Fascistene i det ukrainske parlamentet

16
Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel

«Seier for de demokratiske, pro-vestlige kreftene,» sa de fleste norske og vestlige medier om valget i Ukraina. Og de hevder at nazistene og fascistene er blitt fullstendig marginalisert. Sannheten er det motsatte – aldri har nazister og fascister stått så sterkt som nå i Ukraina.

Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel
Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel

De åpne fascistenes valgresultater

Det nazistiske/fascistiake partiet Svoboda fikk 4,71% og kom ikke over sperregrensa på 5%. Men partiet kommer inn med 6 delegater i den nye nasjonalforsamlinga valgt fra enkeltkretser. Det enda mer ekstreme fascistpartiet Høyre sektor fikk bare 1,81%, men lederen deres, Dmitro Jarosj, er likevel valgt inn som enkeltrepresentant fra Dnepropetrovsk-regionen.
Der er han nært alliert med oligarken Igor Kolomoiskij, som har finansiert flere av de fascistiske bataljonene i øst. Så her har Ukraina fått en fusjon mellom naziideologi og nazimilits på den ene sida og tjuverikapitalisme på den andre. Det radikale partiet med Oleh Lyashko som sjef, fikk 7,45% av stemmene og det gir 22 plasser i nasjonalforsamlingen. Den åpne fascistiske falangen har altså 29 plasser i nasjonalforsamlinga.

Liashko er en kriminell og en morder. Han skryter av at han kidnapper, torturerer og til og med dreper politiske motstandere. Det nokså vestlig-orienterte Amnesty International skriver om ham:

Liashko skal angivelig være lovgiver, men han har tatt loven i sine egne hender. … Sjøl om han ikke har rett til å arrestere folk, bortfører han dem og begår overgrep mot dem både verbalt og fysisk mens kameraet går. Hans nettside viser videoer som later til å vise ulovlige arrestasjoner, frihetsberøvelse og krenkelser, tortur og mishandling. … Amnesty International anser handlingene til Oleh Lyashko og hans bevæpnede følgesvenner som grove brudd på internasjonal lov.

En fascistisk morder og torturist med 22 plasser i parlamentet og parlamentarisk immunitet. Vestlige medier synes tydeligvis at det er en kurant og dagligdags sak.

Liste over valgresultatet her.

Andre høyreekstreme

Den korrupte gassprinsessen Julia Timosjenko fikk bare 5,68% av stemmene og 19 mandater. Dette partiet, og særlig Timosjenko sjøl er jo høyreekstremt så det holder.

Kommandantene for de fascistiske militsene som har kjempet så brutalt mot separatistene i øst har nemlig stort sett gått til Jatsenjuks parti. Det gjelder også en av grunnleggerne av Det sosial-nasjonale partiet, Andreij Parubij. Som leder av det nasjonale sikkerhetsrådet var det han som hadde det direkte ansvaret for den såkalte «anti-terror-kampanjen» i Øst-Ukraina. Han er en overbevist tilhenger av fascisten Stepan Bandera. Så skal man analysere fascistenes posisjon etter valget i Ukraina, er det nødvendig også å ta med seg hvilken posisjon de får i Folkefronten og i det nye regjeringsapparatet.

Jatsenjuks lag av høyreekstremister

Folkefronten har et militært råd. Dette rådet består av de fremste kommandantene for de fascistiske militsene som kjempet og kjemper mot de russisk-talende i øst. Det er blant annet Andrij Biletskij, kommandant for Azov-regimentet, som nå er integrert i Nasjonalgarden, Yuriy Bereza, kommandant for Dnipro-1 battaljonen (også kalt Kolomoiskij-bataljonen, fordi den er finansiert av oligarken Ihor Kolomoiskij) og Ihor Lapin, kommandant for Aidar-bataljonen for å nevne noen. I Folkefronten finner vi foruten Parubij også innenriksminister Arsen Avakov, som så seint som i 2012 sto på Interpols liste over etterlyste kriminelle. Som innenriksminister har han det direkte juridiske ansvaret for den blodige krigføringa i Øst-Ukraina. Arsenij Jatsenjuk sjøl er heller ikke noen typisk liberaler eller demokrat. I en offentlig erklæring som ble gjengitt på Ukrainas offisielle hjemmesider i USA omtalte han sine landsmenn i øst som undermennesker. Dette ble senere rettet til ikke-mennesker, uten at det gjorde saka noe særlig bedre.

