Mearsheimer: – Krisa i Ukraina er Vestens feil

0

Mearsheimer: – Krisa i Ukraina er Vestens feil

John J. Mearsheimer er en amerikansk utenriksekspert som tilhører den realistiske skolen i USA. Han skrev i september 2014 en artikkel i tidsskriftet Foreign Affairs som er hovedorganet til det svært mektige Council of Foreign Relations. Artikkelen går under tittelen Krisa i Ukraina er Vestens feil. Mearsheimer skriver:

Hovedroten til problemene (i Ukraina) er utvidelsen av NATO, som er det sentrale elementet i en strategi for å trekke Ukraina ut av Russlands innflytelsessfære og integrere landet i Vesten. Samtidig kom EUs ekspansjon østover og Vestens støtte til pro-demokratibevegelsen i Ukraina – noe som begynte med Oransjerevolusjonen i 2004 – som også var kritiske elementer. Siden midten av 1990-tallet har russiske ledere kategorisk avvist NATO-utvidelse og i de seinere årene har de gjort det klart at de ikke passivt vil være vitne til at deres viktige nabo blir gjort om til en vestlig bastion. For Putin var det den ulovlige avsettelsen av Ukrainas demokratisk valgte og pro-russiske president – som han helt korrekt kalte et ”kupp” – som var det siste strået.

Prøv å forestille dere det amerikanske raseriet dersom Kina bygde en imponerende militærallianse og prøvde å inkludere Canada og Mexico i den.

Mearsheimer skal være glad for at det i USA fortsatt er takhøyde innen den herskende klassen for å  gi uttrykk for slike meninger. Hadda han skrevet noe slikt i Norge hadde han fått vite at han er «agent for Putin» – og antakelig hadde han blitt refusert.

Mearsheimer konkluderte:

Det finnes imidlertid en løsning på krisa i Ukraina – sjøl om den vil kreve at Vesten begynner å tenke på landet på en måte som er grunnleggende annerledes. USA og dets allierte burde gi opp sin plan om å gjøre Ukraina vestlig og i stedet ta sikte på å gjøre landet til en nøytral buffer mellom Russland og NATO.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNHOs 7 millioner – hvor skal de få maten fra?
Neste artikkelTsjekkias president: – Maidan var ingen demokratisk revolusjon
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).