Løgn, bløff og skiferolje

0

Løgn, bløff og skiferolje

Det har vært skrevet noen spaltekilometer om den såkalte energirevolusjonen i USA og om hvordan den vil gjøre landet uavhengig av oljeimport og skape ny vekst i økonomien. Barack Obama har gått så langt som til å love Europa at den amerikanske skifergassrevolusjonen kan gjøre EU uavhengig av gassimport fra Russland.

Bare noen få kritiske røster har hevet seg over applausen. De har pekt på at fallratene i skiferindustrien er så svimlende at man må bore kontinuerlig for å stå på stedet hvil. De har pekt på trusselen mot grunnvannet og faren for menneskeskapte jordskjelv. Og de har pekt på at ingen av utvinningsselskapene ennå har tjent penger på skiferolje og -gass.

Derfor kan det være artig å se på hvordan de samme selskapene faktisk skaffer seg penger, for det gjør de, ikke på å selge olje, men på å selge aksjer. Og skal du selge aksjer, er det viktig å fortelle folk at du sitter på noe veldig verdifullt.

Bloomberg rapporterer at skiferoljeselskapene skryter opp reservene sine ikke med 100% eller 200%, men med 500%! Noen selskaper er enda drøyere. Pioneer Natural Resources fortalte investorer at de satt på 13 ganger så mye olje og gass som det selskapet repporterte til myndighetene. Goodrich Petroleum Corp.s investortall var 19 ganger høyere enn det som ble rapportert og for Rice Energy Inc. var det nesten 27 ganger så høyt.

selling shale boom skifer

Selskapet Chesapeake, som har vært det ledende selskapet i bransjen har skrytt opp sine reserver med 500%. Det har ikke hindret aksjeverdien i å falle 36% fra juli til oktober. Noen begynner tydeligvis å lukte ei rotte, som man sier på de kanter.

21. mai 2014 nedgraderte det amerikanske energibyrået EIA de utvinnbare forekomstene i Monterey-formasjonen, som er rangert som nummer 1 i USA. Og det var ikke hvilken som helst nedgradering. Vi snakker om nedgradering med 96%!

Forrige artikkelInnvielse av «Fontana delle Esposizioni» i Tolfa
Neste artikkelItalia til salgs. Bill.mrk. Kinesere ønsket!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).