– La djevlene brenne i helvete

11
Aslak Storaker
Aslak Storaker

Fascister sang den ukrainske nasjonalsangen og ropte «Brenn, koloradobiller, brenn!» da fagforeningsbygget i Odessa gikk opp i flammer og over 40 mennesker mista livet.

Hvem initierte sammenstøtene i Odessa 2. mai som endte med at fascister angrep fagforeningshuset med molotovcocktails og 40 mennesker mista livet? Det synes klart at det tidligere på dagen oppsto en voldelig konfrontasjon mellom ukrainske nasjonalister og antimaidan-aktivister der det blei løsna skudd fra begge sider. I vestlig presse framholdes det som regel at tilreisende fotballsupportere som deltok i en fredelig «pro-ukrainsk» (i motsetning til de andre ukrainerne som er anti-ukrainske?) demonstrasjon blei angrepet og at de måtte forsvare seg.

Sosialistgruppa Borotba, som hadde falne i Fagforeningenes hus, skriver imidlertid at «De besøkende militante var ikke på vei til stadionen. Målet deres var å terrorisere byens befolkning og bruke vold mot aktivistene i bevegelsene som er motstandere av juntaen i Kiev. Nasjonalistenes handlinger var fra starten av ikke fredelig. De var forberedt på en massakre… Da kolonnen med nasjonalister marsjerte nedover Grecheskaya-gata prøvde noen få (200-250) aktivister fra den lokale Odessa-militsen å stanse dem. Men snart blei disse angrepet med steiner, flasker og sjokkgranater. Det hørtes skudd. Borotba-aktivisten Ivan var truffet i magen av et gevær.»

Kampene eskalerte raskt

Også BBC skriver om den ukrainsknasjonalistiske marsjen at «Noen var veteraner fra Kievs protestbevegelse på Maidan – Maidan sjølforsvarsgruppene og/eller medlemmer av Høyre sektor… Andre rapporter antyder at aktivister på begge sider var utstyrt med både våpen og beskyttelsesutstyr – klubber, jernrør, luftpistoler, baseballkøller, skuddsikre vester og hjelmer.» Kyiv Post påstår at den «pro-ukrainske» marsjen stort sett besto av fredelige, ubevæpna patrioter som så blei angrepet av pro-russere. Men så skriver de videre at ”Kampene eskalerte raskt, da begge sider kasta molotovcocktails og skjøt med automatvåpen.” Så mye for fredelige demonstranter.

Altså synes det som at det stemmer at regimemotstandere tok initiativ til en konfrontasjon, men det er ingenting som tyder på at det dreide seg om angrep på en fredelig mønstring og heller ikke sikkert at det var regimemotstanderne som utløste volden. Lokale fredelige demonstrasjoner har blitt holdt i Odessa fra begge sider mange ganger etter kuppet i februar uten at noen har begynt å drepe hverandre av den grunn. Regimemotstanderne konfronterte sannsynligvis nasjonalistmarsjen fordi de visste at de hadde til hensikt å spre vold og terror.

Voldelige høyreekstremister

Men hvordan kunne de vite det? Nå har både høyreekstreme fotballhooligans og Høyre sektor en velkjent forhistorie med bruk av politisk vold. Men det er særlig avslørende å lese en rapport i Proletären fra Kharkov 30. april, 3 dager før massakren i Odessa. Her har de samme folkene – Høyre sektor og tilreisende fotballhooligans – gjennomført en tilsvarende «fredelig» marsj:

«Da de var på plass i Kharkov gikk de berserk i byens gater. Sammen med fotballfansen hadde også flere hundre fascister fra Høyre sektor i Dnipropetrovsk reist til Kharkov. De smadret biler og busser og ropte fascistiske slagord. Kharkovboere som ikke ville synge med blei ubarmhjertig sparka og slått. Ambulanser dro i skytteltrafikk gjennom byens sentrum. Sirenene ulte mellom husene samtidig som det hørtes fascistiske og rasistiske slagord og det blei skutt med fyrverkeri. Det fascistiske vanviddet var kommet til Kharkov! Antifascistene mante til samling ved leninstatuen i sentrum, men de var ikke i stand til å stanse vanviddet. Flere hundre politifolk som befant seg i sentrum holdt seg på avstand.»

