– Britisk oljeindustri nær sammenbrudd

0

– Britisk oljeindustri nær sammenbrudd

Bunnen har falt ut av oljemarkedet siden juli. Kombinasjonen av USAs og Saudi-Arabias priskrig med Russland og svikt i etterspørselen på grunn av den økonomiske krisa har ført til et prisfall som gjør store deler av oljebransjen ulønnsom.

BBC skriver at britisk oljebransje er alvorlig ute å kjøre. I et intervju sier Robin Allan, leder for de uavhengige oljeselskapenes forening Brindex:

Vi er nær sammenbrudd. Når det gjelder investeringer, vil det ikke bli noen i det hele tatt. Alle trekker seg tilbake. De fleste av selskapene vil si opp folk denne uka eller i de nærmeste ukene. Budsjettene for 2015 blir kuttet over alt.

Den amerikanske oljegiganten ConocoPhillips kutter ut 230 stillinger av sine 1650 i Storbritannia og varslet i desember at man reduserer sine investeringer over hele verden med 20% som et svar på de fallende prisene.

Andre store oljeselskaper er ventet å gjøre tilsvarende nedskjæringer på sine lete- og borebudsjetter. Investeringsbanken Goldman Sachs sier at selskapene må kutte 30% av utgiftene for å opprettholde lønnsomheten med dagens priser.

Det virker ikke som om det har sunket inn i norsk opinion, men krakket for oljeserviceselskapene på Oslo børs er verre enn krakket på New York-børsen i 1929. Fra toppen i sommer har OBOSX-indeksen falt med 53%. Fra sommer 1929 til bunnen i november samme år falt New York-børsen med 48%. Og det er ikke lenger siden i august jeg spurte finansmannen Trygve Hegnar: – Du Hegnar, du som er ekspert, når kommer krakket? Hegnar så på meg som om jeg var noe katta hadde dratt inn på Aschehougs hagefest og svarte: – Det kommer ikke noe krakk. Økonomien er bunnsolid.

(Jeg har alltid vært glad i den engelske definisjonen: An expert is a man far from home.)

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.