Løgn, bløff og skiferolje

0

Løgn, bløff og skiferolje

Det har vært skrevet noen spaltekilometer om den såkalte energirevolusjonen i USA og om hvordan den vil gjøre landet uavhengig av oljeimport og skape ny vekst i økonomien. Barack Obama har gått så langt som til å love Europa at den amerikanske skifergassrevolusjonen kan gjøre EU uavhengig av gassimport fra Russland.

Bare noen få kritiske røster har hevet seg over applausen. De har pekt på at fallratene i skiferindustrien er så svimlende at man må bore kontinuerlig for å stå på stedet hvil. De har pekt på trusselen mot grunnvannet og faren for menneskeskapte jordskjelv. Og de har pekt på at ingen av utvinningsselskapene ennå har tjent penger på skiferolje og -gass.

Derfor kan det være artig å se på hvordan de samme selskapene faktisk skaffer seg penger, for det gjør de, ikke på å selge olje, men på å selge aksjer. Og skal du selge aksjer, er det viktig å fortelle folk at du sitter på noe veldig verdifullt.

Bloomberg rapporterer at skiferoljeselskapene skryter opp reservene sine ikke med 100% eller 200%, men med 500%! Noen selskaper er enda drøyere. Pioneer Natural Resources fortalte investorer at de satt på 13 ganger så mye olje og gass som det selskapet repporterte til myndighetene. Goodrich Petroleum Corp.s investortall var 19 ganger høyere enn det som ble rapportert og for Rice Energy Inc. var det nesten 27 ganger så høyt.

selling shale boom skifer

Selskapet Chesapeake, som har vært det ledende selskapet i bransjen har skrytt opp sine reserver med 500%. Det har ikke hindret aksjeverdien i å falle 36% fra juli til oktober. Noen begynner tydeligvis å lukte ei rotte, som man sier på de kanter.

21. mai 2014 nedgraderte det amerikanske energibyrået EIA de utvinnbare forekomstene i Monterey-formasjonen, som er rangert som nummer 1 i USA. Og det var ikke hvilken som helst nedgradering. Vi snakker om nedgradering med 96%!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.