USAs kriger i Afrika

0

USAs kriger i Afrika

I årevis har USAs militærapparat påstått at landets innsats i Afrika pågår i liten skala. Det har vært snakket om et «lett fotavtrykk» og et svært lite antall soldater. Virkeligheten er en helt annen.

I 2013 ble det i følge kommanderende general David Rodriguez i AFRICOM gjennomført 546 «aktiviteter» på kontinentet, det vil si ett og et halvt oppdrag om dagen. Dette er en økning på 217% siden AFRICOM ble opprettet i 2008.

USA gjennomfører en lang rekke typer oppdrag i Afrika, inkludert flyangrep som retter seg mot suspekte militante, nattangrep med sikte på kidnapping, transport av franske og afrikanske styrker til kampsoner i krig via mellommann. Og ikke minst driver USA finansiering, opplæring, utrustning og rådgivning overfor sine lokale lakeier.

Disse krigene tar naturligvis sikte på å sikre USA kontroll over det afrikanske kontinentets svært rike naturressurser, og fra Pentagons side hersker det ikke noen tvil om at dette også er en krig mot Kinas økende innflytelse.

Det er greit å ha en fredsprisvinner til president.

 

 

Forrige artikkelMye penger i klimafornektelse
Neste artikkelPål Steigan:
 Blod, olje og våpen 
– norsk imperialisme

Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).