NHOs 7 millioner – hvor skal de få maten fra?

0

Det pågår nå en massiv kampanje fra NHO som handler om hvordan kapitalen vil omskape Norge på 25 år. Den går under overskriften «7 millioner», som er det folketallet NHO ser for seg i 2040. Det som måtte finnes av radikale og kritiske krefter burde studere denne planen grundig og rive den i filler, for den kommer til å legge føringer for det norske samfunnet på nær sagt alle områder.

Her vil jeg bare stille følgende spørsmål: Hvor skal 7 millioner mennesker få maten fra?

nho 7 millioner

Grafen til venstre viser jordbruksareal per innbygger i Norge fra 1999 – 2014 (SSB) med en siste søyle basert på en folkemengde på 7 millioner. Der har jeg vært svært forsiktig og antatt at all denne bygginga av boliger, veier og infrastruktur bare vil ta 1,5% av jordbruksarealet. Det er naturligvis altfor lavt, så realiteten vil bli verre. Men grafen viser mitt poeng: Jordbruksarealet per innbygger vil bli kritisk lavt og matvaresikkerheten vil i høyeste grad være i fare.

Forrige artikkelKampen om kredittkortmarkedet
Neste artikkelMearsheimer: – Krisa i Ukraina er Vestens feil
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).