Hva er likheten mellom Saudi Arabia og Den islamske staten?

9

saudi islamic state_edited-1

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Likhetene er jo åpenbare; de bygger jo begge på samme tankegods, så er ikkje så merkelig. Men hva er forskjellene?
  Så vidt jeg husker oppsto wahabismen som ortodoks religiøs vekkelse/fornyelse en gang på 1700-tallet. Denne førte raskt til opprør som osmanene hadde store problemer med; militært og rimeligvis også ideologisk . Avstandene på den arabiske halvøya er store og terreng og klima gjør det vanskelig å føre fram hærer og kontrollere områder. Minner det om IS?
  Og kan vi i så fall lære noe av historien?

  • Saudi Arabia har brukt IS mot sine fiender, sjiaene og for å destabilisere Syria og Irak, men Saudi Arabia frykter også at IS «skal komme hjem». IS fører assymetrisk krig, sånn at avstander og terreng betyr ikke det samme som for en konvensjonell hær.

   • Wahabbismen brukes visstnok aktivt i Saudi Arabia for å holde landet sammen, folket nede og kongefamilien ved makta. IS bruker tilsynelatende samme ideologi og teologi, men meir konsekvent og i bedre samsvar med det de anser som krigerkultur fra en gullalder 6-700-tallet. Da er det vel ikkje annet å vente at SA ser nytten av IS som wahabbittisk milits mot ytre fiender, samtidig må IS synes den verst tenkelige interne trusselen; militært, men kanskje enda verre ideologisk. Jeg kjenner lite til wahabbismen, men tviler på at den legitimerer en tallrik, styrtrik og politisk pragmatisk (kynisk?) kongefamilie.
    Dersom dette tankespinnet har noe for seg er det lett å se den realpolitiske fornuften i det for øyeblikket som foregår. Å forutsi stoda om et år, er meir utfordrene, også for CIA.

 2. Disse despotene er vestens nyttige idioter. Tenk så lett det er å bli kvitt dem dersom de ikke lar vesten tappe dem for ressurser. Og pengene de tjener og investerer på Wall Street vil de aldri få tilbake. Nato henretter disse folka på et par dager hvis de er ulydige, og folk i vesten vil juble over at de drepes. De vil aldri selge olje i en annen valuta enn dollar. De vil aldri vil investere andre steder enn i vesten. I en skuff i Pentagon ligger det videoer av tortur og lemlestelser fra fengslene deres. Disse vil florere i vestlige medier den dagen Nato støtter «det folkelige opprøret» mot dem. Akkuret som i Libya. Men enn så lenge er de lydige. Og vi går ikke til angrep mot andre suverene stater og lager statskupp, selv om de er barbariske, gjør vi vel..? Neida, ikke så lenge vi kan kjøpe olje av dem. Å fokusere på marionetter er uinteressant. Er det bare meg som ser trådene, eller er jeg paranoid?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.