Har Syriza kapitulert?

0

Finansministrene i eurosonen er blitt enige med forhandlerne fra Hellas om en fortsettelse av kreditten. Men i følge rapportene har Syriza gjort så store innrømmelser til EU og Tyskland at Alexis Tsipras skal få problemer med å møte de velgerne som ga ham mandat til å bryte med EUs nedskjæringspolitikk. En kommentator sier at «Tyskland ga bare Hellas nok tau til å henge seg med». Tsipras på sin side erklærer «seier». Hva har skjedd? Har Syriza kapitulert?

hellas akropolis

Fortsettelse av nedskjæringspolitikken

I forkant av møtet har Syrizas forhandlere sagt mye sant om EUs nedskjæringspolitikk og om at gjelda til Hellas ikke lar seg betale ned, og burde derfor vært slettet et langt stykke på vei. Et stort flertall av de greske velgerne, også dem som ikke stemte Syriza, har sagt at de støtter regjeringas forhandlingsposisjon. Det er derfor skapt forventninger i hellas som Alexis Tsipras og Yanis Varoufakis vil få problemer med å leve opp til.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sier i en nedlatende kommentar at «de greske representantene skal virkelig få problemer med å forklare dette for sine velgere».

Hva var det som skjedde? Den avtaleskissen som ble inngått mellom Aten og kreditorene sikrer at redningslånene som skal holde Hellas flytende og dempe frykten for en kaotisk utgang fra eurosonen, blir opprettholdt. På den andre sida skal Syriza ha forpliktet seg til ikke å oppheve de nedskjæringstiltakene som den forrige regjeringa hadde avtalt med Troikaen. Og innen mandag 23. februar må de legge fram ei liste over «reformer» som de vil gjennomføre. Dette skriver The Guardian.

Varoufakis hadde krevd nedskriving av gjelda. Dette ble blank avslått av motparten. Tsipras hadde sagt at «vi forhandler ikke mer med Troikaen, når det gjelder oss er den død». Den eneste konsesjonen han fikk var å få lov til å kalle Troikaen noe annet, nemlig «institusjonene», men det er de samme institusjonene som Troikaen, de samme folkene og den samme politikken. Syriza hadde vedtatt å stoppe privatiseringa, det ble avvist nærmest uten kommentarer. Nå må pengene brukes til å sikre greske banker.

Eurogruppa sendte ut et kommuniké etter møtet, som ikke er til å misforstå. Der står det blant annet:

Utbetaling vil bare komme på tale dersom institusjonene godkjenner de reformene Hellas legger fram. Og dette skal igjen godkjennes av Eurogruppa.

Det likner kapitulasjon

Det kan være at Hellas har fått noen små konsesjoner som ikke kommer fram i de første pressereferatene. Det kan jo i prinsippet hende at Syriza har noen kort i ermet som de ikke har vist ennå og at den endelige konfrontasjonen bare er utsatt. Men med et forbeholdet ser det veldig ut som en kapitulasjon.

I greske tragedier er skjebnen til personene fastlagt av gudene. Det er bestemt at Oidipus skal drepe sin far og gifte seg med sin mor, og uansett hva personene gjør for å unngå skjebnen, så blir de innhentet av den – alltid. Oidipus handler slik gudene allerede hadde bestemt. Og det ser ut til at Syriza handler slik Troikaen allerede har bestemt.

Tyskland har ikke en gang vært villig til å gi Hellas et «nederlag med ære». Schäuble og Merkel hadde bestemt seg for å gruse Tsipras og Varoufakis, om ikke annet så for å fortelle Italia, Spania og Portugal at ingen avvik vil bli tålt. Som Larry Elliot skriver på Analyze Greece: Tyskland ville gi Hellas «en karthagisk fred», med henvisning til Romas vilkår overfor det slagne Karthago etter de puniske krigene, altså det totale nederlag.

Det virker som om den analysen som Takis Fotopoulis  gjorde forut for forhandlingene har holdt stikk, når han skrev:

The inevitable result is that none of Syriza’s promises before the election is on the way to be met by the government.

Hadde Syriza noe alternativ?

Hellas skulle aldri ha vært med i euroen. Det var svindel fra ende til annen. Men i Hellas er det stort flertall for å forbli i euroen. EUs angivelige gjeldspakke til Hellas har stort sett, over 90%, ikke gått til Hellas, men til bankene.

Hvis målet er å forbli i euroen for enhver pris og akseptere spillereglene til EU, så er resultatet gitt. Skulle Syriza lagt opp en annen politikk, måtte det vært å mobilisere folket til å ta en konfrontasjon med gresk kapitalisme. Det ville betydd å nasjonalisere bankene og finansinstitusjonene og alle de strategisk viktige selskapene. Så måtte de ha forberedt en organisert utgang fra euroen, innført kontroll over kapitalbevegelser, gjeninnført drakhmer og nedskrevet gjelda. Hellas ville da antakelig ha blitt kastet ut av EU, og Tsipras og Varoufakis ville nok snart bli erklært som systemfiender i EU og NATO. Men da ville Hellas ha blitt et lysende eksempel for hele Europa.

 

 

 

 

 

Forrige artikkelPorosjenko forrådte sine egne i Debaltsevo
Neste artikkel– Ukraina forbereder seg på «krig i full skala», sier Kievs viseutenriksminister
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).