– Ap kan glemme nei til salg av Norge hvis TISA-avtalen vedtas

8

Av Bjørnar Moxnes og Stian Bragtvedt (Rødt)

Regjeringa og Ap mener Rødts frykt for handelsavtalen TISA er ubegrunnet. Hadde det enda vært så vel.

Dessverre gjengis noen misoppfatninger i artikkelen i Stavanger Aftenblad 13. februar. Under overskriften ”Helse og skole unntatt” hevdes det at land selv melder inn hvilke sektorer og tjenester de vil privatisere, såkalt positiv listing. TISA fungerer stikk motsatt. Land må melde inn sektorer der de vil ha unntak for privatisering, såkalt negativ listing. Dette er et av forholdene som gjør TISA-avtalen så skummel.

Når lista med unntakene er levert inn, er toget nemlig gått. Da blir det ikke flere unntak. Da blir det irreversibel privatisering herfra og i all evighet på de øvrige samfunnsområdene, selv om befolkninga skulle ønske seg noe annet. Bekymrer ikke dette Ap? Har ikke Jonas Gahr Støre nylig uttalt at Ap heller vil bygge landet, enn å selge landet? Hvis TISA-avtalen vedtas, kan vi bare glemme nei til salg av Norge.

Hva vil Norge gi?
Regjeringa hevder at helse og skole er unntatt i Norges åpningstilbud til TISA-forhandlingene. Men alle som har vært i en forhandling vet at et åpningstilbud aldri er det samme som sluttresultatet. Skal Norge sikre tilgang til andre lands tjenestesektorer for Telenor, oljeindustri e.l., så må vi gi noe tilbake. Hvilke deler av den norske velferden vil Høyre og Frp åpne for internasjonal storkapital i bytte mot markedsadgang for Telenor? Det er så langt et åpent spørsmål.

Aps Svein Roald Hansen mener at Rødt, Sp, SV og fagbevegelsens frykt for avtalen bygger på en misforståelse. Det kan være interessant for Hansen og Ap å merke seg at det i Norges åpningstilbud er åpnet for bedriftsetableringer innen fødestuer og sykepleietjenester. Selv i åpningstilbudet er altså ikke helsesektoren unntatt! Hvis regjeringa og Ap virkelig vil berolige det norske folk med hensyn til offentlige tjenester, er det en smal sak: Offentliggjør forhandlingsdokumentene og det foreløpige utkastet til avtale.

Lekkasjene fra forhandlingene og de misvisende uttalelsene fra regjeringa, gir liten grunn til å stole på forsikringene om at offentlig sektor er unntatt. Snarere minner regjeringa og Aps retorikk for TISA-avtalen om EU-kampen. Da Anne Enger Lahnstein i den avsluttende partilederdebatten sa at et EU-medlemskap kunne svekke faglige rettigheter, smalt det fra Gro Harlem Brundtland: «Altså, det er løgn!». I dag vet vi hvem som snakket sant.

Vedtatt Ap-politikk?
For den mørkeblå regjeringa er ikke svekkelse av faglige rettigheter og irreversibel privatisering noe stort problem. Tvert i mot. Da bestemmer de jo samfunnskursen uavhengig av om befolkninga gjennom stemmeseddelen ber om en annen politikk. Men for alle oss som er mot salg av Norge, må varselklokkene nå ringe. Slik sett er det bekymringsfullt at Aps talsperson nå lyder som et ekko av Frp og Høyre. Spørsmålene melder seg: Uttrykker Roald Hansen virkelig Aps vedtatte politikk i denne saken? Er det ingen i Ap som ser faren ved irreversibel privatisering?

Bjørnar Moxnes (leder i Rødt) og Stian Bragtvedt (internasjonalt ansvarlig i Rødt)

 

Mer om TISA:

Stop TISA, the secret trade agreement

Det du trenger å vite om TISA

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Sykt! Minimere overstatlighet! Et problem mener jeg med dagens økonomiske gigant ulikheter samt storforetak og korrupt fiat kasino økonomi er at et fåtall aktører kjøper alt til det raser da 🙂 Bedrifter (banker eksempelvis) og et fåtall mennesker har større makt enn folket via overstatlighet og kjøpemakt og dermed gigant innflytelse over den demokratiske prosessen da de kjøper politisk innflytelse eksempelvis. Ikke noe nytt men fiat økonomien har gitt et fåtall gigant rikdom i en setting det har vart høykonjunktur lenge.

  Se USA eksempelvis.. Men vil man så kan man ha lovverk som reduserer kjøpe makt og en media uten gate keepers men der er vi ikke enn..

  Young Turks har litt om det…
  http://www.wolf-pac.com/the_plan

  Fighting Among Clinton Donors Shows Money Matters More Than Voters
  https://www.youtube.com/watch?v=m5h63F7Mcvg

 2. Som de to forfatterne hevder: Dette er som EU spørsmålet om igjen! Det viktigste for folket med hensyn til EU var sjølråderetten. Hvorfor er forhandlingene om denne avtalen HEMMELIG? Fordi det nettopp dreier seg om SJØLRÅDE retten! I enda større grad er det dette det dreier seg om nå.

