Forstå denne plansjen så forstår du mer av kriser og kriger i dag

9

Den samlede oljeproduksjonen til de fem oljegigantene Exxon, Shell, Chevron, BP og Total har falt kontinuerlig siden 2004, og er nå bare 75% av hva den var for 10 år siden. Samtidig har kapitalkostnadene for å finne og utvinne denne oljen blitt over fem ganger så høye. Dette betyr at kampen om fallende oljeressurser er blitt enda mer desperat, og det er denne kampen som ligger bak en rekke av krigene i verden, slik som Libya, Syria, Irak og Ukraina.

Oljeproduksjon 5 majors

Plansjen er hentet fra Le Mondes blog Oil man og er utformet av Matthieu Ausanneau.

(Dette er de tradisjonelle vestlige «oil majors». Utenom dem finnes giganter som Saudi-Arabias Aramco, Kinas PetroChina og Mexicos Pemex, for å nevne noen.)

PS: Nevnte jeg at Exxon gir blaffen i sanksjonene mot Russland og går i gang med oljeboring i Arktis sammen med Rosneft?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

  1. Du har helt rett, so mvanlig. Peak Oil er den EGENTLIGE årsaken til all krigshissingen for tiden. Det kan man ALDRI innrømme, for da folk at det hele dreier seg om energikriger. Det må ikke skje.

  2. Er det så «enkelt» ? USA er i ferd med å bli selvforsynt med energi (tjæresand, SKIFERGASS og solenergi (jmf Ivanpah). Statoil vil jo rammes av den samme «problematikken», Disse selskapene kan velge å føre en imperialistisk politikk,(som kan bli svært kostbar) for fortsatt «bare» å drive med olje, eller de kan investere overskuddet i ny industri, nærliggende alternativ energi…. De som er aller mest interessert i krig og konflikter, er sannsynlig våpenindustrien,.

  3. Dette har jeg sagt siden 2004 – og du har rett Tor, at det aldri må innrømmes. Istedenfor fortell publikumet at det er globaloppvarming årsaket av fossildrivstoffer, og at de må vinne kampen mot den! Og selv om jeg ikke tror på globaloppvarming sådan (enig i at klimaet forandrer seg, men uenig i årsaken), er verden snart i en helt ny situasjon hvor det ikke blir mulig å skade klimaet OM det virkelig var som de påstår og som Kirkens Nødhjelp seneste i går refset landet vårt om ved å si at vi måtte kutte stort. Ja, det kommer vi alle til å gjøre, uansett, enten vi vil eller ikke. Men ikke på grunn av klimaet, og heller ikke på grunn av lover som Det norske storting måtte vedta….. men ganske enkelt på grunn av at ressursene snart ikke tillater oss å gjøre noe annet!

  4. Knapphet på energi kombinert med økte kostnader forbundet med å hente opp fossil energi er sjølsagt dårlig nytt for oligarkene. Men vi ser også et sterkt og økende press på basale naturressurser som matjord og vann, som igjen kan gi grunnlag for kriger i tida som kommer. Og her er det også sterke pengeinteresser inne i bildet som driver med både «landgrabbing» og «watergrabbing». De neste «terroristene» vi skal krige mot, kan gjerne være folk som forsvarer egen matjord og eget vann.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.