Ketil Lund: – Ikke overrasket over at ikke PST avdekket dette

0

Ketil Lund: – Ikke overrasket over at ikke PST avdekket dette

Aftenposten har intervjuet tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund om avsløringa av de falske basestasjonene i Oslo. Lund ledet Stortingets granskningskommisjon for de hemmelige tjenester fra 1994 til 1996, kjent som Lund-kommisjonen, og er i dag en av 60 kommisjonærer i Den internasjonale juristkommisjon.

– Er du overrasket over funnene av det som høyst sannsynlig er falske basestasjoner i Oslo sentrum?

– Nei. Vi lever i en tid der overvåkingsinteressene, uavhengig av hvem som står bak, er særdeles aggressive og dynamiske. De som ønsker tilgang til hemmelig informasjon, finner stadig nye metoder og tilnærminger for å nå sine mål, sier Lund til Aftenposten.

– Hva tenker du om måten dette har kommet frem på?

– Jeg er ikke overrasket over at det er en avis, og ikke PST, som avdekker dette. Det er høyst normalt at PST ikke avslører overvåkingsvirksomhet, ikke minst amerikansk, som de har som oppgave å beskytte oss mot.

PST lot for eksempel amerikanernes skandaløse, ulovlige overvåking av norske borgere i Drammensveien, ved hjelp av gamle PST-agenter, pågå i årevis før dette ble avslørt av TV2. Hva som egentlig skjedde, har vi aldri fått vite. Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste kan vi heller ikke regne med. Når PST tar så lett på Aftenpostens avsløringer, er det naturlig å tenke at amerikanerne kan være involvert.

Lund har dermed den samme mistanken som jeg også har gitt uttrykk for. PST kan umulig snakke sant om mobilovervåking.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Vi er på vei tilbake til leilendingssystemet
Neste artikkelProtester over hele Spania mot kneblingsloven «Ley Mordaza»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).