rettet seg angivelig mot oligarkenes makt, men denne konflikten viser ikke bare at oligarkenes makt er større enn noen gang og at deres private feider kan rive resten av landet i stykker.

Porosjenko har beordret arrestasjon av Kolomoiskis hird, og det gjenstår å se om han lykkes med det. Det er minst 30 forskjellige militser i Ukraina, mange av dem fascistiske og høyreekstreme. Deres lojalitet til Kiev er heller tvilsom.

Forrige artikkelBundesbank: Lufta går ut av eurosonen
Neste artikkelKongressen vil ha krig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).