Porosjenko forrådte sine egne i Debaltsevo

3

Jeg har tidligere nevnt at mye tyder på at Debaltsevos fall ble avtalt under forhandlingene i Minsk. Nå kommer det flere detaljer om dette, detaljer som er svært lite flatterende for Ukrainas president Petro Porosjenko.

Alexander Mercouris skriver i Sputnik:

The denial reached farcical levels during the negotiations in Minsk. Half the 16 hours of negotiations were reportedly taken up with attempts to get Ukraine’s President Poroshenko to admit the obvious, that his troops in Debaltseve were encircled. Ukrainian President Petro Poroshenko refused to do so, refusing to order his troops to retreat and rejecting all offers from others to arrange this.

En av grunnene til at Angela Merkel tok sitt fredsinitiativ da hun gjorde, var at hun hadde fått rapporter om at de ukrainske styrkene i Debaltsevo sto foran utslettelse hvis kampene fortsatte. Derfor ble det lagt et hardt press på Porosjenko for å få ham til å innse dette, og trekke styrkene tilbake. Han nektet, og som øverstkommanderende forrådte han da sine egne soldater, med det resultatet at svært mange liv gikk tapt – bare for at Porosjenko ikke skulle tape ansikt. Og det gjorde han allikevel.

Les resten av artikkelen her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Jeg er nødt til å spørre; er du klar over at dette kommer fra Putin sitt eget medieorgan og definitivt ikke kan sies å være en balansert og etterrettelig kilde?

  Om en skulle diskutere sakens realia så vil jeg kort peke på to punkter:

  1. Er Debaltseve av strategisk betydning for opprørerne så er det like klart at om sentralmakten har kontroll har de tatt fra oprørerne noe av strategisk betydning, de er altså betydelig svekket. I dette tilfelle gjelder det transport av krigsmateriell inn og ukrainsk kull for eksempel ut. Det er også en av den russiske føderasjons strategiske veier videre inn i Ukraina om det er planen.

  2. Utsagnet om tusener faller til jorden av seg selv. I lys av andre tragedier så vet man at slikt er umulig å holde skjult.

  På samme måte som Voice of America ikke er et pålitelig organ så er nyskapningen Sputnik, basert på Voice of Russia og RIA Novosti like upålitelig.

  • Ja, jeg er klar over kilden. Men nå har jeg tre versjoner av samme historie, nemlig Reuters, Deutsche Wirtschafts Nachrichten og Sputnik. Det og det faktum at Merkel og Hollande har godtatt at separatistene har tatt Debaltsevo, gjør at jeg fester lit til tendensen i informasjonen. Detaljen om at man hadde brukt så mange timer til å få Porosjenko til å innse nederlaget, har jeg bare fra Sputnik. Er det propaganda? Det kan det jo være. Men faktum er at han snudde ikke og nederlaget var grusomt. Hvor mange som ble drept, vet jeg ikke. Når Porosjenko snakker om en seierrik omgruppering og seks drepte, så er det tydelig at han er djupt inne i fornektelsen. Det han gjorde var en forbrytelse mot sine egne soldater. Og dette vil naturligvis også fascistene mene, de som nå oppretter sin uavhengige generalstab.

 2. I sin pressemelding tidlig på morgenen rett etter Minsk-2 møte har Putin selv fortalt om Debaltsjevo-diskusjonen i løpet av natten og mente at det ville komme en logisk utfall av omringingen(som i følge Porosjenko ikke eksisterte).
  «De som er omringet kommer til å forsøke å komme seg ut og de Kiev-styrkene som er på utsiden kommer til forsøke å åpne en korridor for å få omringede ut.» Kampene ved Debaltsjevo var nærmest uungåelige.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.