Det er heller ikke sikkert at antimaidan-aktivistene som blei jaga inn i fagforeningshuset og drept var de samme folkene som slåss med fascistene tidligere samme dagen. Borotba skriver at «Borotbaaktivister, sammen med andre aktivister og vanlige medborgere i Odessa, var på vakt i protestleiren den dagen. Totalt var det rundt 200 folk i leiren, og halvparten av dem var kvinner og eldre.» Det samsvarer ikke med bildene av de maskerte mennene som slåss mot den nasjonalistiske marsjen tidligere på dagen. Angrepene mot regimemotstandere skal da også ha blitt utført rundt en time etter at sammenstøtene mellom fascistene og Odessa-militsen var over. Fascistene kan altså ikke påberope seg sjølforsvar. De angrep en fredelig leir.

Overlagt drap

Det man kan si fullstendig sikkert er at borgerkrigen kom til Odessa da fascister fra Høyre sektor og voldelige fotballhooligans ankom byen, og at de endte opp med å jage hundrevis av motstandere inn i Fagforeningshuset som de så angrep med molotovcocktails. Det oppsto så brann som gjorde at over 40 mennesker blei brent ihjel levende. Det hevdes fra enkelte av angriperne at brannen oppsto innenfra, når personene inne i bygget kasta molotovcocktails tilbake. Om så skulle være sant, gir det ingen grunn til å legge skylda på ofrene. Om ikke fascistene ønska å brenne mennesker i hjel inni fagforeningenes hus burde de latt være å angripe dem med brannbomber.

På spørsmål fra Washington Post om hvem som kasta molotovcocktailsene som starta brannen svarte en av nasjonalistene: “Våre folk – men nå hjelper de dem med å rømme fra bygninga.” Ifølge flere kilder prøvde en del nasjonalister å hjelpe forbrente ut av bygninga, men det er også veldokumentert at fascister skjøt mot folk inne i bygget etter at det hadde begynt å brenne og at de slo løs på forbrente mennesker som klarte å redde seg ut av bygget.

Også Borotba skriver i sin rapport at «på bakken blei de som klarte å komme seg ut gjort ende på av nasjonalistiske paramilitære. På den måten blei vår kamerat, Borotbamedlem Andrew Brazhevsky drept. Vyacheslav Markin, medlem av det regionale parlamentet og en venn av lederen i Borotba i Odessa, Alexey Albu, blei drept på den samme brutale måten da han kasta seg ut av et vindu. Heldigvis klarte de fleste av kameratene våre å berge livet. Noen kamerater, inkludert lederen i Borotba i Odessa, byrådsmedlem Alexei Albu, blei alvorlig forslått av køller og spark. De har flerfoldige sår, beinbrudd og hodeskader. »

I motsetning til de første påstandene fra kuppregimet i Kiev om at flertallet av de drepte var russiske og moldovske terrorister, er det ikke kommet noen troverdige rapporter som skulle tilsi at noen av de drepte var utenlandske agenter. Regimevennlige Kiyv Post rapporterer at samtlige av de som døde i brannen var lokale borgere fra Odessa, og russiske ITAR_TASS skriver at de var mellom 18 og 62 år gamle og av begge kjønn. Som både EUs etterretningssjef og New York Times har slått fast, er det dikt og forbanna løgn at flertallet av opprørerne mot kuppregjeringa i Kiev er russiske agenter.

Angrep på demokratiet og organisasjonsfriheten

I etterkant av massakren har Kommunistpartiet anklaga det sittende regimet i Kiev for å være ansvarlig for det som skjedde. De insisterte også på at den påfølgende parlamentssesjonen som skulle diskutere hendelsene i Odessa skulle gå for åpne dører, slik at vanlige folk og ikke bare medlemmer av et lukka parlamentsmøte kunne få troverdig informasjon. Som takk blei Kommunistpartiets valgte parlamentsmedlemmer, fullstendig grunnlovsstridig, kasta ut av parlamentet og nekta å delta i sesjonen. Regionspartiets delegater marsjerte ut av parlamentet i solidaritet med kommunistene. Kommunistpartiet erklærte at utestengelsen betød at det parlamentariske demokratiet er blitt avskaffa i Ukraina.

