Skiferolje i fritt fall

0

Som jeg har vist tidligere er den såkalte «skiferoljerevolusjonen» i USA en bløff på linje med svindelen som lurte naive nybyggere i det gamle Vesten da sleipinger solgte dem løvepulver og slangeolje. Nå kommer konkursene, skriver oljekrisa.no:

13. januar offentliggjorde Dallas Fed et anslag på at 140 000 arbeidsplasser vil forsvinne i USAs største oljestat, Texas. Schlumberger, verdens største oljeserviceselskap, vil redusere arbeidsstyrken med 9 000 ansatte. Overskuddet falt med 81 prosent i 4. kvartal, bl.a. på grunn av avskrivinger på 15 milliarder på virksomheten i Texas. Nest størst i bransjen er Dick Cheneys gamle selskap Halliburton. Også de kommer til å si opp ansatte, men omfanget er ukjent. Konsekvensene sprer seg til produsenter av kjemikalier og utstyr, stålprodusenter, leverandører av infrastruktur, osv.

Skiferoljeindustrien har holdt det gående på ekstremt lave finanskostnader, i praksis null prosent rente, som Wall Street har dyttet på selskpene i form av søppelobligasjoner. Men nå ramler korthuset:

13. januar offentliggjorde Dallas Fed et anslag på at 140 000 arbeidsplasser vil forsvinne i USAs største oljestat, Texas. Schlumberger, verdens største oljeserviceselskap, vil redusere arbeidsstyrken med 9 000 ansatte. Overskuddet falt med 81 prosent i 4. kvartal, bl.a. på grunn av avskrivinger på 15 milliarder på virksomheten i Texas. Nest størst i bransjen er Dick Cheneys gamle selskap Halliburton. Også de kommer til å si opp ansatte, men omfanget er ukjent.

Så lenge oljeprisene lå på over 100$ per fat kunne selskapene gamble, sjøl om de heller ikke da tjente penger. Men de måtte bore som desperate bare for å holde produksjonen på stedet hvil. Det var «den røde dronningens energirevolusjon».

Oljekrigen har slått også dette spillet over ende.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvem tapte og hvem andre enn SYRIZA vant stemmer i det greske valget?
Neste artikkelHva er likheten mellom Saudi Arabia og Den islamske staten?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).