20 år med apartheid under et annet navn

0

John Pilger: 20 år med apartheid under et annet navn

11. februar 1990 gikk Nelson Mandela ut på balkongen til rådhuset i Cape Town støttet av gruvearbeidernes leder Cyril Ramaphosa. Han var endelig fri og snakket til millioner i Sør-Afrika og hele verden. …. «Nå er tida for å forsterke kampen,» sa Mandela i en stolt og sint tale, kanskje hans beste, eller den siste av hans beste.

Dette skriver John Pilger i artikkelen 20 år med apartheid under et annet navn.

Men Mandela sa kort etter: Det ville ikke bli noe offentlig eie av gruver, banker og de plyndrende monopolindustriene, ikke noe økonomisk demokrati, slik han tidligere hadde lovt. Det hvite establishment og deres internasjonale forretningspartnere kunne fortsette som før.

– Du kan kalle det Thatcherisme, men for dette landet er privatisering en grunnleggende politikk, sa Mandela til meg.

– Det er det motsatte av hva du sa før valgene i 1994, svarte jeg.

Botha-regimet ga svarte forretningsfolk svært rause lån og hjalp dem med å etablere seg. I dag er Cyril Ramaphosa en av Afrikas rikeste menn (nr. 29 i følge Forbes) med en formue på 700 millioner dollar.

Ramaphosa er visepresident i ANC, og han er blitt kritisert for sin rolle under massakren mot gruvearbeiderne i Marikana.

Mandela sa en gang at «Dersom ikke ANC leverer varene, må folket gjøre det det gjorde mot apartheidregimet.»

 

Forrige artikkelGlenn Greenwald knuser David Gregory
Neste artikkelMarc Faber: – Krakket i 2014 blir verre enn det i 1987
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).