Fascistene i det ukrainske parlamentet

0
Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel

«Seier for de demokratiske, pro-vestlige kreftene,» sa de fleste norske og vestlige medier om valget i Ukraina. Og de hevder at nazistene og fascistene er blitt fullstendig marginalisert. Sannheten er det motsatte – aldri har nazister og fascister stått så sterkt som nå i Ukraina.

Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel
Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel

De åpne fascistenes valgresultater

Det nazistiske/fascistiake partiet Svoboda fikk 4,71% og kom ikke over sperregrensa på 5%. Men partiet kommer inn med 6 delegater i den nye nasjonalforsamlinga valgt fra enkeltkretser. Det enda mer ekstreme fascistpartiet Høyre sektor fikk bare 1,81%, men lederen deres, Dmitro Jarosj, er likevel valgt inn som enkeltrepresentant fra Dnepropetrovsk-regionen.
Der er han nært alliert med oligarken Igor Kolomoiskij, som har finansiert flere av de fascistiske bataljonene i øst. Så her har Ukraina fått en fusjon mellom naziideologi og nazimilits på den ene sida og tjuverikapitalisme på den andre. Det radikale partiet med Oleh Lyashko som sjef, fikk 7,45% av stemmene og det gir 22 plasser i nasjonalforsamlingen. Den åpne fascistiske falangen har altså 29 plasser i nasjonalforsamlinga.

Liashko er en kriminell og en morder. Han skryter av at han kidnapper, torturerer og til og med dreper politiske motstandere. Det nokså vestlig-orienterte Amnesty International skriver om ham:

Liashko skal angivelig være lovgiver, men han har tatt loven i sine egne hender. … Sjøl om han ikke har rett til å arrestere folk, bortfører han dem og begår overgrep mot dem både verbalt og fysisk mens kameraet går. Hans nettside viser videoer som later til å vise ulovlige arrestasjoner, frihetsberøvelse og krenkelser, tortur og mishandling. … Amnesty International anser handlingene til Oleh Lyashko og hans bevæpnede følgesvenner som grove brudd på internasjonal lov.

En fascistisk morder og torturist med 22 plasser i parlamentet og parlamentarisk immunitet. Vestlige medier synes tydeligvis at det er en kurant og dagligdags sak.

Liste over valgresultatet her.

Andre høyreekstreme

Den korrupte gassprinsessen Julia Timosjenko fikk bare 5,68% av stemmene og 19 mandater. Dette partiet, og særlig Timosjenko sjøl er jo høyreekstremt så det holder.

Kommandantene for de fascistiske militsene som har kjempet så brutalt mot separatistene i øst har nemlig stort sett gått til Jatsenjuks parti. Det gjelder også en av grunnleggerne av Det sosial-nasjonale partiet, Andreij Parubij. Som leder av det nasjonale sikkerhetsrådet var det han som hadde det direkte ansvaret for den såkalte «anti-terror-kampanjen» i Øst-Ukraina. Han er en overbevist tilhenger av fascisten Stepan Bandera. Så skal man analysere fascistenes posisjon etter valget i Ukraina, er det nødvendig også å ta med seg hvilken posisjon de får i Folkefronten og i det nye regjeringsapparatet.

Jatsenjuks lag av høyreekstremister

Folkefronten har et militært råd. Dette rådet består av de fremste kommandantene for de fascistiske militsene som kjempet og kjemper mot de russisk-talende i øst. Det er blant annet Andrij Biletskij, kommandant for Azov-regimentet, som nå er integrert i Nasjonalgarden, Yuriy Bereza, kommandant for Dnipro-1 battaljonen (også kalt Kolomoiskij-bataljonen, fordi den er finansiert av oligarken Ihor Kolomoiskij) og Ihor Lapin, kommandant for Aidar-bataljonen for å nevne noen. I Folkefronten finner vi foruten Parubij også innenriksminister Arsen Avakov, som så seint som i 2012 sto på Interpols liste over etterlyste kriminelle. Som innenriksminister har han det direkte juridiske ansvaret for den blodige krigføringa i Øst-Ukraina. Arsenij Jatsenjuk sjøl er heller ikke noen typisk liberaler eller demokrat. I en offentlig erklæring som ble gjengitt på Ukrainas offisielle hjemmesider i USA omtalte han sine landsmenn i øst som undermennesker. Dette ble senere rettet til ikke-mennesker, uten at det gjorde saka noe særlig bedre.

Sjølhjelpspartiet

En overraskelse i valget var at Sjølhjelpspartiet til Andriy Sadovyi fikk hele 10,98% og 33 mandater. Partiet kaller sen sentrum høyre. Men Sadovyi er borgermester i Lviv der han har styrt med mandat ikke minst fra den største gruppa i bystyret, gruppa til Svoboda, som fikk 38% av stemmene i siste lokalvalg. Sadovyi er dessuten nær alliert av Semen Sementsjenko som er leder av den fascistiske Donbas-bataljonen.

Krefter for voldelig undertrykking

Ukraina er de facto konkurs. Nå kommer det drakoniske nedskjæringer på alt, og det kommer utvilsomt til føre til misnøye og motstand, også i Vest-Ukraina. Og da kan nok regimet synes at de fascistiske stormtroppene er gode å ha for å slå ned motstand.

 

 

Les også: Ustabilt valgutfall i Ukraina

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.