John Fredriksen går rundt sanksjonene med kjempeavtale

0

John Fredriksen går rundt sanksjonene med kjempeavtale

John Fredriksens North Atlantic Drilling går videre med samarbeidet med russiske Rosneft. Nå skal de kjøpe 150 landbaserte rigger av russerne. North Atlantic Drilling (NADL) er datterselskap av Fredriksen-selskapet Seadrill, som er verdens største offshore boreselskap. Rosneft er verdens største børsnoterte oljeselskap med den russiske staten som hovedaksjonær.

Avtalen betyr også at Rosneft kjøper 30% av aksjene i NADL. I følge E24er avtalen verdt 6,3 milliarder kroner.

Dette er naturligvis en klar omgåelse av de vestlige sanksjonene mot Russland, men Fredriksen skjermer seg bak at Seadrill er registrert i skatteparadiset Bermuda og at avtalen ble inngått før sanksjonene ble vedtatt. Det siste er nok et definisjonsspørsmål og kanskje advokatmat. Nyheten om avtalen er slått opp i Financial Times, som også nevner at Rosneft i juli inngikk en avtale med NADL om å leie seks borerigger til en samlet pris av 4,25 milliarder kroner.

Avtalene handler i stor grad om utvinning på den russiske sokkelen i Arktis, men også på land. De vil gi Rosneft tilgang til helt nødvendig vestlig teknologi og vil gi Fredriksen-selskapet en meget sterk posisjon på det russiske markedet.

Det skal bli spennende å se om noen vil forsøke å stoppe avtalen med henvisning til sanksjonene.

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.