John Pilger: – Hvorfor har mediene blitt instrumenter for krig?

0

John Pilger: – Hvorfor har mediene blitt instrumenter for krig?

John Pilger er en australsk journalist og dokumentarfilmskaper som er kjent for sin kritiske og uavhengige journalistikk både som krigsreporter og dokumentarfilmskaper. I en artikkel som er publisert på nettstedet hans johnpilger.com refser han journalistikkens rolle i de store mediene som lite annet enn makthavernes propagandamaskiner.

Mens verden snubler inn i en ny kald krig og muligens en kjernefysisk konfrontasjon over Ukraina, spiller igjen den vestlige «frie pressa» sin rolle som lydig propagandatjeneste – som demoniserer Russland, presenterer en ensidig narrativ og mater en farlig krigshissing, skriver Pilger.

Hvorfor har så mye av journalistikken gitt etter for propaganda? Hvorfor er sensur og forvrengning blitt standard praksis? Hvorfor er BBC så ofte et talerør for grådig makt? Hvorfor sindler New York Times og Washington Post sine lesere?

Hvorfor blir ikke unge journalister lært opp til å forstå media agendaer og til å utfordre og avsløre uverdige formål skjult bak fine ord eller falsk objektivitet? Og hvorfor blir de ikke opplært til å forstå at kjernen i mye av det som kalles main stream media ikke er informasjon, men makt?

Dette er uhyre viktige spørsmål. Verden står nå overfor faren for en storkrig, til og med en kjernefysisk krig der USA tydeligvis prøver å isolere og provosere Russland og til sist også Kina. Sannheten blir snudd opp-ned og blir vrengt av journalister, deriblant av dem som fremmet løgnene som førte til blodbadet i Irak i 2003.

Siden norsk presse i Ukraina-spørsmålet har fungert nøyaktig slik som Pilger beskriver, burde i det minste den tenkende delen av norske journalister og redaktører ta seg et lite sjølkritisk blikk i speilet og spørre seg om de fortsatt vil være med på dette spillet – makthavernes og krigshissernes spill.

 

 

Forrige artikkelHar Kongressen vedtatt en krigsfullmakt mot Russland?
Neste artikkelRekordvarme i 2014
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).