Marc Faber: – Krakket i 2014 blir verre enn det i 1987

14

Marc Faber: – Krakket i 2014 blir verre enn det i 1987

«Jeg tror at det vi vil se de nærmeste tolv månedene er et krakk av 1987-typen,» sa Marc Faber på TV-programmet Futures Now, og han føyde til: «Jeg tror det blir enda verre.»

Marc Faber er også kalt «Doctor Doom» fordi han ved et par tilfeller har varslet kommende krakk.

Jeg tror markedet langsomt innser at Federal Reserve ikke har peiling. De har ingen idé om hva de gjør. Derfor faller investorenes tillit, etter min mening.

På den svarte mandagen 19. oktober 1987 falt Dow Jones-indeksen med 22,6%.

Faber tjener millionene sine på spekulasjon, så man skal ta ham med en passelig klype salt. Men det er et faktum at Federal Reserves trykking av penger har skapt en børsboble som ikke har noen som helst sammenheng med situasjonen i amerikansk økonomi eller i verdensøkonomien. Markedsverdien av aksjene på de amerikanske børsene er i dag 15% større enn USAs BNP.

De er dermed like mye overvurdert som rett før krakket i 2008.

Men krig pleier jo å få fart på økonomien.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Som han sier, aksjene blir vurdert ut fra deres verdi som salgsobjekt. Dette er finanssektoren som driver aksjeprisen til værs for sin egen økonomiske fortjeneste. Det er rett og slett for mange meglere og finanseksperter på jakt etter jobb og høy lønn. Den eneste måten å få det på er om aksjemarkedet fortsetter å stige. Jeg bare håper oljefondet ser skriften på veggen i tide.

 2. Problemet med Marc Faber og lignende alarmister, er at de spår disse kjempekrakkene hvert eneste år. Til slutt må de jo nødvendigvis få rett, men «spådommene» deres er omtrent like imponerende som min egen spådom om at det kommer natt etter dag. Og dag etter natt.

  Det kan godt tenkes at vi får et krakk allerede i år, men jeg tror 2015 er mer sannsynlig. Å tidfeste slike ting er vanskelig, for man skal ikke undervurdere effekten av QE og kollektiv psykose. Bankene kan ennå holde ut en god stund, så lenge de vet at sentralbanksterne fortsetter pengetrykkingen. Og det gjør de jo.

  • Som jeg sier, hadde jeg visst nøyaktig når krakket skjer, sø skulle jeg ha shorta mot børsen og dratt inn en milliard for å bruke til revolusjonen. Men som jeg viser, er ikke Faber aleine når han varsler et krakk. Krakket har ligget i lufta lenge, ikke minst fordi realøkonomien er uten kraft. Alle som vil, ser jo at vi har en boble. Den er utvilsomt større enn boligbobla i 2007-2008. Faber sier «i løpet av 12 måneder». Krakk pleier å komme i oktober, for da begynner realitetene å gå opp for spekulantene. Så enten snakker vi om et halvt år eller halvannet år.

   • Svært mange såkalt troverdige økonomiske spåmenn har kommet med konkrete prediksjoner om krakk i bl.a. 2009, 2010, 2011, 2012 og 2013. Alle var/er regnet som troverdige, og alle tok grundig feil.

    Men ja, jeg er helt enig i at vi for øyeblikket er i en kjempeboble (som er mye større enn den som sprakk da Lehman Brothers gikk konkurs). Men jeg tar, som deg, alt Marc Faber (o.l. spekulanter) sier med en stor klype salt, siden jeg vet at han primært kommer med slike spådommer for å hausse opp verdien av sine egne investeringer, bl.a. fysisk gull. «He’s talking his book» som man sier.

    Siden banksterne kontrollerer (de aller fleste (og største) av) mediene (og politikerne), kan de manipulere markedene svært lenge. De kan fortsette å blåse opp boblen i enda noen år, før realitetene begynner å gå opp for folk flest. Men nøyaktig hvor mange år det er snakk om, det tror jeg ikke Marc Faber (eller jeg) vet spesielt mye om.

    Godt poeng om oktober, dog.

 3. Kyniske edelmetallselgere har i årevis, på sider som ZeroHedge, lurt godtroende folk til å tro at vi står overfor dollarens kollaps. Lettlurte edelmetallkjøpere kommer til å bli dypt skuffet når de gradvis innser at den økonomiske krisen de har ventet på, ikke materialiserer seg. Da sitter de der med sine «investeringer», bestående av metaller de enten må selge med tap — eller beholde til de blir enda mer verdiløse. Marc Faber og Gerald Celente er blant de mange gullselgerne som i årevis har feilspådd økonomisk armageddon. Og tjent seg rike på å gjøre det.

