Matteo Renzi: – De redder bare bankene og ikke kvinner og barn

0

Matteo Renzi: – De redder bare bankene og ikke kvinner og barn

En ny tragedie i havet mellom Libya og den italienske øya Lampedusa: En båt med 400 flyktninger ombord havarerte 12. mai 2014, og bare 200 av dem er reddet.

Dette har utløst en voldsom polemikk mellom Italia og EU. Italia føler at landet ikke får noen hjelp av EU, mens EU mener at Italia ikke har noen større problemer med flyktninger enn andre europeiske land. Italias statsminister Matteo Renzi sa til TV-stasjonen Rete4 13. mai:

De kan ikke bare redde bankene og la kvinner og barn dø.

Uttalelsen uttrykker både den økende frustrasjonen i Italia over den nedskjæringspolitikken som EU-troikaen tvinger landet til å følge og at Italia føler seg sviktet stilt overfor den mest dramatistiske flyktningekrisa i Europa.

Italia har henvendt seg til EU-kommisjonen og bedt om hjelp, men i følge Italias innenriksminister Angelino Alfano har det ikke vært mye hjelp å hente der:

Mange mennesker dør utenfor Libya. Våre skip gjør sitt beste for å redde liv og finne de døde, men EU gir oss ingen hjelp. De svarene vi får derfra ligger mellom det provokatoriske og det latterlige.

 

 

 

 

 

Forrige artikkel– La djevlene brenne i helvete
Neste artikkelNeste forsøk på regimeskifte: Venezuela?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).