Ga KGB penger til nei-bevegelsen?

0

Dagbladet skriver 12. august 2014: «KGB finansierte Nei-siden fra den spede begynnelsen, står det i Mitrokhin-arkivet.» Er dette sant? Og i så fall hva betyr det?

kgb nei-sida

Jeg vil ikke utelukke at KGB kan ha gitt noen penger til en tidlig versjon av nei-bevegelsen i Norge, for både KGB og CIA drev med sånt på den tida. Men at Folkebevegelsen mot EEC eller Arbeiderkomiteen mot EEC og dyrtid skulle ha fått KGB-penger anser jeg som temmelig usannsynlig. Dertil var skepsisen til Sovjet for stor, og det ville ha lekket ut for årtier siden.

Derimot er det interessant å se at denne formen for finansiering av opposisjon som det her er tale om, og som skaper en nokså forsinket skandale, er standard rutine fra CIA og State Department i alle stater de ønsker å destabilisere. Her er for eksempel oversikten over hva CIA-fronten National Endowment for Democracy har gitt til såkalte NGOer i Ukraina. For ikke å snakke om at USAs viseutenriksminister Victoria Nuland som skrøt av at USA har investert fem milliarder dollar (over 30 milliarder kroner) for samfunnsendringer i Ukraina.

Man kan si hva man vil om KGB, men deres eventuelle pengegaver på sekstitallet er bare amatørmessig barnemat mot hva proffene i CIA gjør – og som de anser som sin fulle rett.

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.