Mearsheimer: – Krisa i Ukraina er Vestens feil

3

Mearsheimer: – Krisa i Ukraina er Vestens feil

John J. Mearsheimer er en amerikansk utenriksekspert som tilhører den realistiske skolen i USA. Han skrev i september 2014 en artikkel i tidsskriftet Foreign Affairs som er hovedorganet til det svært mektige Council of Foreign Relations. Artikkelen går under tittelen Krisa i Ukraina er Vestens feil. Mearsheimer skriver:

Hovedroten til problemene (i Ukraina) er utvidelsen av NATO, som er det sentrale elementet i en strategi for å trekke Ukraina ut av Russlands innflytelsessfære og integrere landet i Vesten. Samtidig kom EUs ekspansjon østover og Vestens støtte til pro-demokratibevegelsen i Ukraina – noe som begynte med Oransjerevolusjonen i 2004 – som også var kritiske elementer. Siden midten av 1990-tallet har russiske ledere kategorisk avvist NATO-utvidelse og i de seinere årene har de gjort det klart at de ikke passivt vil være vitne til at deres viktige nabo blir gjort om til en vestlig bastion. For Putin var det den ulovlige avsettelsen av Ukrainas demokratisk valgte og pro-russiske president – som han helt korrekt kalte et ”kupp” – som var det siste strået.

Prøv å forestille dere det amerikanske raseriet dersom Kina bygde en imponerende militærallianse og prøvde å inkludere Canada og Mexico i den.

Mearsheimer skal være glad for at det i USA fortsatt er takhøyde innen den herskende klassen for å  gi uttrykk for slike meninger. Hadda han skrevet noe slikt i Norge hadde han fått vite at han er «agent for Putin» – og antakelig hadde han blitt refusert.

Mearsheimer konkluderte:

Det finnes imidlertid en løsning på krisa i Ukraina – sjøl om den vil kreve at Vesten begynner å tenke på landet på en måte som er grunnleggende annerledes. USA og dets allierte burde gi opp sin plan om å gjøre Ukraina vestlig og i stedet ta sikte på å gjøre landet til en nøytral buffer mellom Russland og NATO.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Jeg er helt enig i at Ukraina som nøytral buffer er eneste løsningen viss Ukraina skal bestå som ett land, og har skrevet det fra første stund. Og for meg ser det ut til at det ukrainske folket ønsker nettopp det. Jatsenjuk representerer den høyreorienterte vestligorienterte og Russland-fiendtlige velgermassen. Porosjenko representerer de vestligorienterte oligarkene og deres sympatisører. Men deres partier fikk bare ca 45 % av stemmene av de som stemte i valget. Og oppimot 50 % av velgermassen unnlot å stemme. Det tyder på at et betydelig flertall av den ukrainske befolkningen slett ikke ønsker det styret Jatsenjuk/Poroshenko står for. Og det er ikke noe annet alternativ her en mer samarbeid med Russland enn det den regjerende blokken står for. Men veien fram til å skjønne dette synes å være veldig lang for NATO og Jens Stoltenberg. Og ingen tegn tyder på at Vesten samlet sett er rede til å orientere seg i den retningen. I nyttårsintervju på NRK radio P2 i Søndagsavisa oppsummerte genralsekretæren NATOs nåværende politikk i 3. punkter. De to første var militær oppbygging mot Russland. Det tredje punktet var å forene USA og Europa i Nato. Splittelsen i NATO er altså svært stor, men haukene leder i NATOs praktiske politikk, og ser ut til bare å tenke på hvordan de skal få taket på Russland. Det ser ut til å være George Soros sin
    politikk som gjelder for NATO per dato.

    • SH, måtte du minne oss på det? Det hele hørtes jo rimelig fornuftig ut inntil du kom med den der. Det sies at kjip høne også kan finne gullkorn, men Kissinger var da faen til gammel høne fra helvete, da.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.