– Ap kan glemme nei til salg av Norge hvis TISA-avtalen vedtas

0

Av Bjørnar Moxnes og Stian Bragtvedt (Rødt)

Regjeringa og Ap mener Rødts frykt for handelsavtalen TISA er ubegrunnet. Hadde det enda vært så vel.

Dessverre gjengis noen misoppfatninger i artikkelen i Stavanger Aftenblad 13. februar. Under overskriften ”Helse og skole unntatt” hevdes det at land selv melder inn hvilke sektorer og tjenester de vil privatisere, såkalt positiv listing. TISA fungerer stikk motsatt. Land må melde inn sektorer der de vil ha unntak for privatisering, såkalt negativ listing. Dette er et av forholdene som gjør TISA-avtalen så skummel.

Når lista med unntakene er levert inn, er toget nemlig gått. Da blir det ikke flere unntak. Da blir det irreversibel privatisering herfra og i all evighet på de øvrige samfunnsområdene, selv om befolkninga skulle ønske seg noe annet. Bekymrer ikke dette Ap? Har ikke Jonas Gahr Støre nylig uttalt at Ap heller vil bygge landet, enn å selge landet? Hvis TISA-avtalen vedtas, kan vi bare glemme nei til salg av Norge.

Hva vil Norge gi?
Regjeringa hevder at helse og skole er unntatt i Norges åpningstilbud til TISA-forhandlingene. Men alle som har vært i en forhandling vet at et åpningstilbud aldri er det samme som sluttresultatet. Skal Norge sikre tilgang til andre lands tjenestesektorer for Telenor, oljeindustri e.l., så må vi gi noe tilbake. Hvilke deler av den norske velferden vil Høyre og Frp åpne for internasjonal storkapital i bytte mot markedsadgang for Telenor? Det er så langt et åpent spørsmål.

Aps Svein Roald Hansen mener at Rødt, Sp, SV og fagbevegelsens frykt for avtalen bygger på en misforståelse. Det kan være interessant for Hansen og Ap å merke seg at det i Norges åpningstilbud er åpnet for bedriftsetableringer innen fødestuer og sykepleietjenester. Selv i åpningstilbudet er altså ikke helsesektoren unntatt! Hvis regjeringa og Ap virkelig vil berolige det norske folk med hensyn til offentlige tjenester, er det en smal sak: Offentliggjør forhandlingsdokumentene og det foreløpige utkastet til avtale.

Lekkasjene fra forhandlingene og de misvisende uttalelsene fra regjeringa, gir liten grunn til å stole på forsikringene om at offentlig sektor er unntatt. Snarere minner regjeringa og Aps retorikk for TISA-avtalen om EU-kampen. Da Anne Enger Lahnstein i den avsluttende partilederdebatten sa at et EU-medlemskap kunne svekke faglige rettigheter, smalt det fra Gro Harlem Brundtland: «Altså, det er løgn!». I dag vet vi hvem som snakket sant.

Vedtatt Ap-politikk?
For den mørkeblå regjeringa er ikke svekkelse av faglige rettigheter og irreversibel privatisering noe stort problem. Tvert i mot. Da bestemmer de jo samfunnskursen uavhengig av om befolkninga gjennom stemmeseddelen ber om en annen politikk. Men for alle oss som er mot salg av Norge, må varselklokkene nå ringe. Slik sett er det bekymringsfullt at Aps talsperson nå lyder som et ekko av Frp og Høyre. Spørsmålene melder seg: Uttrykker Roald Hansen virkelig Aps vedtatte politikk i denne saken? Er det ingen i Ap som ser faren ved irreversibel privatisering?

Bjørnar Moxnes (leder i Rødt) og Stian Bragtvedt (internasjonalt ansvarlig i Rødt)

 

Mer om TISA:

Stop TISA, the secret trade agreement

Det du trenger å vite om TISA

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.