Utryddes fattigdommen?

7

Vi er første generasjon i menneskehetens historie som kan avskaffe all ekstrem fattigdom, sier FN. Tidligere SV-leder Erik Solheim sier til NRK at «dette er en realitet». Stemmer det? Er verden virkelig på vei til å utrydde ekstrem fattigdom?

fattigdom

Viktige framganger

I juli 2014 la FN fram sin foreløpige status om hvordan det går med å oppfylle tusenårsmålene. NRK skriver at «Den nye rapporten viser at det er gjort store framskritt på alle punkter, men at de fleste målene likevel ikke vil bli nådd.»

Erik Solheim, som nå har avansert til sjef for OECDs utviklingskomité, uttaler seg langt mer optimistisk.

– En av de rare misforståelsene som mange mennesker har er at verden går fra vondt til verre. I virkeligheten går verden i veldig raske skritt i positiv retning.

Og rett skal være rett, det har skjedd mye positivt. Den ekstreme fattigdommen er blitt redusert, spedbarndødeligheten er kraftig redusert og langt flere barn får grunnskoleutdanning.

Men bildet er ikke entydig

Reduksjonen av den ekstreme fattigdommen virker imponerende, men som Solheim også er inne på, så har det aller meste av dette skjedd i Kina. I Kina er over 600 millioner mennesker løftet ut av fattigdommen. Ser man bort fra Kinas bidrag er den ekstreme fattigdommen bare redusert med 10%.

Og sjøl om den ekstreme fattigdommen er redusert, så er ulikhetene blitt mye større:

 • De rike lands, som omfatter ca. en milliard mennesker står for 76% av verdens BNP.
 • Lavinntektslanda, 2,4 milliarder mennesker, står for bare 3,3% av verdens BNP.
 • 85 multimilliardærer eier like mye som den fattigste halvparten av verden.

En utarbeidet av finansbanken Credit Suisse, utdyper dette bildet. De rike blir rikere på menneskehetens bekostning. Og de ultrarike er så rike at det er vanskelig å forestille seg.

0,7 % av menneskeheten eier 41% av all verdens formue. Disse rikingene utgjør totalt 32 millioner mennesker.Credit Suisse har analysert denne gruppa mer detaljert, og det gir noen ekstra dimensjoner til det hele.

Menneskeheten  7 100 000 000
1 til 50 mill $  31 400 000
50 til 100 mill $  64 800
100 til 500 mill $  30 800
Over 500 mill $  3 100

De superultrarike 3100 individene utgjør 0,00004% av menneskeheten, men kontrollerer en større andel av jordas kapital enn noen overklasse før dem.

fordeling av verdens rikdommer

Framgangen har stoppet opp

Det som er et svært alvorlig varselsignal er at den framgangen som FN helt riktig rapporterer om,  for en stor del er stoppet opp etter finanskrisa. I første omgang i form av at fattigdommen og massearbeidsløsheten er komme tilbake i de rike landa.

 • Femti millioner fattige i USA balanserer på randen av sult, og middelklassen utarmes.
 • 28 millioner arbeidsløse i EU, Spania har like mange arbeidsløse som Tyskland hadde i 1933.
 • Stagnasjon og nedgang i BNP i viktige land. Italia, verdens 10. største økonomi har fallende BNP siste ti år. EU-sonen er i den lengste depresjonen noensinne, lenger enn på trettitallet.
 • I tillegg kommer at de landa som hadde en veldig sterk vekst på nittitallet og første tiåret på 2000-tallet ikke har det lenger.
 • Brasil som har gjort svært mye for å redusere fattigdom går fra vekst til økonomisk krise
 • India fortsetter å vokse, men veksten er halvert og landet har både energikrise og en svært dårlig infratruktur (vann, energi, elektrisitet).

Mens Kina har løftet 600 millioner ut av ekstrem fattigdom, har India bare løftet 35 millioner, og en tredel av verdens fattige bor nå i India, og det er lite som tyder på at det gjøres noe for dem.