  I EU kampen samlet folk seg i en felles kamp mot å gi fra seg retten til å bestemme i eget land. Folk fra alle lag deltok for å bevare det viktigste vi har! Løgnene til tross ble medlemskap nedstemt. I dag er motstanden mot medlemskap ca. 80%! Hvorfor? Årsaken er helt klar: EU er, og har hele tiden vert et angrep på folkets interesser. Svært mange som den gang lot seg fange av løgner ser at det var nettopp løgner!

  Det som nå, bak ryggen på folk legges fram uten mulighet til å stemme er mye, mye verre enn EU medlemskap. Vårt første krav må være at avtalen legges fram i sin helhet og at det må kunne diskuteres og stemmes over!

  Slik det er nå kan det bare karakteriseres som en ting: Landsforæderi! Landsforæderi fordi det fratar oss muligheten til å bestemme i eget land!

  • Du har så rett, så rett! Jeg forstår heller ikke kronprins Haakon, som har gjort seg selv til maskot for disse folka. Hvordan kan han gidde å være regent for en nasjon tappet for innhold og mening? Da kan man virkelig begynne å snakke om kongehuset som ikke annet enn «knapper og glansbilder». Forstår kronprinsen virkelig hva kompisene hans holder på med? Eller er han kun en naiv brikke i det store spillet? På likefot med Mallala?

   Blir denne avtalen vedtatt tror jeg at jeg dropper 17. mai-feiringa framover. Det får da være måte på hykleri, uten at man selv behøver å gjøre seg selv til en del av dette.

   Blir avtalen vedtatt foreslår jeg at alle med snev av nasjonalkjensle senker flagget på halv stang under nasjonaldagen.

  • De må satse på at folk gir opp, og heller interesserer seg for Paradise Hotell og Nytt på Nytt? Den siste dansen på Titanic.
   Vi blir jo fora med løgner og bedratt over alt, alt vi gjør og sier blir ( kan bli) overvåket.
   Om et par år settes rentene opp og lammer folk fullstendig. Og da sitter folk allerede med munnkurv, skylapper, full av forvirring og klar til å gå løs på hverandre.

 3. Europabewvegelsen med leder Svein Roald Hansen består , evs nesten utelukkende ja til eu av ca. 140 av 169 stortingsrepresentanter er m edlemmer av ett skjult parti – Nordmenn flest er blitt lurt trill rundt ved hvert bidige valg, det være seg stortingsvalget eller kommunevalgene.

  Hvorfor skriver ikke media om dette? Dette og mange flere spørsmål vil du få svar på i denne informasjonen om maktens landsforræderi imot det norske folk, kongen og fedrelandet.

  Det vi i dag ser på som et valg og resultatet derefter, er en illusjon om at vi har fått det vi har stemt på. Vi liker å tro at vi har fått en endring. Men sannheten klør deg ikke i øret, men løgnhalsene og de som står bak landsforræderiet- dem klør det meget mer- der ryggen som kjent skifter navn.

  I dagens venstre- høyre akse er det pr i dag null påvirkning, dvs det utgjør ca 2 promille på statsbudjettet i endringer når de blå tar over rattet fra de røde og visa versa.

  Dagens system er med andre ord ikke-demokratisk, med et parti-diktatur i full skala, som nordmenn flest ikke har behag i eller noen sinne vil få goder av. Allerede i 1920 ble ordningen om at vi kunne velge personer inn på Stortinget fjernet av embetsverket. Dette embetsverket sitter i skyggen og jobber for helt andre interesser enn det norske folk. Slik har Norge blitt vanstyrt i alle år etter krigens slutt i 1945. Denne skjulte makteliten er IKKE valgt av folket, men av politikerne selv.
  Likeledes ser dere at når f.eks Nobels fredspris styre skal velges, så er det pillråtne politikere som skal bestemme over hvem som skal overeta. Det samme skjer når det skal avgjøres hvem som skal motta denne prisen. Det er ikke mindre enn oppsiktsvekkende at det får passere.

  Slik er det hele veien, også i valg av rettsapparatet og dommere.
  På dette viset sitter makteliten på alle bauger og kanter, og det finnes ikke fnugg av det vi kaller habilitet. Slik har de bygget opp en koloss som «pisker og torturerer» oss hver dag. Til eksempel er ikke en eneste dom i Norge avsagt på nøytralt grunnlag.

  Agendaen til embetsverket er ikke å lytte til folkets vilje, men egne agendaer utført for makteliten utenfor Norges grenser- nemlig Russland og Usa.

  Hele statsapparatet er gjennomsyret «korrupt»:http://bmonline.no/html/dtur.html

  • «Allerede i 1920 ble ordningen om at vi kunne velge personer inn på Stortinget fjernet av embetsverket. Dette embetsverket sitter i skyggen og jobber for helt andre interesser enn det norske folk. Slik har Norge blitt vanstyrt i alle år etter krigens slutt i 1945. Denne skjulte makteliten er IKKE valgt av folket, men av politikerne selv.»

   Stille og forsiktig plukkes folkestyre fra hverandre. Til vi i forvirring og frustrasjon roper det vi blir opplært til å rope om ; En verden/En leder.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.