– Britisk oljeindustri nær sammenbrudd

0

– Britisk oljeindustri nær sammenbrudd

Bunnen har falt ut av oljemarkedet siden juli. Kombinasjonen av USAs og Saudi-Arabias priskrig med Russland og svikt i etterspørselen på grunn av den økonomiske krisa har ført til et prisfall som gjør store deler av oljebransjen ulønnsom.

BBC skriver at britisk oljebransje er alvorlig ute å kjøre. I et intervju sier Robin Allan, leder for de uavhengige oljeselskapenes forening Brindex:

Vi er nær sammenbrudd. Når det gjelder investeringer, vil det ikke bli noen i det hele tatt. Alle trekker seg tilbake. De fleste av selskapene vil si opp folk denne uka eller i de nærmeste ukene. Budsjettene for 2015 blir kuttet over alt.

Den amerikanske oljegiganten ConocoPhillips kutter ut 230 stillinger av sine 1650 i Storbritannia og varslet i desember at man reduserer sine investeringer over hele verden med 20% som et svar på de fallende prisene.

Andre store oljeselskaper er ventet å gjøre tilsvarende nedskjæringer på sine lete- og borebudsjetter. Investeringsbanken Goldman Sachs sier at selskapene må kutte 30% av utgiftene for å opprettholde lønnsomheten med dagens priser.

Det virker ikke som om det har sunket inn i norsk opinion, men krakket for oljeserviceselskapene på Oslo børs er verre enn krakket på New York-børsen i 1929. Fra toppen i sommer har OBOSX-indeksen falt med 53%. Fra sommer 1929 til bunnen i november samme år falt New York-børsen med 48%. Og det er ikke lenger siden i august jeg spurte finansmannen Trygve Hegnar: – Du Hegnar, du som er ekspert, når kommer krakket? Hegnar så på meg som om jeg var noe katta hadde dratt inn på Aschehougs hagefest og svarte: – Det kommer ikke noe krakk. Økonomien er bunnsolid.

(Jeg har alltid vært glad i den engelske definisjonen: An expert is a man far from home.)

Forrige artikkelKina skal bygge jernbane Pireus – Beograd – Budapest
Neste artikkel– Vi er på vei tilbake til leilendingssystemet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).