#BringInOurTroops

0

#BringInOurTroops

Boko Harams kidnapping av over 200 skolejenter i Nigeria i april 2014 var en gavepakke til amerikanske intervensjonister. Anført av Michelle Obama ble det kjapt organisert en #hashtag-kampanje over hele verden. (Erna Solberg var naturligvis med.)

Kampanjen spilte på folks rettferdige avsky mot Boko Haram-jihadistenes overgrep, men det var ikke spesielt vanskelig å se at den skulle skape det følelsesmessige grunnlaget for at USAs Africom kan rykke inn, #BringInOurTroops. Eller som John McCain sa:

Tweets og hashtags er bra. De får folk til å føle seg bedre, men de frigjør ikke fanger. Den plikten ligger hos dem som har den nødvendige makta og innflytelsen til å gjøre en forskjell – og det gjelder ikke minst USA.

Nigerianeren Jumoke Balogun kommenterer kampanjen i The Guardian. Han skriver at det gleder henne i hjertet at folk over hele verden føler med mødre og fedre som savner sine barn. Men hun føyer til:

Men hvis du bidrar til å presse USA til å intervenere i afrikanske saker og du krever militær intervensjon, så blir du en del av et mye større problem. Du blir medløper for en militær ekspansjonistisk agenda på det afrikanske kontinentet. Det er ikke bra.

Balogun minner om at USAs Africom bare i 2013 gjennomførte 546 militære aktiviteter i Afrika som ledd i en plan for å sikre amerikansk kontroll over kontinentet.

Forrige artikkelBilderberg – verdensregjering eller milliardærenes prateklubb?
Neste artikkelStagnasjon i USA
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).