Stoltenbergs klimarapport – ikke så ny, ikke så smart

0

Stoltenbergs klimarapport – ikke så ny, ikke så smart

Financial Times kalte den Stern 2.0, og trakk da linjene til rapporten fra Nicholas Stern fra 2006. Den viktigste likheten er imidlertid at The Global Commission on the Economy and Climate har fått med seg Stern i styringsgruppa.

Ellers er kommisjonen nokså spesielt sammensatt og finansiert med et nokså spesielt mandat. Kommisjonen er finansiert av Norge, Sverige, Storbritannia og Sør-Korea. Mandatet koker ned til at kommisjonen skal kommer fram til hvordan man skal løse klimaproblemene og sikre fortsatt vekst. Den har ikke hatt til oppgave å se på problemene med vekst i seg sjøl, og det til tross for at et land som Norge har et økologisk fotavtrykk som ville kreve to-tre planeter til, hvis resten av verden skulle legge seg på samme nivå.

Kommisjonens medlemmer omfatter blant annet ledere fra Vattenfall, Barclays Bank, Bloomberg, Bank of America, Deutsche Bank, Unilever og IMF. Dette er industri- og finansinstitusjoner som står helt sentralt i den rovdriften som i dag drives på jordas naturressurser. Jens Stoltenberg som her opptrer som FNs spesialutsending, gjorde seg i 2009 bemerket ved å latterliggjøre miljøbevegelsen i boka Samtaler. Hans stjerneeksempel på at miljøproblemer var løst var «Frierfjorden, Sørfjorden og Iddefjorden. «I den grad det fortsatt er noen problemer der, er det ting som er igjen fra gamle dager.» Det han ikke nevnte var at løsninga besto i at industrien var nedlagt og delvis flytta til Kina. Og typisk nok er det en løsning som denne kommisjonen også synes er veldig smart.  Stoltenberg er også kjent som arkitekten for kvotesystemet og månelandinga på Mongstad.

Stoltenbergs mentor, Gro Harlem Brundtland, klarte å ødelegge mye av det gode arbeidet som ble gjort av kommisjonen som bar hennes navn, ved å si at konklusjonen var at «vekst og vern» godt kan kombineres. Nå sier eleven hennes det samme, nemlig «bedre vekst, bedre klima». What else is new?

Går man litt ned i kommisjonens data, som det ikke er så mange av, så ser man at den er klar over at med dagens utslipp, så er ikke bare togradersmålet blåst – vi er på vei mot minst fire grader. Da blir det ganske heftig å foreslå en kosmetisk justering av business as usual.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNaomi Klein: – Dette forandrer alt, kapitalismen mot klimaet
Neste artikkelDollarmilliardærene setter ny formuesrekord
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).