FN avslöjar Israels samarbete med extremistrebeller

0
Israeliska soldater på Golanhöjderna tar emot sårade syrier. Bilden är från 23 september i år.

Israel är djupt inblandat i konflikten i Syrien. De senaste bombningar mot den syriska militären sker parallellt med stöd till väpnade extremistgrupper. Det sistnämnda uppmärksammas i en serie rapporter från FN.

Av Patrik Paulov patrik.paulov@proletaren.se

Publisert i Proletären 9. desember 2014

I söndags utförde israeliskt flyg bombräder i Syrien. Det skedde dels i ett område väster om huvudstaden Damaskus nära gränsen mot Libanon där den syriska armén har flera anläggningar. Dels sydost om Damaskus nära den internationella flygplatsen.

Israeliska soldater på Golanhöjderna tar emot sårade syrier. Bilden är från 23 september i år.
Israeliska soldater på Golanhöjderna tar emot sårade syrier. Bilden är från 23 september i år.

Den syriska regeringen har kraftfullt fördömt Israels bombningar. I ett brev till FN:s generalsekreterare och säkerhetsråd krävs sanktioner mot Israel efter detta fruktansvärda brott mot Syriens suveränitet.

Det var inte första gången som den israeliska krigsmakten direkt blandade sig i konflikten till stöd för de väpnade rebellerna. De första anfallen skedde i januari 2013. Då angreps ett militärt forskningscenter, vapendepåer och flera andra militära och civila anläggningar väster om Damaskus.

Därefter har flera liknade attacker genomförts med det uppenbara syftet att försvaga den syriska armén.

Israels inblandning stannar inte vid flygangrepp. Återkommande rapporter från FN-missionen UNDOF bekräftar det som israeliska och andra medier länge uppmärksammat, nämligen att Israel samarbetar med väpnade grupper i Syrien och tar emot sårade rebeller för vård på israeliska sjukhus.

UNDOF är den fredsbevarande observatörsstyrka som sedan 1974 kontrollerar en åtta mil lång buffertzon mellan Syrien och det av Israel ockuperade Golanhöjderna.

I FN-styrkans senaste rapport från 1 december beskrivs hur israeliska soldater haft kontakt med ”väpnade medlemmar av oppositionen” och låtit två personer från den syriska sidan passera gränsen till israelockuperat område.

UNDOF har rapporterat om kontakter mellan israeler och rebeller under ett och ett halvt års tid. Inte minst har det handlat om att väpnade män kommit med sårade som Israel tagit emot. Dessa har efter att ha vårdats på israeliska sjukhus återvänt till syrisk mark.

Det handlar inte om enstaka personer. I rapporten från juni i år skriver UNDOF om hur de observerade att 89 skadade fördes över till den israeliska sidan samtidigt som 19 personer återvände till Syrien tillsammans med kropparna av två döda. En upp-skattning är att det i år handlar om över 1.000 personer.

Att det bara är civila syrier som tas emot påstår inte ens Israel längre. Dess krigsmakt har meddelat UNDOF att akutvård getts åt stridande oppositionella.

FN-styrkan vittnar också om att den sett israelisk militär överlämna två lådor med okänt innehåll till ”väpnade oppositionella” på den syriska sidan.

I UNDOF:s rapporter definieras inte vilka väpnade grupper som Israel samarbetar med. Det är däremot väl känt att det är Jabhat al-Nusra, al-Qaidas officiella organisation i Syrien, som dominerar området.

Jabhat al-Nusras pekas också ut i den senaste rapporten som ansvarig för kidnappning av 46 UNDOF-soldater i augusti i år. Det hela slutade i att FN-soldaterna lämnade delar av buffertzonen liksom vapen och utrustning i al-Qaidagruppens kontroll.

Enligt Syrien hade detta aldrig kunnat ske utan israelisk inblandning.

Israels agerande är inte överraskande. Dess huvudfiende är inte det av FN terroriststämplade Jabhat al-Nusra, Islamiska staten (IS) eller någon av övriga extremistgrupper på syrisk mark.

Genom att stödja dessa krafter ser Israel möjligheten att försvaga och destabilisera betydligt större fiender, som Syriens regering, den libanesiska motståndsorganisationen Hizbollah och Iran. Alla tre av Israel utpekade som ”terrorister” och ”hot mot världsfreden”.

Israel vill naturligtvis inte att al-Qaida ska ta kontroll över Syrien. Men Israel har ett intresse av att förlänga kriget, kaoset och förödelsen. För ju svagare Syrien och deras allierade blir, desto starkare står Israel.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA planla krig mot sju land på fem år
Neste artikkelObama tar et stort skritt i retning krig i Ukraina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).