Mye penger i klimafornektelse

0

Mye penger i klimafornektelse

Mellom 2002 og 2010 ga konservative dollarmilliardærer rundt 120 millioner dollar til mer enn 100 grupper og institusjoner som ser det som sin oppgave å benekte vitenskapen om menneskeskapte klimaendringer.

Pengene ble brukt til å bygge et omfattende nettverk av tenketanker og aktivistgrupper med ett eneste formål: å omdefinere menneskeskapte klimaendringer fra nøytrale vitenskapelige fakta til et høyst kontroversielt politisk tema for knallharde konservative.

Mesteparten av pengene ble formidlet gjennom Donors Trust som er kjent for å støtte konservative politiske initiativer. Donors Trust er bygd opp slik at rikfolkene kan gi gavene anonymt, slik at man for eksempel ikke kan se at det er olje- eller bilindustrien som står bak.

Andre aktive givere til klimafornekterne er Koch-brødrene, som har tjent sine milliarder på oljeindustrien, og som samtidig er beinharde konservative, og Exxon Mobil. (Se figur.)

De multinasjonale selskapene i USA har investert tungt i å bekjempe klimavitenskapen, og de har lykkes med å skape usikkerhet, tvil og handlingslammelse.
Så det er mye penger i klimafornektelse.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMuttern
Neste artikkelUSAs kriger i Afrika
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).