John Fredriksen går rundt sanksjonene med kjempeavtale

0

John Fredriksen går rundt sanksjonene med kjempeavtale

John Fredriksens North Atlantic Drilling går videre med samarbeidet med russiske Rosneft. Nå skal de kjøpe 150 landbaserte rigger av russerne. North Atlantic Drilling (NADL) er datterselskap av Fredriksen-selskapet Seadrill, som er verdens største offshore boreselskap. Rosneft er verdens største børsnoterte oljeselskap med den russiske staten som hovedaksjonær.

Avtalen betyr også at Rosneft kjøper 30% av aksjene i NADL. I følge E24er avtalen verdt 6,3 milliarder kroner.

Dette er naturligvis en klar omgåelse av de vestlige sanksjonene mot Russland, men Fredriksen skjermer seg bak at Seadrill er registrert i skatteparadiset Bermuda og at avtalen ble inngått før sanksjonene ble vedtatt. Det siste er nok et definisjonsspørsmål og kanskje advokatmat. Nyheten om avtalen er slått opp i Financial Times, som også nevner at Rosneft i juli inngikk en avtale med NADL om å leie seks borerigger til en samlet pris av 4,25 milliarder kroner.

Avtalene handler i stor grad om utvinning på den russiske sokkelen i Arktis, men også på land. De vil gi Rosneft tilgang til helt nødvendig vestlig teknologi og vil gi Fredriksen-selskapet en meget sterk posisjon på det russiske markedet.

Det skal bli spennende å se om noen vil forsøke å stoppe avtalen med henvisning til sanksjonene.

Forrige artikkelUtryddes fattigdommen?
Neste artikkelWashington Post: – Hadde Putin rett om Syria?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).