Bruker ett oljefond i året på leting – finner stadig mindre olje

0

Bruker ett oljefond i året på leting – finner stadig mindre olje

De store oljeselskapene rapporterer stadig dårligere resultater av letevirksomheten til tross for at de investerer mer enn noensinne i leting og utvinning. Dermed er også profitten mye lavere enn tidligere. Andrew Lodge, letedirektør for Premier Oil, sier at mens fortjenesten i 2001–2002 lå rundt 20%, er den nå falt til 10%.

I de siste åra er det bare Statoils Johan Sverdrup-felt i Nordsjøen som er av en betydelig størrelse, ellers er funnene små og sjeldne. Sjefen for det franske oljeselskapet Total, Christophe de Margerie, har gitt selskapet frist på ut 2014 til å gjøre et stort funn. Lykkes det ikke med det, blir det nedtrapping av letevirksomheten. Aksjonærene i alle de store oljeselskapene forlanger bedre resultater og høyere utbytte. Men selskapene har problemer med å levere. Firmaet Investec har gjort en studie for sine investorer og sier i sin rapport:

I dag forbruker verden 33 milliarder fat olje i året og vi finner på det meste 10–20 milliarder fat. Det største enkeltfunnet i 2013 var på bare én milliard fat.

Barclays sier at lete- og produksjonskostnadene har økt fire ganger siden 2000. I 2013 ble det investert for 700 milliarder dollar, på tross av innstramminger. Innen 2017 regner man med at lete- og utvinningskostnadene vil nå opp i 1000 milliarder dollar, eller godt og vel ett norsk oljefond.

Det som rapportene ikke sier, men som det er lett å regne seg til, er at de dårlige leteresultatene fører til en langt skarpere kamp om de ressursene som faktisk finnes, inkludert krig.

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.