Detroit tar drikkevannet fra titusenere av innbyggere

6

Detroit, byen som en gang var verdens bilhovedstad og hjem for om lag to millioner mennesker, er i dag konkurs og deler av byen ser ut som kulisser fra en katastrofefilm. Byen er slått konkurs og byens ledere har funnet ut at det beste nå er å tyne den fattigste delen av befolkninga enda mer. Hva kan ramme dem aller mest? Å ta fra dem vannet.

Unntakslov og vannkrig

Da det ble klart at Detroit ikke klarte å betale gjelda og dermed var teknisk konkurs, utnyttet den republikanske guvernøren i staten Michigan, der Detroit ligger, situasjonen til å sette alle demokratiske regler til side. Guvernør Rick Snyder satte det valgte bystyret og borgermesteren til side utnevnte en «emregency manager» – en kriseadministrator –som skulle styre Detroit uten velgernes mandat. Da innbyggerne med overveldende flertall i en folkeavstemning forkastet kriseadministratoren, innførte Snyder en ny lov over natta som annullerte resultatet av folkeavstemninga.

detroit vann

Kriseadministratoren, Kevyn Orr, har dermed diktatoriske fullmakter som brukes til å gi byens ressurser over til bankene og korporasjonene. I by etter by i Michigan har de rasert det offentlige skolesystemet, solgt unna offentlig eiendom og avskaffet offentlige tjenester og samtidig beriket en liten elite.

Vinteren 2013, som var en av de kaldeste i manns minne i Detroit, tok kriseadministratoren varmen fra nesten 170.000 innbyggere. Og så begynte han å kutte vannet. Våren 2013 ble folk som lå etter på betaling av vannregninga med 150 dollar, fratatt vannet. I første omgang rammet det 3000 mennesker, men hele 200.000 mennesker står i fare for å oppleve det samme. Og for det meste handler det om byens svarte befolkning.

En humanitær krise

Detroit har halvparten så mye i husholdningsinntekter som gjennomsnittet i USA. 38% av innbyggerne lever under den offisielle fattigdomsgrensa og 23% er arbeidsløse. Så det er ikke akkurat noen bombe at mange har problemer med å betale regninger. I 2013 ble 24.000 husholdninger fratatt vannet, og hittil i 2014 har det rammet 15.000 husholdninger. Med gjennomsnitt tre mennesker i hver husholdning er altså nærmere 50.000 rammet hittil i år.

Hvis du aldri har opplevd å miste vannet i kranene, så tenker du kanskje ikke over hva det betyr. Det første du merker er ikke at du blir tørst. det første du merker er at du ikke får skylt ned i do. Så får du ikke lagd mat. Og så blir du ganske riktig tørst. Detroit kan bli ekstremt varmt om sommeren med temperaturer opp mot 40 grader. «Det vi ser er begynnelsen på en humanitær krise,» sier Michelle Mahon (42), sjukepleier og fagorganisert i National Nurses United union.

«Vann ingen menneskerett»

Sjokkdoktrinen i Detroit er typisk for hvordan de 0,01% løser krisa i den amerikanske kapitalismen. Ingen innstramning er brutal nok. Nolan Finley, konservativ spaltist i Detroit News skriver at «Vann er ingen menneskerett». Samme Finley har gjort seg til talsmann for finanskapitalens interesser i Detroit. I 2012 erklærte han at «demokratiet har spilt fallitt» i detroit og tok til orde for «en korttidsdiktator» – som byen altså fikk.

Og mens fattigfolk mister vann og varme for noen lusne dollars skyld er det golfklubber og store selskaper som skylder tusener av dollar, og som naturligvis får holde på som før. Vannkrigen i Detroit er en klassekrig.

Økende protester

Raseriet mot denne politikken har bygd seg opp over lang tid. Men folk er dårlig organisert, og har liten trening i å føre denne typen kamp. Men likevel har det alt vokst fram en protestbevegelse som blir lagt merke til i nasjonale medier. Mange føler som Detroit-innbyggeren Julie Fournier, som sier: «Vi lever ikke i et demokratisk samfunn. Vanner en grunnleggende menneskerett. USA hevder at landet følger Geneve-konvensjonen, men så gjør man dette mot sin egen befolkning.»

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

  1. Skremmende kommentarfelt under. Dessverre er de fleste amerikanere lært opp til å hate fattige, selv om de ofte er fattige selv. Amerikanere er veldig nøye på å ikke virke rasistiske, men når det gjelder fattige kan man si at de «prioriterer alkohol, sigaretter og TV-er heller enn vann, så det er deres egen skyld.» Ideologien sitter veldig sterkt hos amerikanerne. Snakket med en amerikaner bosatt i Europa nylig som sa det bare var deprimerende.

  2. Det begynte med høyresidas fagforeningsknusing. Etter at den amerikanske høyresida klarte å ødelegge fagforeningene, er amerikanske arbeidsfolk strippa for rettigheter. Og nå har de ikke en gang rett til vann. Og de blå-blå i Norge kjører i det samme sporet. Det er en klassekrig, ja. Og akkurat nå ser det ut som oligarkene har overtaket.

  3. Så er det et poeng til. Uten at jeg vet det, regner jeg med at panservognpolitiet vi har lest om før i denne bloggen, er sterkt til stede i Detroit. Og NSA har kjøpt inn mange millioner runder med ammunisjon. Hva skal NSA med så mye ammunisjon hvis de ikke forbereder seg på å møte et sosialt opprør? Oligarkene eier regjeringa i USA. Og det samme kan vi trygt si om EU.

  4. Legg forøvrig merke til avsnitt som dette:

    «As reported elsewhere, some of this purchase order is for hollow-point rounds, forbidden by international law for use in war, along with a frightening amount specialized for snipers. Also reported elsewhere, at the height of the Iraq War the Army was expending less than 6 million rounds a month. Therefore 1.6 billion rounds would be enough to sustain a hot war for 20+ years. In America.»

    Man kan jo nesten begynne å lure på hva banksterne og resten av eliten har planlagt. Men selvsagt er jeg (og Forbes) bare konspirasjonsteoretikere hvis vi våger å stille slike kjetterske, systemkritiske spørsmål.

  5. Sjølsagt. Beklager feilen. Går litt i surr med alle forkortelsene. Det er nå likevel mer enn påfallende. Og som du sier; en er jo konspirasjonsteoretiker hvis en så mye som antyder at noen i den styrende eliten kan finne på noe gæli.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.