  De fleste mennesker foretrekker å leve i ekkokamre. De oppsøker meningsfeller for å få bekreftet synspunktene sine. Møter de på informasjon som ikke passer med verdensbildet de allerede har etablert, filtrerer de den ut, slik at den ikke kommer i konflikt med fordommene og de forenklede, subjektive virkelighetsmodellene som utgjør tankemønstrene deres. Kriteriet som avgjør hvorvidt noe er «sant», er at det konsoliderer ens verdensbilde og sementerer veggene i virkelighetstunnelen man kjører gjennom.

  Når kartet ikke stemmer med terrenget, kan det lønne seg å lage et bedre kart.

  • Jeg leser bredt om dette, og jeg ser jo at alle har en agenda de ønsker å selge. Derfor prøver jeg å nulle ut agendaene ved å sette dem mot hverandre. Og det du ser, er at aksjer i dag er mer overvurdert enn i 1987 eller 1929. De er ennå ikke så overvurdert som i 2000, men det var en rein teknoboble, mens du nå har en overvurdering over hele fjela.
   Kapitalistisk økonomi går i sykler. Det kommer alltid et krakk. Kunsten er å vite når. Det som er eksepsjonelt denne gangen er at vi har hatt den lengste nedgangen noen sinne. Det har tatt sju år for økonomien å nå tilbake dit den var i 2008, og for svært mange økonomier er man slett ikke kommet dit ennå. Og sju år er omtrent en konjunktursykel. Det er sterkt. Det er ikke noe forhold mellom aksjekursene og den virkelige økonomien. Wall Street feirer hele tida all time high, men industrien ligger i stabilt sideleie og handelen er så som så.
   Når denne bobla sprekker, blir det en større smell enn i 2008. Hadde jeg visst akkurat når det ville skje, hadde jeg kjøpt futures og innkassert millioner som jeg hadde satt inn i opplysningsarbeidet for å avskaffe kapitalismen. 😉

 4. Nå begynner det å haste for dette kjempekrakket til sjarlatanen Marc Faber … Det har bare en drøy måned på seg til å dukke opp nå.

 5. Rett skal være rett: Når jeg faktisk endelig trykket på linken, så jeg jo at han ikke tidfestet krakket til 2014, men til 2014/2015. Så din (og CNBC’s) overskrift var litt misvisende.

  Men samtidig:

  «Previously, in August 2013, Faber predicted that a 1987-style crash was coming. The S&P 500 is about 9 percent higher since he made that call.»

 6. Marc Faber (og hans likemenn på ZeroHedge o.l.) kommer vel stadig oftere med slike forutsigelser, i takt med den svinnende verdien av alt gullet og sølvet de har kjøpt. Desperasjon og frustrasjon over egne feilinvesteringer driver ham til å snakke ned aksjemarkedet, og snakke opp sine egne edelmetallinvesteringer. Det er egentlig bare grunnleggende psykologi og økonomi. En gammel sjarlatan som i flere tiår har feilspådd markedene, og som nå, innerst inne, begynner å frykte at han kanskje ikke får oppleve drømmekrakket i sin levetid likevel.

  • Som jeg sa den gangen, tror jeg han er ett år for tidlig ute. Men pumpinga av tom gjeld er nok verre enn han var inne på da.

   • Han er mange år for tidlig ute. Det blir ingen kollaps av den typen han fabler om. Jeg mistenker at han vet det selv også, men bare bevisst velger å lure folk inn i edelmetallverdenen slik at gruveselskapsaksjene han selv eier skal stige i verdi, sammen med metallbarrene og myntene han sikkert har stuet bort i et hvelv. Fyren er en kynisk selger som bruker alle triksene i boka. Jeg stoler like mye på ham som jeg stoler på en gjennomsnittlig bruktbilselger, da «track record’en» hans beviser at han ikke er verdt å lytte til.

    • Mange år? Det er en aksjeboble nå som er helt uten kontakt med situasjonen i den virkelige verden. Skifergassrevolusjonen i USA er tungt gjeldsbelastet og tåler neppe det prisfallet vi nå er vitne til. Det er også en boble. Det er en eiendomsboble i Kina som ingen noen gang har sett maken til. Det pågår en økonomisk krig mellom NATO og USA som er i ferd med å kjøre Tyskland i resesjon. Statoil har falt 34% siden i sommer på børsen. Og sånn kan en fortsette. Faber interesserer meg ikke. Men den krisa som er under utvikling interesserer meg derimot veldig. Jeg kjenner ingen historisk parallell.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.