Ukraina: – Kolomoiskis hird blokkerer Ukrnafta, Porosjenko forlanger den fjernet

0
Kolomoiskis hird ved Ukrnafta

Striden mellom oligarkene i Ukraina hardner. Sjokoladekonge og president Petro Porosjenko ønsker å sikre statlig kontroll over oljeselskapet Ukrnafta der den jødiske oligarken Igor Kolomoiski har 42% av aksjene. Dette toppet seg foreløpig med at Kolomoiski sendte en del av sin private hird for å blokkere inngangen til Ukrnafta. Porosjenko krevde at soldatene skulle fjernes, og sa at vi kan ikke la noen ha sine egne lommearméer her til land. Det skulle han eventuelt ha tenkt på før, for det er en kjent sak at Kolomoiski har vært svært rundhåndet i sin økonomiske støtte til de høyreekstreme militsene.

Kyiv Post, som er finansiert av CIA, forteller om konflikten mellom oligarkene og sier også at sikkerhetstjenesten i Kiev mistenker folk i Dnipropetrovsk som står svært nær Kolomoiski for organisert kriminalitet, som både omfatter økonomiske forbrytelser og mord.

Kolomoisky’s Privat Group holds 42 percent in Ukrnafta, while state-owned Naftogaz owns 50 percent plus one share. He also has interests in banking, media and steel, among other industries.

The dramatic arrival of guards followed the parliament’s passage of a bill on March 19 to reduce the quorum at state-controlled joint-stock companies’ shareholder meetings to 50 percent from 60 percent, and thus deprive Kolomoisky of de facto control over the state oil extractor.

On the same day, the government moved to oust the manager of Ukrtransnafta, a state-owned oil transportation company, which was controlled by a Kolomoisky ally. The oligarch responded by showing up at the office with a group of armed men. Both times, he showed up in person and claimed he was trying to “protect” the companies from raidership.

I forrige uke truet Kolomoiski med at han kunne komme med 2000 soldater til Ukrnafta. Demonstrasjonene på Maidan i fjor rettet seg angivelig mot oligarkenes makt, men denne konflikten viser ikke bare at oligarkenes makt er større enn noen gang og at deres private feider kan rive resten av landet i stykker.

Porosjenko har beordret arrestasjon av Kolomoiskis hird, og det gjenstår å se om han lykkes med det. Det er minst 30 forskjellige militser i Ukraina, mange av dem fascistiske og høyreekstreme. Deres lojalitet til Kiev er heller tvilsom.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.