John Pilger: – Hvorfor har mediene blitt instrumenter for krig?

0

John Pilger: – Hvorfor har mediene blitt instrumenter for krig?

John Pilger er en australsk journalist og dokumentarfilmskaper som er kjent for sin kritiske og uavhengige journalistikk både som krigsreporter og dokumentarfilmskaper. I en artikkel som er publisert på nettstedet hans johnpilger.com refser han journalistikkens rolle i de store mediene som lite annet enn makthavernes propagandamaskiner.

Mens verden snubler inn i en ny kald krig og muligens en kjernefysisk konfrontasjon over Ukraina, spiller igjen den vestlige «frie pressa» sin rolle som lydig propagandatjeneste – som demoniserer Russland, presenterer en ensidig narrativ og mater en farlig krigshissing, skriver Pilger.

Hvorfor har så mye av journalistikken gitt etter for propaganda? Hvorfor er sensur og forvrengning blitt standard praksis? Hvorfor er BBC så ofte et talerør for grådig makt? Hvorfor sindler New York Times og Washington Post sine lesere?

Hvorfor blir ikke unge journalister lært opp til å forstå media agendaer og til å utfordre og avsløre uverdige formål skjult bak fine ord eller falsk objektivitet? Og hvorfor blir de ikke opplært til å forstå at kjernen i mye av det som kalles main stream media ikke er informasjon, men makt?

Dette er uhyre viktige spørsmål. Verden står nå overfor faren for en storkrig, til og med en kjernefysisk krig der USA tydeligvis prøver å isolere og provosere Russland og til sist også Kina. Sannheten blir snudd opp-ned og blir vrengt av journalister, deriblant av dem som fremmet løgnene som førte til blodbadet i Irak i 2003.

Siden norsk presse i Ukraina-spørsmålet har fungert nøyaktig slik som Pilger beskriver, burde i det minste den tenkende delen av norske journalister og redaktører ta seg et lite sjølkritisk blikk i speilet og spørre seg om de fortsatt vil være med på dette spillet – makthavernes og krigshissernes spill.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.