Uventet applaus for SYRIZA

0

At venstresida skulle juble for valgseieren til greske SYRIZA var ikke akkurat en oddsbombe. Mer overraskende er at partiet høster jubel fra helt annet hold.

Marine Le Pen, leder for det høyreorienterte franske partiet Front National sier at «det er en gigantisk demokratisk ørefik som det greske folket har gitt Den europeiske unionen.» Hun tilføyer at «med EU er vi ikke frie til å føre vår egen pengepolitikk, vår egen økonomiske politikk eller vår egen innvandringspolitikk.»

Bernd Lucke, leder for det høyreorienterte partiet Alternative für Deutschland, gir også SYRIZA applaus og sier at «Det må bli en gjeldsreduksjon for Hellas – så langt har SYRIZA helt rett.»

Matteo Salvini, sjef for det høyrepopulistiske italienske partiet Lega Nord, sier at «Hellas-valget er en ørefik til den europeiske Sovjetunionen til euroen, arbeidsløsheten og bankene.» Lega Nord ønsker å trekke Italia ut av eurosonen.

Nigel Farage, sjefen for det høyrepopulistiske partiet UKIP, kalte valget «et rop om hjelp fra dem som euroen har gjort fattige». Og full av skadefryd twitret han «nå begynner pokerspillet med Merkel».

Ikke fullt så uventet er det at Vladimir Putin var en av de første statslederne som gratulerte Alexis Tsirpas. Hellas har stort behov for å kutte ut sanksjonene mot Russland for å skape arbeidsplasser, og her ser åpenbart Putin en mulighet. Han sier han er klar for å samarbeide med den nye regjeringa.

 

Forrige artikkelSYRIZAs brakvalg ryster Europa
Neste artikkelAuschwitzs befrielse 70 år. Putin får inte vara med. Skrivs historien om?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).