Sjølhjelpspartiet

En overraskelse i valget var at Sjølhjelpspartiet til Andriy Sadovyi fikk hele 10,98% og 33 mandater. Partiet kaller sen sentrum høyre. Men Sadovyi er borgermester i Lviv der han har styrt med mandat ikke minst fra den største gruppa i bystyret, gruppa til Svoboda, som fikk 38% av stemmene i siste lokalvalg. Sadovyi er dessuten nær alliert av Semen Sementsjenko som er leder av den fascistiske Donbas-bataljonen.

Krefter for voldelig undertrykking

Ukraina er de facto konkurs. Nå kommer det drakoniske nedskjæringer på alt, og det kommer utvilsomt til føre til misnøye og motstand, også i Vest-Ukraina. Og da kan nok regimet synes at de fascistiske stormtroppene er gode å ha for å slå ned motstand.

 

 

Les også: Ustabilt valgutfall i Ukraina

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


16 KOMMENTARER

  1. Utanriksminister Brende – og stort sett heile flokken av norske media – er av den bestemte oppfatninga at alt som ikkje er kommunististisk eller «frå venstresida» i Ukraina, må klassifiserast som «demokratiske og pro-vestlege». Er det difor dei ikkje har sagt eit kløyve ord om alle ofra for fascistisk pøbel, til dømes nedbrenninga av fagrørslas hus i Odessa?

  2. En ting er jo valgresultatet. Noe helt annet, kanskje langt viktigere, er at det «nye Ukraina» har tillatt paramilitære grupper å bli bevæpnet. I tiden for Maidan var Pravij Sektor kanskje 400-mann sterk. Hvor mange tusen teller bevegelsen må, og hvilke våpen har de? Jeg er litt forsiktig med termer som «faschistisk» og «nazistisk», men jeg ser jo fanene, symbolene og voldshandlingene, ikke minst under borgerkrigen i Øst-Ukraina. Jeg ville tro at det er mest presist å snakke om en «proto-fachistisk» stat. Vi ser det vi ser i dag, men den nedadgående spiral har fremdeles betydelig potensiale.Og selv om Pravij Sektor fikk forholdsvis få valgstemmer, er en bevæpnet mangetusenmannssterk militant og mlitært organisert bevegelse tilstrekkelig til å sikre ethvert regime vi trodde var forbeholdt fortiden.

  3. […] Hele den ukrainske Maidan-revolusjonen var en slik Hollywood-fortelling. I henhold til denne fortellinga dreide det seg om frihetselskende unge mennesker som gikk til opprør mot oligarker og korrupsjon mot en umennskelig diktator. Ay opprøret faktisk var finansiert av noen av de rikeste oligarkene og CIA og at oligarkene og korrupsjonen står vel så sterkt etter opprøret som før, spiller knapt noen rolle for den som har kjøpt fortellinga om EuroMaidan. Jeg diskuterer med folk, som regner seg som demokrater, og til og med som sosialister – og som sikkert er det også, men som ikke vil se fascistenes sterke posisjon i Ukraina, sjøl når de marsjerer under SS-runer og hyl… […]

  4. […] Det er en regjering med sånne folk ombord Norge nå skal gi hundrevis av millioner kroner til, i følge Erna Solberg. Hun sier at regjeringa i Kiev må være tydelige mot korrupsjon. Så da er det sikkert betryggende at den svindeldømte oligarken Julia Timosjenko også er en del av regjeringskoalisjonen. For ikke å snakke om at Folkefronten til Jatsenjuk er full av fascistiske kommandanter med drapserfaring fra krigen mot land… […]

  5. […] Som leder av det nasjonale sikkerhetsrådet var det han som hadde det direkte ansvaret for den såkalte «anti-terror-kampanjen» i Øst-Ukraina. Han er en overbevist tilhenger av fascisten Stepan Bandera. (Se Channel4s gjennomgang av fascistenes rolle i Ukraina i 2014. Les også min artikkel Fascistene i det ukrainske parlamentet.) […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.