 • Egypt, som hadde 7% årlig vekst, er nå i djup økonomisk krise og fattigdommen øker.
 • Libya, som var nr. 55 på FNs liste over human development, ble ødelagt av Norge og NATO i 2011, og er nå et Mad Max-samfunn av et væpnet kaos.
 • Nigeria, som med sine 175 millioner er verdens 7. mest folkerike land, har opplevd en økning i absolutt fattigdom fra 55% til 60% fra 2010.  Og landet trues nå av borgerkrig gjennom aksjonene til jihadistene i Boko Haram.

Fattigdommen er kjommet tilbake i Europa

I en ny rapport fra Oxfam blir det vist at 3,5 millioner unge mennesker nå lever i fattigdom i Storbritannia, og eksperter mener at tallet vil øke til 5 millioner fram til 2020. 300.000 mennesker i Storbritannia er nå avhengige av mat fra food banks for å overleve. Så sulten er tilbake igjen i Europa. The British Medical Journal har avslørt at feilernæring er nesten doblet i England i løpet av fem år. De sier at dette er en helsemessig unntakstilstand.

Lederen for britiske Redd barna, Justin Forsyth, sier til The Guardian at: «Vår politiske klasse går som søvngjnegere inn i den største barnefattigdommen vi har hatt siden målingene begynte, samtidig som de lover å utrydde den fullstendig.»

Oppsummert:

Det er blitt færre ekstremt fattige, og den aller viktigste grunnen til det er Kina.
Men reduksjonen i fattigdom trues av mange faktorer, og i mange land øker fattigdommen igjen. Den økonomiske krisa har bitt seg fast, og det er ingen utsikter til at veksten kjommer tilbake i dette tiåret, kanskje heller ikke i det neste. Sulten er rett rundt hjørnet i land som Italia, Hellas, Spania, Storbritannia og USA.
Og forskjellen mellom de ekstremt rike og resten av verden er verre enn noen gang.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Det er sykt samtidig som vesten går kanskje mot en økonomisk og markedskollaps i en situasjon der informasjons samfunnet endrer hirakier i samfunnet så sakte kanskje. Kan bli styggt (håper ikke). Intressant er at internett ger mange mulighet at utdanne seg. Vi går mot en verd med mer lik kunnskap. Og hvorfor skall BRICS land og dess befolkninger eksempelvis akseptere dagens monetære system som vesten har bygget?:).

  http://www.zerohedge.com/news/2014-07-15/brics-announce-100-billion-reserve-bypass-fed-developed-world-central-banks

   • Ja du vet.. klassiker «give me control of a nation’s money and i care not who makes its laws» . Er og blir styggt trur jeg. Quotes er kul en til..

    «When plunder becomes a way of life for a group of men living together in society, they create for themselves in the course of time a legal system that authorizes it and a moral code that glorifies it.» Frédéric Bastiat 1848. For det frie markedet i sin tid og mot sosialism. I dag, tror jeg det frie markedet har skylden, denne gangen igjen:). Dumt og menneskelige konsekvenser som er alt annet enn hyggelige.

    Mange som har sagt og sier at systemet ikke funker det en lengre tid. Men ikke mange gör noe.. Hvorfor tror du at det går så langt? Bra blogg for øvrig og helvetes og følsomt tema, man er litt alene når man skriver som du gör. Synspunkter som går mot religonen (ironi) som hesker idag:)

    • Takk for artig innlegg.
     Den ideologiske kontrollen over folk er helt enorm. Jeg merker når jeg jobber med alt dette hvor mye selv de mest radikale folka er preget av det de får servert av ideologi fra makta. Legg merke til at nazister er kommet i regjeringsposisjon i et stort europeisk land og at det føres en krig som til nå har drept tusentalls – uten at det blir demonstrasjoner og protester. Hale Maidan-teatret som ble produsert av CIA og «Hollywood» har virket på nesten alle. Kampen står i veldig stor grad om fortellinga. Derfor gjør jeg mitt ytterste for å punktere de herskendes fortellinger og skissere andre fortellinger. Det siste får jeg foreløpig gjort lite med fordi det er så mange propagandaballonger som ber om å bli punktert.
     Men folk trenger å tro på at det nytter og at de har en rolle å spille, at det de gjør betyr en forskjell. Og da snakker vi ikke lenger bare om alternative fortellinger, men ikke minst om handling, om å være med på å gjøre meningsfulle ting som peker framover. Det har jeg mange meninger om, men det trengs en bevegelse for å få det til. Vi er ikke der ennå.