Parlamentsmedlem Oleg Lyashko, fra det såkalte Radikale partiet, uttrykte håp om at dette bare var første skritt i en prosess for å forby Kommunistpartiet. Parlamentarikere fra regimet som tok makten etter kuppet i februar har lenge arbeida for å få gjennomført et landsomfattende forbud mot partiet, som har 120 000 medlemmer og fikk 13 prosent av stemmene ved forrige parlamentsvalg. Ukrainas fungerende president Oleksandr Turchynov, som kom til makta i et grunnlovsstridig kupp, sa så seint som 12. mai at kuppregimet arbeider med å legitimere et forbud mot kommunistpartiet fordi de angivelig skal ha gitt grunnlovsstridig støtte til separatister. (Kommunistpartiets egentlige posisjon er at det er kuppregjeringas ekstreme nasjonalisme som fører til splittelse av landet, men at det kan reddes ved at regionene gis større sjølstyre og at det gjennomføres folkeavstemninger om Ukraina skal inngå handelsavtaler med EU eller Russland.) Når avtalen om fredelig politisk løsning mellom Janukovitsj og opposisjonen blei forkasta av demonstrantene på Maidan 21. februar, var et av hovedargumentene Høyre sektors leder Dmitri Jarosh la for dagen nettopp at avtalen ikke innebar et forbud mot Kommunistpartiet og Regionspartiet, men han sverga at de kom til å angripe disse partiene «med alle midler». Hva å bruke «alle midler» for å slå ned politiske motstandere betyr i praksis, har vi nå sett i Odessa.

Kommunistpartiet og Regionspartiet er som kjent allerede blitt forbudt lokalt i flere regioner og partiets folk og bygninger angripes støtt og stadig av fascister fra Høyre sektor, samtidig som både kommunister og pro-russiske presidentkandidater blir banka opp. Meningsmålinger viser at den sittende regjeringa har liten eller ingen tillit hos tre av fire ukrainerne, og at bare en tredjedel av befolkninga støtter krigføringa deres mot opprørerne i Øst-Ukraina. I lys av den politiske forfølgelsen og den sittende regjeringas voldsbruk mot egen befolkning, har Kommunistpartiet krevd den sittende regjeringas umiddelbare avgang og at presidentvalget ikke kan avholdes så lenge landet befinner seg i en borgerkrigssituasjon. Borotba har på sin side oppfordra alle sine medlemmer til å gå under jorda, bytte telefonnummer og ikke vise seg hjemme i sine egne boliger, av frykt for å bli drept eller arrestert av regimet.

Kan det ha vært en provokasjon?

Det var i dette lukka parlamentsmøtet, der altså hverken pressen eller opposisjonen fikk være til stede, at det blei lagt fram «beviser» på at mange av de drepte hadde dødd av giftgass plassert i fagforeningsbygget av «terrorister fra Transnistria og Russland», en påstand som blant annet frontes av milliardæren og presidentkandidaten Petro Porosjenko. Porosjenko anklager også utenlandske terrorister for å ha skutt mot den ukrainsk-nasjonalistiske marsjen tidligere på dagen, for å provosere fram en motreaksjon. Russia Today spekulerer på sin side i om de som skjøt mot nasjonalistene var provokatører som støtter kuppregjeringa. Det ville i tilfelle kunne sammenlignes med skuddene mot demonstrantene på Maidan, som Estlands utenriksminister mener sannsynligvis blei begått av provokatører fra den daværende opposisjonen, noe som også har blitt sannsynliggjort i en dokumentar på tysk tv. På nåværende tidspunkt forblir dette imidlertid spekulasjoner. Og det er som sagt ingen tvil om at de som faktisk angrep fagforeningens hus med brannbomber var tilreisende ukrainske høyreekstremister, det innrømmer de jo selv. At kuppregimet desperat prøver å legge skylda på russiske agenter står ikke til troende.

Høyre sektor bygger opp paramilitære grupper

Det ser ut som at nesten alle som blei arrestert av politiet i etterkant av massakren var regjeringskritikere (inkludert mange som var blitt skada inne i bygget), samtidig som innenriksminister Arsen Avakov har erstatta hele det lokale politikorpset med militante sjølforsvarsgrupper fra Kiev. Fascistene i Høyre sektor blir ikke arrestert av politiet, men samarbeider tvert imot med kuppregjeringa i å bygge opp paramilitære grupper for å slå ned oppstanden i Øst-Ukraina. Dette skyldes nok delvis at store deler av politikorpset og den regulære hæren som opprinnelig blei sendt for å slå ned oppstanden deserterte fordi de nekta å skyte på sitt eget folk. Mens kuppregimet skryter av sin «anti-terroroperasjon» mot «russiske militante», kan både vi og folk i Øst-Ukraina se videoer av ubevæpna sivile som strømmer ut i gatene for å blokkere stridsvogner, og som blir skutt utenfor stemmelokaler. Svenske Aftonbladet skriver om propagandaen fra Kiev som sier at alle de separatistiske opprørerne er russiske terrorister, at den er så løgnaktig at den ikke er egna til å skape noe annet enn større hat og frykt mot myndighetene i Kiev. «Man kan bara föreställa sig vilka känslor det lyckades skapa bland Slovjansk-borna som nästan alla har ett par grannar, vänner eller familjemedlemmar i milisen». Da er det ikke så rart at kuppregimet er nødt til å legge all sin lit til paramilitære grupper og amerikanske leiesoldater.

