– Britisk oljeindustri nær sammenbrudd

4

– Britisk oljeindustri nær sammenbrudd

Bunnen har falt ut av oljemarkedet siden juli. Kombinasjonen av USAs og Saudi-Arabias priskrig med Russland og svikt i etterspørselen på grunn av den økonomiske krisa har ført til et prisfall som gjør store deler av oljebransjen ulønnsom.

BBC skriver at britisk oljebransje er alvorlig ute å kjøre. I et intervju sier Robin Allan, leder for de uavhengige oljeselskapenes forening Brindex:

Vi er nær sammenbrudd. Når det gjelder investeringer, vil det ikke bli noen i det hele tatt. Alle trekker seg tilbake. De fleste av selskapene vil si opp folk denne uka eller i de nærmeste ukene. Budsjettene for 2015 blir kuttet over alt.

Den amerikanske oljegiganten ConocoPhillips kutter ut 230 stillinger av sine 1650 i Storbritannia og varslet i desember at man reduserer sine investeringer over hele verden med 20% som et svar på de fallende prisene.

Andre store oljeselskaper er ventet å gjøre tilsvarende nedskjæringer på sine lete- og borebudsjetter. Investeringsbanken Goldman Sachs sier at selskapene må kutte 30% av utgiftene for å opprettholde lønnsomheten med dagens priser.

Det virker ikke som om det har sunket inn i norsk opinion, men krakket for oljeserviceselskapene på Oslo børs er verre enn krakket på New York-børsen i 1929. Fra toppen i sommer har OBOSX-indeksen falt med 53%. Fra sommer 1929 til bunnen i november samme år falt New York-børsen med 48%. Og det er ikke lenger siden i august jeg spurte finansmannen Trygve Hegnar: – Du Hegnar, du som er ekspert, når kommer krakket? Hegnar så på meg som om jeg var noe katta hadde dratt inn på Aschehougs hagefest og svarte: – Det kommer ikke noe krakk. Økonomien er bunnsolid.

(Jeg har alltid vært glad i den engelske definisjonen: An expert is a man far from home.)

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Men snälle Pål, här har vi ju den uppenbara varningssignalen! Om någon minister eller annan högt uppsatt person säger «Økonomien er bunnsolid» (det kanske blir «ekonomin är urstark» på svenska) så är det ett tecken på att nu kan det hända något farligt snart. Det är ungefär som att «när de talar om fred, så skriv ditt testamente, lille man».

    Ja, nästa fas av lågkonjunkturen är på gång, men den sjukdomen botas nog med ännu mer ‘austerity’ samt utökat handelskrig mot Ryssland – tror i alla fall våra geniala ledare. Nåja, en tröst i eländet kan vara att norsk lax kanske är lite billigare i Sverige nu, när ryssarna inte vill köpa den längre.

    • Norges daværende statsminister, Gunnar Knutsen, sa sommeren 1914 at «den politiske himmel er skyfri». Du har rett, når de begynner å si sånt, er det lurt å være på vakt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.