     • Og takk for svar. Og synpunkter svorsk fra en amatør relatert til deg. Har lest markedsføring/økonomi og jeg forstår det faget litt og ja, kontroll over mennesker er det eller indoktrinering kanskje. Lang og god høykonjunktur og mennesker stoler på systemet delvis fortfarende og bruker ikke de nye muligheter informasjons samfunnet ger. Og så lenge bostadspriser blant annet øker (penger mengde) så er alt topp hos mange mennesker (ironi).

      Makta og hva er det? Håkan Julholt statsminister i Sverige en liten tid hans definisjon: En gruppe av mennesker, et klegg som gjør hverandre tjenester. Kjøper den definisjonen og mot strategi kanskje undersøkende fortelling som du skriver. Egna mediale plattformer der man har gode interaktive produkter. Og partier og politiker må tjene penger også på sikt etter dugnad. Politiker i dag gjør økonomis selvmord om de går imot markedet å takksomhet kan man ikke spise. Tilby produkter som er gode og mennesker støtter økonomisk lettere. Se på velgjørenhets nisje. Men ytterst god markedsføring og strategier før at nå fram med budskap og samle in penger. Så lenge media lever av annonse penger bla så har vi ikke fri media mange ganger. Det er dokumentert sen lenge. Kjøpe makt. Men hersk og splitt strategi gjennom mediale kanaler til en begynnelse kanskje.

      Jeg du og mange andre har jeg trur at «festen» er over om litt og dumt og sitte still og bare se på nær vi skall nedmontere demokratiet noe som skjer litt overalt. Er ikke med på den.. Bedre og gjøre noe. Og det skjer litt overalt nå, befolkninger og land er ikke helt med på att underkasta seg grupperinger med rike mennesker nu men snart helvetes fattige da sirkuset begynner.

      Og hvorfor slåss om penger hvilket skjer litt overalt.. Blir noen form av kollaps som alle forlorer på helt sikkert troligvis å da har ikke de digitale sifrer på banken og mye annet noe verdi.. dumt!

     • Rettelse: Håkan Julholts var svensk partileder sosialdemokratene en kort periode men hans definsjon av makten som han kaller klegget er intressant.

      «-Klägget, det är en smet av makthavare inom media och politik som umgås privat. Det är ett klägg. Och de byter tjänster med varandra: du får det av mig så får jag det av dig. Jag får den nyheten av dig där och jag lyfter fram dig där. Och de kliar varandra på ryggen och de växer gemensamt upp. Jag var aldrig en del av det klägget.»

      Han har skrivet en bok som jeg skall lese:) Politikk….
      http://www.adlibris.com/se/bok/hakan-juholt—utmanaren-vad-var-det-som-hande-9789185949366

 2. […] Andre steder er bildet helt annerledes. I Kina har det også vært en markant økning av ulikheten i samfunnet, men der har den fattigste halvparten sett sine samlede inntekter øke med 401%. Dette har naturligvis sammenheng med den voldsomme industrialiseringa som Kina har vært gjennom. Men det betyr at hundrevis av millioner kinesere er løftet ut av fattigdommen. Når det snakkes om at kapitalismen har brakt så mange folk ut av fattigdommen den siste generasjonen, så gjelder dette stort sett Kina. I Kina er over 600 millioner mennesker løftet ut av fattigdommen. Ser man bort fra Kinas bidrag er den ekstreme fattigdommen bare redusert med 10%. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.