Dette betyr ikke at alle pro-russerne er fredelige demokrater. For eksempel kan det se ut som alvorlige tilfeller av antisemittisme og antiziganisme har blitt utført av begge sider i konflikten. Men det betyr at det ikke kan bli fred i Ukraina før den politiske undertrykkinga opphører og de høyreekstreme militsene avvæpnes.

Fascistene hyller drapene

Det er dessverre ikke sånn at alle sørger over det som skjedde i Odessa og mener det var en ulykke. Parlamentsmedlemmet Iryna Farion fra regjeringspartiet Svoboda skrev på sin facebookprofil etter hendelsen: «Bravo, Odessa… La djevlene brenne i helvete. Fotballfansen er topp opprørere. Bravo.» Dette er ikke særlig overraskende med tanke på at et annet parlamentsmedlem fra Svoboda tidligere har omtalt Holocaust som «en lys periode i historien». Ha’aretz har avslørt at høyreekstremister på Maidan tidligere hadde planer om å brenne politifolk levende inne i en bygning, men at de blei hindra av israelske eks-soldater.

Høyre sektor skriver på sin hjemmeside at over 100 av deres paramilitære aktivister deltok i mordbrannen i Odessa, som representerer «nok en lys dag i vår nasjonale historie… Betalte aktivister og russiske sabotører flykta i skam fra sinte ukrainske borgere som bestemte seg for å gjenopprette orden i landet… Fenomenet med separatister i Odessa er nå forsvunnet… Ansvarlige borgere har nå gjennomført en vellykka anti-terroroperasjon. Om Gud vil – så kommer vi til å fortsette.»

Ukrainske nasjonalister har begynt å omtale pro-russere som «koloradobiller» fordi de bruker den svartoransje sløyfen som symbol. Koloradobiller er svartoransje skadedyr som er en plage for ukrainsk landbruk. Å omtale folkegrupper som skadedyr og insekter er en velkjent psykologisk mekanisme som settes i verk for å dehumanisere motstandere når det planlegges folkemord. New York Times skriver da også at fascistene sang den ukrainske nasjonalsangen og ropte «Brenn, koloradobiller, brenn!» da fagforeningsbygget i Odessa gikk opp i flammer og over 40 mennesker mista livet.

