17. mai på Eidsvold og 21. februar på Maidan?

0

17. mai på Eidsvold og 21. februar på Maidan?

I en kommentar i Klassekampen 11.03.2014 trekker Bjørgulv Braanen en direkte linje fra Norge i 1814 til Ukraina i 2014:

Norske politiske krefter klarte gjennom dyktig manøvrering å utnytte et «window of opportunity» til å skaffe seg (relativ) nasjonal selvstendighet med egen grunnlov innenfor unionen med Sverige.

… det var krefter i Ukraina selv, uavhengig av EU, som brukte styrken fra massebevegelsen på Maidan-plassen til å skyve «revolusjonen» videre, slik at Janukovitsj måtte flykte. …. De viste at historiens gang ikke bare handler om stormakters rivalisering, men også om konkrete, handlende mennesker på bakken, som i gitte situasjoner er i stand til å endre historiens kurs.

Det Braanen ikke nevner er at den som gikk på talerstolen på Maidan og fordømte avtalen av 21. februar, og dermed «skjøv revolusjonen videre», var fascisten Dmitry Jarosj, lederen av det Høyresektoren.

Jeg må si jeg foretrekker Chistian Magnus Falsen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSV: Held fram med å støtte Ukraina!
Neste artikkelHvem er Larry Fink og hva er BlackRock?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).