Forstå denne plansjen så forstår du mer av kriser og kriger i dag

0

Den samlede oljeproduksjonen til de fem oljegigantene Exxon, Shell, Chevron, BP og Total har falt kontinuerlig siden 2004, og er nå bare 75% av hva den var for 10 år siden. Samtidig har kapitalkostnadene for å finne og utvinne denne oljen blitt over fem ganger så høye. Dette betyr at kampen om fallende oljeressurser er blitt enda mer desperat, og det er denne kampen som ligger bak en rekke av krigene i verden, slik som Libya, Syria, Irak og Ukraina.

Oljeproduksjon 5 majors

Plansjen er hentet fra Le Mondes blog Oil man og er utformet av Matthieu Ausanneau.

(Dette er de tradisjonelle vestlige «oil majors». Utenom dem finnes giganter som Saudi-Arabias Aramco, Kinas PetroChina og Mexicos Pemex, for å nevne noen.)

PS: Nevnte jeg at Exxon gir blaffen i sanksjonene mot Russland og går i gang med oljeboring i Arktis sammen med Rosneft?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStatoils frackingskandale: 70.000 døde fisk
Neste artikkelGa KGB penger til nei-bevegelsen?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).