Det er på høy tid at Vesten slutter å støtte opp om det borgerlig-fascistiske kuppregimet i Ukraina.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Det er flere ting som vekker undring i din artikkel her Storaker, gjennomgående er at bruk av retoriske knep kun er ok når det tjener din sak. Eksempelvis så avslutter du med å skrive om dehumanisering som ikke aktverdig og det gir jeg deg rett i. Åpningen din er derimot å dehumanisere dine mostandere ved umiddelbart å stemple de som fascister.
  Du har godt med kilder, men kildekritikk er fraværende, opplever jeg. I dag så kan man finne referanse til hva det skal være, og mangler det så kan det fort ordnes opp i. En av teltleirene som ble brent ned (det var nemlig to på Kulikovopole), den som etter sigende var den frie folkerepublikken Odesa fikk jeg en lengre prat med «grenssevakten» med. Når jeg fortalte ham at RT siterte en nettside som skulle være deres så lo han – de hadde nemlig ingen. Den var til gjengjeld RT sitt alibi for å fortelle at nå hadde opprøret mot sentraladministrasjonen spredd seg syd i landet. I neste omgang så siterte (kunnskapsløse mistenker jeg) NTB RT og i neste omgang Dagbladet og ikke å glemme, Verdens skjeve Gang.
  Å sitere og tro på venner og forbundsfeller er naturlig men uprofesjonelt vil jeg hevde. Selv med de beste intensjoner så er hva man ser ikke alltid det samme. Og har man bestemt seg hva svaret er, så spiller det jo liten rolle hva som skjer eller ikke.
  Jeg har brukt noen timer (et ukesverk vil jeg tro) på «feltarbeide» her i Odesa, for å prøve forstå, da det er så mye som ikke henger på greip nå en leser/ser, og ikke minst taler med folk her.
  Når du skriver om at man marsjerte nedover Hrets’ka så særdels tvilsomt av flere grunner. For det første så ble fotballmarsjen angrepet fra Vitse-Admirala Zhukova når de marsjerte langs Derybasivs’ka. Flesteparten trakk seg tilbake på andre siden hvor byparken er, men de aktive presset på og demmet først opp med blikkplater som det er en del av da bla Bellini har planer om å åpne fortauskafe der. Bakenfor, så stod i hvert fall de politifolkene som tidligere på dagen ble briefet utenfor katedralen sammen med uidentifiserte aktivister.
  Til slutt (ellers blir det kjempelangt dette her) så hadde man kun en mulighet, å trekke seg tilbake på andre siden av Afina-senteret. Afina-senteret sperrer nemlig Hrets’ka gaten og det er derfor den ikke brukes til å marsjere i, samt at du da også må forbi en stor politistasjon – politiet vil ikke det.
  Tydeligvis ble det så hett at man trakk seg, men de ble fulgt gjennom gatene helt opp til Kulikovopole hvor det helt ulykkelige skjedde.
  Underveis merket jeg meg at det var populært å knuse montere og rive i stykker plakater av Porochenko.
  Det er tradisjon å marsjere slik så det er ingen grunn til å tro at dette var annerledes. Derimot så finnes det spor på nette at andre grupper (ikke fotballtilhengere) giret seg opp til mønstring og oppildnet til dette i forkant på nett.
  Hva du skriver om Kharkiv kan jeg ikke tilføre noe, men du verden hvordan penselen din maler bredt og klart. En kan bare undres over hvorfor det ikke kunne sees på nyhetene likedan.
  Hvem som sloss her i byen er et spørsmål som er verdt å kikke nærmere på. I Chernomorka (ca 30 minutter med bil fra sentrum, sørover men fremdeles i byen) så er det for flere uker siden kommet en større gruppe menn som ingen vet hvem er. Men det ser ikke ut som om de har råd til å bo der i ukesvis for å si det slik.
  Om leirene på Kulikovopole så er det slik at republikkleiren hadde tre militærtelt og de var aldri mer en max 20, typisk halvparten og ikke det en gang. Foran fagforeningshuset (republikkleiren var på andre siden av plassen) var det 5 telt og umulig plass til 200 mennesker. De gangene heg var der så var de typisk 20-30 stykker. Selv har jeg ikke sett eldre og kvinner der (dog 1 kvinne over hos republikkleiren).
  Om du går i vanlig gangfart så trenger du typisk 40 minutter fra der det smalt til fagforeningshuset. Slutningen din om å ikke påberope seg selvforsvar er positivt feil. Leirene holder jeg med deg i høyst sannsynlig var fredelige, i hvert fall i utgangspunktet.
  Det blir så mye som ikke kan stemme med hva du skriver så jeg søker gjøre det kort; det er meget godt og grundig dokumentert hvordan de som døde var. Hvorfor er det ingen foto tilgjengelig som støtter dine påstander om at «på bakken blei de som klarte å komme seg ut gjort ende på av nasjonalistiske paramilitære»? Utenfor bygningen så finner jeg kun tre blodspor, ene så kraftig at det sannsynligviser jernstang smelt i pannen på vedkommende.
  Hva gjelder brann, så tror jeg det var to ordentlige branner, i inngangen og i hovedtrappa. Ellers finner en overraskende lite spor etter brann, forenlig med at det var enkelte molotovcocktails en 5-8 steder, muligens flere (jeg er alt annet en kyndig på dette) i bygget, i alle etasjer.
  Jeg hopper videre, nei – hele det lokale politiet er her ennå – men de har fått forsterkninger utenbys fra. Enkelte sentrale politiledere er ettersøkt for tjenesteforsømmelse og medvirkning.
  Til sist, ta ikke enkeltmedlemmers rabiate/hatefulle utsagn som bevis for hva hele rørsla står for – det er rett og slett for dumt.
  Om det kan glede deg så sitter det enkelte av dine motstandere nå i celler, flyttet til Vinitisa – allerede dømt til standard dom på 2 måneder for oppvigleri, men de klargjør nye rettsaker med ramme på 8 år. Noen må nemlig bli dømt – slik er det her.

