Yanis Varoufakis: – Hvis Hellas tvinges ut, kollapser euroen

3

Den greske finansministeren, Yanis Varoufakis, har blitt intervjuet i Reuters, og han snakker i klartekst om hva en Grexit, en gresk utgang av euroen, kan bety for Europa:

«The euro is fragile, it’s like building a castle of cards, if you take out the Greek card the others will collapse.» Varoufakis said according to an Italian transcript of the interview released by RAI ahead of broadcast.

«I would warn anyone who is considering strategically amputating Greece from Europe because this is very dangerous,» he said. «Who will be next after us? Portugal? What will happen when Italy discovers it is impossible to remain inside the straitjacket of austerity?»

Varoufakis sa videre:

«Italian officials, I can’t tell you from which big institution, approached me to tell me they backed us but they can’t tell the truth because Italy also risks bankruptcy and they are afraid of the reaction from Germany,» he said.

I Italia vet alle at euroen har vært en katastrofe for landet, men det er bare Silvio Berlusconi og Beppe Grillo som tør å si det høyt.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. (Penge)Økonomisk «krise» i land etter land er en del av makt-spilllet det siste ti-året.
    Verktøyet er det økonomiske systemet, der renter og «gjeld» skal paralysere nasjoner og splitte innad. De som styrer det økonomiske systemet styrer politikken, lokalt og globalt.

  2. Euroen var feil designet fra begynnelsen av. Dersom man skulle fått euroen til å fungere, måtte man ha solgt euro-obligasjoner, dvs. obligasjoner for hele euro-området. Isteden har hvert land utstedt sine egne obligasjoner, for eksempel Hellas har utstedt greske obligasjoner, Italia italienske obligasjoner osv. De som designet euroen var klar over denne feilen i designet, men da euroen ble innført, var det ikke politisk mulig å utstede obligasjoner for hele euro-området, og nå er det for sent.

    Det er helt riktig som den greske finansministeren sier, at dersom Hellas går ut av euro-samarbeidet, så vil det være en katastrofe for Brussel, fordi andre land, som Italia, Spania osv. vil følge etter. Brussel vil derfor kjempe imot en gresk exit så lenge som mulig. Likevel tror jeg at en gresk exit er uunngåelig.

  3. Dagens monitære fiat system overlever ikke og ikke Euron lenge til tror jeg da. Man kan ikke øke pengermengde ubegrenset i et system som bygger på tilliten at land opprethålder verdiet på respektive valutor. Og Italia «euroen har vært en katastrofe for landet» er helt konk og Grillo vil ut av gjeld fengsel EMU. I sum, vi skall nok ikke fokusere så mye på hva vi gjør uten se på hva BRICS land gjør. Og hva gjør de, jo de kjøper gull og «hard assets» i stor kvanta 😉 og bygger et nytt SWIFT system samt bruker land mer og mer swap agreements.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.