Fabelen om «sivilsamfunnet»

0

Fabelen om «sivilsamfunnet»

I den nye boka When Google Met WikiLeaks forteller Julian Assange om sitt møte med Google-sjefen Erik Schmidt. Der avslører han blant annet de svært tette forbindelsene mellom Google og State Department og NSA/CIA. Og han har denne interessante observasjonen:

Den gjengse oppfatningen i utviklede kapitalistiske samfunn er at det fortsatt finnes en organisk «sivilsamfunnssektor» der institusjoner oppstår autonomt og samler seg for å uttrykke interessene og ønskene til borgerne. Denne fabelen vil ha det til at grensene til denne sektoren blir respektert av regjeringene og «den private sektoren», slik at det oppstår et sikkert rom der NGOer og nonprofit-organisasjoner kan fremme saker som menneskerettigheter, ytringsfrihet og kontrollerbar regjering.

Dette høres jo ut som en flott tanke. Men hvis den noen gang var sann, må det være flere tiår siden. Minst siden 1970-tallet har oppriktige aktører som fagforeninger og kirker bukket under for et vedvarende angrep fra frimarkeds-statisme, som har omdannet «sivilsamfunnet» til et kjøpers marked for politiske fraksjoner og forretningsinteresser for å kunne utøve innflytelse på armlengdes avstand. De siste førti åra har vi sett er voldsom framvekst av tenketanker og politiske NGOer som har hatt til formål, under alle frasene, å fremme politiske agendaer gjennom stedfortredere.

Det gjelder ikke bare sånne opplagte neocon-grupper som Foreign Policy Initiative. det omfatter også selvtilfredse vestlige NGOer som Freedom House, hvor velmenende karrierebevisste nonprofit-folk blir vridd til knuter gjennom politiske pengestrømmer til å fordømme ikkevestlige overgrep mot menneskerettighetene, mens de holder tett om de overgrepene som skjer der de befinner seg.

Dette sivilsamfunnets konferansesirkus, som flyr aktivister fra rike land verden rundt hundrevis av ganger i året for å velsigne det uhellige samrøret mellom regjeringene og private «stakeholders» på globaliserte eventer som “Stockholm Internet Forum”, kunne simpelthen ikke eksistere hvis det ikke hadde vært holdt i gang ved hjelp av millioner av dollar i politisk finansiering hvert år.

Er det noen NGOer som kjenner seg igjen der ute? Hvis ikke, er tilstanden verre enn antatt.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKrig som forretning: Spekulanten Soros advarer mot fred i Ukraina
Neste artikkelCrossTalk: Ukraine’s Free Fall
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).