  • Hei Dagfinn. Jeg oppfatter det som vi først og fremst er uenige om den overordna analysa av hva som foregår i Ukraina. Det har vi diskutert på Radikalportal før uten å bli enige, så jeg nøyer meg med å kommentere de konkrete innvendingene dine.

   Ad bruken av ordet fascist. Jeg er enig i at det kan virke dehumaniserende på den måten det kan virke som det blir brukt i russisk propaganda og blant pro-russerne i Øst-Ukraina, der alle som støtter kuppregimet eller ikke ønsker løsrivelse blir betegna som fascist. Når det gjelder Svoboda og Høyre sektor mener jeg imidlertid at fascist er en presis beskrivelse. For Svoboda sin del synes jeg det er en tydelig indikator at de samarbeider med nazistiske Svenskernas parti og Danskernes parti ( http://radikalportal.no/kortnytt/svenske-nynazister-reiser-for-a-stotte-revolusjonen-i-ukraina/ ) og henviser videre til den EU-finansierte rapporten «Right wing extremism in Europe» fra 2013:http://publication.fes-gegen-rechtsextremismus.de/ For Høyre sektor sin del så er det et faktum at en del av gruppene i denne alliansen har nynazistisk bakgrunn, de er voldelige, autoritære, anti-sosialistiske, rasistiske (i al-Jazeeravideoen du lenker til sier de rett ut at Ukraina skal styres av etniske ukrainere) og ekstremt nasjonalistiske. I tillegg mener jeg at de dyrker en typisk fascistisk estetikk, det er forsåvidt av mindre viktighet, men gir en klar pekepinn dersom du kan litt om fascismen fra før av: http://www.youtube.com/watch?v=CtDRsSx90tU

   Du skriver at det umulig kan ha vært 200 mennesker i teltleiren fordi du bare har sett 20-30 mennesker der. Men det er en del som tyder på at det var ekstra mange mennesker der den dagen fordi man forventa et angrep. I Kyivpost forteller en 57 år gammel kvinne:

   Tetiana, a 57-year-old retired teacher from Odessa, had been a frequent visitor to the tent protest camp on Kulykove Pole Square in central Odessa. A very vocal opponent of the new Ukrainian government which she believes to be run by fascists, she said a core group of about 40 unarmed demonstrators were living in the camp, while others came daily.

   According to Tetiana, there had been rumors going around for several days of an attack on the camp on May 2 by pro-government forces. The young men there said they would stay and defend it to the last.

   “The young ones said ‘We’re not leaving, we’ll be a memorial to the fact that Odessa will never be a fascist city,’” Tetiana said. “We wanted to help them; we thought if adults were there too it would be safer. It never occurred to us that they would kill us.”

   http://www.kyivpost.com/content/ukraine/odessa-fire-survivors-tell-their-stories-346999.html

   I tillegg kommer at antallet døde vel var rundt 40 og at dette så vidt jeg forstår var mindre enn halvparten av de som befant seg inne i bygget. Av de døde var det seks kvinner og tydeligvis en del eldre, i følge ITAR-TASS var de døde mellom 18 og 62 år gamle.

   Ble overlevende slått og sparka når de kom ut av bygget? Du går langt i å anklage de overlevende fra Borotba for løgn her, men så vidt jeg kan se er det liten tvil om at det faktisk skjedde. I den ovenfornevnte artikkelen fra Kyiv post står det:

   «Tetiana was led away to an ambulance by Odessans in the crowd. But she said she saw other people in the crowd beating and kicking protesters who had escaped from the building.»

   Ifølge et angivelig øyenvitne på Inforesist, som riktignok benekter at de blei drept:

   «Those who were captured during the storm of the building were taken outside and collected in groups. Beaten but alive. Those who did not resist mainly got butting, but one guys tried to escape and then crowd beat him badly after catching him, the self-defence fought him off and took to the ambulance… In general, if not for some self-defence fighters and just people from Odessa, somehow trying to protect the pro-Russian activists from the crowd, there could have been more victims. I saw how they started to beat a man who defended a wounded pro-Russian, thinking that he was with him.»

   http://inforesist.org/photo-fact-what-has-really-happened-in-odessa/?lang=en

   Russia Today viser bilder av dette i videoen her: http://www.youtube.com/watch?v=u1XdJxRbe08 (1:16, 2:23,

   Du skriver jo sjøl at det er ting som tyder på at en utenfor bygget har fått et jernrør gjennom skallen..?

