Porosjenko forrådte sine egne i Debaltsevo

0

Jeg har tidligere nevnt at mye tyder på at Debaltsevos fall ble avtalt under forhandlingene i Minsk. Nå kommer det flere detaljer om dette, detaljer som er svært lite flatterende for Ukrainas president Petro Porosjenko.

Alexander Mercouris skriver i Sputnik:

The denial reached farcical levels during the negotiations in Minsk. Half the 16 hours of negotiations were reportedly taken up with attempts to get Ukraine’s President Poroshenko to admit the obvious, that his troops in Debaltseve were encircled. Ukrainian President Petro Poroshenko refused to do so, refusing to order his troops to retreat and rejecting all offers from others to arrange this.

En av grunnene til at Angela Merkel tok sitt fredsinitiativ da hun gjorde, var at hun hadde fått rapporter om at de ukrainske styrkene i Debaltsevo sto foran utslettelse hvis kampene fortsatte. Derfor ble det lagt et hardt press på Porosjenko for å få ham til å innse dette, og trekke styrkene tilbake. Han nektet, og som øverstkommanderende forrådte han da sine egne soldater, med det resultatet at svært mange liv gikk tapt – bare for at Porosjenko ikke skulle tape ansikt. Og det gjorde han allikevel.

Les resten av artikkelen her.

Forrige artikkelTroika, Grexit or Plan B?
Neste artikkelHar Syriza kapitulert?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).