– Vi er på vei tilbake til leilendingssystemet

0

– Vi er på vei tilbake til leilendingssystemet

Fjerne investorer kan heretter få tilskudd av staten til å drive gårdsbruk, besluttet regjeringen 19.12.2014, skriver ABCnyheter.

Regjeringen endret i dag forskriften om produksjonstilskudd til landbruket, slik at også gårdsbruk eid av selskaper uten tilknytning til bonden, kan få statlige tilskudd, advarer Norges Bondelag.

I den nye forskriften fra Sylvi Listhaugs (Frp) Landbruks- og matdepartement, er restriksjonene mot å yte tilskudd til andre enn bondeeide gårdsbruk, fjernet.

– Dette er dramatisk. Vi er på vei mot leilendingssystemet igjen, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag til ABC Nyheter.

– Investeringsselskaper eller et slakteriselskap kan nå legge under seg betydelig antall driftsselskaper i landbruket, plassert på ulike gårder. Dermed kan de legge under seg store volumer, og få tilskudd fra staten, sier han.

– Det åpner for en vertikal integrasjon vi ikke har sett tidligere. Vi ser slikt i andre land, og det er naivt å tro at det ikke skal skje her i Norge, mener generalsekretæren.

Vertikal integrasjon innebærer at en og samme eier sitter på verdikjeden fra produksjon av råvarer (bonden), til foredling (slakterier, Bama) og salg (dagligvarekjeder).

Norges bondelag har lagd et høringssvar til regjeringa om de nye forskriftene.

Regjeringas nyliberale politikk vil føre til dramatiske endringer i norsk landbruk og i norsk bosetting.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Britisk oljeindustri nær sammenbrudd
Neste artikkelKetil Lund: – Ikke overrasket over at ikke PST avdekket dette
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).