   Ang. politiet: Ja ser nå at det var «the entire force leadership» og ikke «the entire force». Tar sjølkritikk, takk for oppklaring. Og ja, dersom noen av Høyre sektors folk ble arresterte er det veldig bra.

   Ang. gatenavn og slikt: Ja det har du helt sikkert rett i, poengene mine var at 1.) angrepet på teltleiren ikke var selvforsvar men ble gjort etter at gatekampene var over / pro-russerne hadde trukket seg tilbake og 2.) De som oppholdt seg i teltleiren var ikke (primært) de samme menneskene som hadde angrepet marsjen. Så vidt jeg kan se bestrider du ikke dette.

   At det kom folk utenfra som sto bak den groveste volden fra begge sider, det er jeg tilbøyelig til å tro på. Det hadde vært interessant å få vite mer om hvem de på antimaidan-sida var og hvor de kom fra. Men som jeg skriver er det ingen i tvil om at Høyre sektor og nasjonalistiske fotballhooligans kom utenfra, at ihvertfall noen av disse hadde tilgang til våpen, at de var ledende i å angripe og brenne 40 mennesker ihjel, at de syntes det var bra utført, og heller ikke om at antimaidan-aktivistene FORVENTA å bli angrepet av dem. Noe som ikke er urimelig med tanke på disse gruppenes karakter og forhistorie.

   • Her er forresten en video som angivelig viser volden fra nasjonalistene i Kharkov som Proletären skriver om:

    https://www.youtube.com/watch?v=qHLHHgRTV6A

    Den amerikanske «Radio Svoboda» bekrefter for øvrig at angrepene på anti-maidan-leiren ikke skjedde i selvforsvar, men i beste fall av hevnlyst. Det legitimerer ikke volden fra pro-russerne som angrep marsjen, men det viser at angrepet på marsjen på ingen måte kan legitimere angrepet på leiren heller – det var som jeg har vist over fredelige demonstranter i leiren som ikke hadde noe å gjøre med de tidligere slåsskampene.

    «As soon as the information arrived about the first victims among the supporters of a united Ukraine, a call appeared on social networks to go toward Kulikovo field and destroy the anti-Maidan camp.»

    http://www.rferl.org/content/odesa-dispatch-eyewitness-to-a-night-of-deadly-violence/25371973.html

   • Ja Aslak, vi er uenige på hvilken overordnet sammenheng som er gjeldende for hva som skjer. Du virker langt fra å ha drukket dine grå til døde, derfor prøver jeg med håndfaste eksempler vise deg at en tradisjonell tolkning basert på vesteuropeisk historie blir feil 
    I tillegg vil jeg peke på at å stemple folk eller plassere de i bås ofte hindrer utvikling og endring i folks handlinger og tankesett. Jeg tror du (din bevegelse) har alt å vinne på å se tingene med friske øyne og la etablerte, konvensjonelle tankesett hvile.
    La meg ta et fåtall punkter. At Svenskernas parti og Danskernes parti tar ut på tur til Ukraina er ikke det samme som at de er invitert eller ønsket. En av lederne av bataljonene på Maidan sa uoppfordret til meg at han var mektig lei at det kom folk utenfra og fortalte de hvilken kamp de stod i og at han opplevde det mere som en aparte turisme. Dårlig erfaring med hjelp de faktisk trengte var det også – det var ønske om drama som drev de etter hans syn, ikke et genuint ønske om å bidra med så prosaiske ting som de virkelig trengte – mat, ved, soveposer, batterier, penger til å lade opp mobiler og generell pengestøtte så de kunne være borte fra jobb og likevel ta seg av familie hjemme.
    Jeg antar det er prorussland leirene det refereres til og om Kyivpost vil jeg si at den er litt som VG hjemme, er tallet 180 vil de skrive flere hundre for at folk skal se for seg nærmere tusen – altså overdrivelser, men som regel en kjerne av sannhet.
    Ryktene fortalte også at det skulle være massive opptøyer 1 mai, og dagen før der igjen. Det var ikke mange der, tvert imot var det mange som benyttet anledningen til annet da det var langfri og de fryktet ryktene kunne ha noe for seg.
    Om de døde, all dokumentasjon som jeg har sett så langt viser at de døde lå inne i bygningen. Ingen av bildene jeg har sett viser eldre og kun en kvinne. Hvor representativt det er hva jeg har kommet over kan en saktens lure på, men det er et poeng at alt materialet komme fra ofrene. Jeg vil mene de ikke har noe ønske om å skjule at det var annerledes.
    «Gjennom skallen», nei Aslak – jeg skrev smelt i skallen, det blir noe annet. Det er mer enn alvorlig likevel men et godt eksempel på hav jeg prøver fortelle, så mye blir overdrevet at det til slutt blir vanskelig og kjenne igjen det du kaller den overordnede analysen.
    I den sammenheng hører jeg gjerne de synspunkter på den danske reportasjen som jeg finner å være god og sannferdig.
    Hvor de kom fra, de på anti-Maidansiden er et godt spørsmål, holder med deg i det. Jeg har søkt finne ut om de kom fra Chernomorka (det er en samling med fremmede der som har oppholdt seg der i ukesvis nå). Jeg har ennå ikke kunnskap nok til å si noe konkret.
    Du har rett i at det legitimerer ikke angrepet på Kulikovopole hva som fant sted tidligere på dagen – jeg tror at om en avstår fra konvensjonell retorikk og stempling av meningsmotstandere en mass, så er det det eneste som kan skape grobunn for dialog og forståelse at både de på Maidan og de i Luhansk/Donestk er alle ukrainere og trenger hverandre.
    Således er det interessant at det var representanter fra Høyre Sektor på Maidan som først gikk ut med støtte til separatistene i Luhansk/Donetsk og sa de var deres brødre og at de måtte sette seg ned og prate sammen.
    I kontrast til interimpresident og interim statsminister som er svært krasse og konfronterende i sitt ordvalg, jeg har spurt meg selv om de har tenkt tanken at de skal leve sammen med de som brødre og søstre i et Ukraina som forhåpentligvis for et sant demokrati og rettvise for folk flest.

