Gresk gjeldskutt: Merkel sier Nei, Obama sier Ja

0
Hellas' finansminister Varoufakis og hans franske kollega Sapin

Det pågår en knallhard tautrekking om den greske gjelda mellom EU og den nye greske regjeringa under ledelse av SYRIZA.

Alexis Tsipras har krevd at gjelda må halveres for at Hellas skal ha noen sjanse til å komme i gang igjen. Tysklands Angela Merkel har sagt kategorisk «Nein!» til dette. Men nå får Tsipras støtte fra ulike hold, noen uventet og noen ikke fullt så uventet.

Frankrikes finansminister Michel Sapin sa at «Frankrike er mer enn klart for å støtte Hellas’ ønske om en reforhandling.» Nå er jo Frankrike nokså ille ute sjøl, så det er kanskje ikke så uventet, sjøl om Frau Merkel nok var svært lite begeistret for å bli dolket i ryggen på denne måten.

Hellas har engasjert investeringsbanken Lazard til å bistå seg i gjeldsforhandlingene, og Matthieu Pigasse, sjef for deres Paris-kontor sier til Bloomberg at «hvis vi kutter gjelda med 50% vil det gi Hellas en mulighet til å vende tilbake til et mer fornuftig forhold mellom BNP og gjeld.»

Sistemann ut er Barack Obama som 1.2.2015 sier i et intervju med CNN:

Du kan ikke fortsette å presse land som er midt i en depresjon. På et eller annet punkt må det komme en vekststrategi slik at de kan nedbetale gjelda og kvitte seg med noe av underskuddet.»

Man kan si hva man vil om SYRIZA, men på ei uke etter valget har de lykkes med å få muntlig støtte fra både Putin og Obama. Det er ikke så verst jobba.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUkrainas generalsstabssjef: – Det er ikke regulære russiske styrker i Ukraina
Neste artikkelVinter i Bella Tolfa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).