Stagnasjon i USA

0

Stagnasjon i USA

30. mai 2014 ble USAs vekst i første kvartal vurdert til -1%. Det burde ha ført til store overskrifter, men er stort sett gjemt bort i finanspressa. Siden Den store Resesjonen i 2008–2009 har USA hatt vekst. Veksten har riktignok ligget langt under det som har vært gjennomsnittet etter 1945. Nylig skrev Michael Roberts:

USAs og Storbritannias BNP har nå kanskje en realvekst på 2,0–2,5% akkurat nå, men begge to har fortsatt den svakeste oppgangen i BNP noen gang etter annen verdenskrig.

Ved inngangen til 2014 mente finansanalytikerne i Goldman Sachs:

Vi forventer at USAs økonomi vil vokse raskere enn trend i 2014. … Akselerasjonen vil antakelig bli anført av en raskere vekst i personlig forbruk og i bedriftenes investeringer, og med fortsatt vekst i boligmarkedet.

Ikke noe av dette har holdt stikk. Første kvartal tyder ikke på noen sterk vekst i 2014, siden det tvert om ble en markant nedgang. Forbruket har falt blant vanlige folk, slik det vises i en omsetningssvikt på Walmart med 5% i første kvartal 2014, eller Sears Holding –6,8%. Omsetninga av boliger har riktignok gått kraftig opp, med hele 21%, men det gjelder bare for de 1% dyreste boligene. For de 99% mindre dyre boligene har omsetninga gått ned med 7,6% hittil.
Så i stedet for å føre an i en ny vekst i kapitalismen i 2014 viser USA alle tegn på stagnasjon og krise. Men aksjonærene i Goldman Sachskunne derimot notere seg for en økt inntjening på 10,9%. Så noen har det fett.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.