    • Et viktig moment glemt, det refereres svært ofte til brannen, det opplever jeg å være misvisende. Bygningen er langt fra brent ned, det var en ordentlig brann (vondt å bruke slike ord med tanke på hvor grusomt det var) i hallen rett innenfor hovedinngangen. Ellers var det en rekke molotovcocktails rundt om kring i etasjene som ikke ble noen brann. Unntaket er hovedtrappegangen hvor det var en slags plastaktig «tapet» som fagfolk mener kan ha skapt en rekke farlige gasser bidratt til røyk og forgitning.
     Hovedbrannen er ikke forbundet med brannene langs veggene i hovedtrappegangen og i parentes gir slik fri adgang til flere av de 9 andre utgangene i bygningen.
     For meg er dette hovedspørsmålet – hva skjedde der inne som gjorde at folk ikke brukte andre utganger (ikke en har spor av bruk av makt for eksempel) og hvorfor er de døde kun fra separatistene sin side?
     Jeg tror ikke vi vet vesentlige deler av sannheten om hav som faktisk foregikk der inne.

    • Hei Dagfinn helt enig i at det er veldig positivt at Maidan-aktivistene har tatt initativ til samtaler, det som kan redde hele Ukraina er jo nettopp at folk begynner å snakke med hverandre istedet for å skyte på hverandre! Men er du sikker på at de var fra Høyre sektor, synes de har virka som de mest agressive i forhold til «separatistene»?

     Ang. Svoboda og Svenskernas og Danskernes Parti så er det ikke bare sånn at de støtter Svoboda, Svoboda støtter også dem. Representanter fra Svoboda deltok som gjester på konferansene deres i Sverige og Danmark i 2013. Se

     https://www.realisten.se/2013/02/25/svoboda-till-vision-europa/

     http://arbejderen.dk/indland/ukraines-fascister-bes%C3%B8gte-kampf%C3%A6ller-i-danmark

 2. Ennå er ikke Ukrainas frihet forsvunnet, ei heller hennes storhet
  For oss ukrainere alle, ennå en gang skal skjebnen smile
  Våre fiender skal som dugg for sol forsvinne
  Og også vi skal, brødre, styre fritt i eget land
  Vi legger våre sjeler og kropper ned, for å få vår frihet
  Vi skal vise, brødre, vi er en nasjon av kosakker
  Sammen står vi for vår frihet, fra San til Donbass
  Vi vil ikke tillate andre å styre i vårt fedreland

  Min oversettelse av Ukrainas nasjonalsang – jeg finner tonen og forventningen om frihet en sterk kontrast dagen før dagen for oss nordmenn. Slik jeg har lært folket her å kjenne – lever de sin nasjonalsang.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.