Tyfonen Haiyan og global oppvarming

8

Tyfonen Haiyan er kanskje den sterkeste som noen gang har rammet land. Med vindhastighet på opptil 315 km/t feide den gjennom Filippinene og la etter seg død og enorme ødeleggelser. Myndighetene anslår at bare i byen Tacloban ble 2500 mennesker drept. Ser vi en tendens til stadig kraftigere tropiske stormer – og er dette i så fall et resultat av global oppvarming?

Når oppstår en tropisk storm?

En tropisk storm oppstår under helt spesielle forhold. Det starter med at havvannet i et område når en temperatur på minst 26,5 oC ned til minst 50 meters dybde. I tillegg må det være høy luftfuktighet og rask avkjøling i høyden. Varmen fører til en rask fordampning ved havoverflaten. Vanndampen stiger raskt opp og kondenseres til vann i møte med kald luft. Dermed er det skapt en naturlig varmekraftmaskin som raskt utvikler enorme krefter.

Tverrsnitt gjennom en tropisk storm. Vanndampen stiger raskt opp og kondenseres. I sentrum oppstår det et «øye» med svært lavt trykk. På grunn av jordrotasjoen begynner systemet å rotere og en tropisk storm er i emning.

Forskere ved det amerikanske National Center for Atmospheric Research har estimert at en tropisk syklon frigir samme energimengde på en dag som om man sprenger atombomber på 10 megatonn hvert 20. minutt.

I tyfonen Haiyan falt lufttrykket til 858 millibar, altså et ekstremt lavtrykk. I følge gamle tabeller skal det ha vært målt høyere vindhastigheter i noen få stormer på sekstitallet. Men målemetodene den gangen var vesentlig dårligere enn i dag, så antakelig var Haiyan den sterkeste tropiske stormen som har nådd land.

Men kommer det av global oppvarming?

Da jeg begynte å interessere meg for dette på 1980-tallet diskuterte jeg en del med Lloyd Timberlake, som var sekretær for Brundtlandkommisjonen. Lloyd skrev bøker og artikler på grunnlag av kommisjonens materiale, der han hevdet at framtidas vær ville bli «våtere, varmere og villere», og han tilføyde: det er de fattigste som vil bli rammet hardest.

Med stormer som Katrina og Haiyan virker det som om Lloyd Timberlake har fått rett.

Det pågår en faglig diskusjon om dette blant forskerne der det siste ordet ikke er sagt. Men det er god grunn til å være både bekymret og på vakt.

Det er solide data på at det pågår en global oppvarming. Trenden er meget klar i alle målinger, men den er ikke rettlinjet. Det varmeste året til nå har vært 1998, men samtlige år siden da har vært blant de varmeste som er målt.

Men lufttemperaturen er bare en del av historien. Havet varmes også opp. Det går langsommere, fordi vann har langt høyere varmekapasitet enn luft, men nettopp derfor holder også vannet mye lenger på varmen.

Målinger av havtemperaturen viser at også disse stiger – og det urovekkende fort for en så treg materie.

Havet er et gigantisk varmemagasin. 93,4% av den globale oppvarminga går til å varme opp havet, mens bare 2,3% går til å varme opp luft. Det betyr at den varmen som bygges opp i vannmassene nå, den vil gi en tilbakekoplingseffekt til atmosfæren i lang tid framover.

Og som vi alt har vært inne på: den avgjørende forutsetninga for at det skal oppstå tropiske stormer er varmt hav. Så mens juryen er fortsatt er ute når det gjelder hvordan dette vil slå ut i detalj, så er det et par ting som bør være klart:

Slik dette ser ut, vil været definitivt bli våtere, varmere og villere. Orkaner som Katrina og Haiyan vil pløye seg gjennom fattigkvarterene mens oljeselskapene driver desinformasjon for lettkjøpte politikere.

Klimaendringene forklarer ekstremvær.

Vi kan stoppe galskapen.

KampanjeStøtt oss

8 KOMMENTARER

  1. Växthusgaser minus areosoler, ger +0, 58 W/m2, fördelat över hela jorden. Se James Hansen.
    Jorden kommer att anpassa ner till 0, under kommande tusentals år, dvs vi värms upp.

  2. Til Steigan: Takk for en opplysende artikkel. Det som forundrer meg er hvordan noen hele tiden ønsker å bortforklare at de gasser som legger seg som en hette over kloden og fører til at varmen som kommer inn fra solen ikke slipper ut på samme måte som før. Vi kler på oss om vinteren for å holde varmen inntil kroppen. Atmosfæren blir også påkledd på en måte. Den holder på varmen. At dette er så vanskelig å forstå er ubegripelig for meg. Noen ganger lurer jeg på hvilke motiver styrer disse som er så kritiske til vitenskapen. Slik jeg forstår mange av dem har ikke forurensinga betydning. Altså bare slipp ut mer og mer. I følge noen er oppvarmingen bare naturlige prosesser. Forandringer i klimaet har jo skjedd før. Ja noen er rene fanatikerne når dette skal fram. Vitenskaps folka er visst bare en gjeng falskspillere som gjør store penger på svindel!
    Noen hevder at vitenskapen har tatt feil før. Ja det er jo riktig. Men det er et faktum at disse folka, etter flere tiår, er sikrere i sin sak nå. Vi vanlige dødlige ser jo også hvordan deres forutsigelser blir bekreftet. Med hensyn til politikere virker det som om gjenvalg er viktigere enn menneskehetens eksistens vilkår for framtida. (Med noen hederlige unntak) Det er ganske utrolig at enkelte kan sette sine egne interesser foran hele verdens befolkning! Før eller siden må det jo komme en reaksjon. Bare det da ikke er for sent!

  3. Tack för denna informativa text. Det är detta vi har och vänta oss, precis som du skriver. «För sent» är relativt. Det är absolut försent för att hindra klimatförändringar, men det är inte för sent att anpassa oss och införa strategier för att inte öka förändringarna ännu mer och för att leva med det som kommer att ske. Det är väl de här stragegierna som avsaknas. Att det inte sker på ett seriöst sätt.

  4. […] Varmemengden i havet stiger – og det urovekkende fort for en så treg materie. Havet er et gigantisk varmemagasin. 93,4% av den globale oppvarminga går til å varme opp havet, mens bare 2,3% går til å varme opp luft. Det betyr at den varmen som bygges opp i vannmassene nå, den vil gi en tilbakekoplingseffekt til atmosfæren i lang tid framover. Orkanen Haiyan er antakelig eksempel på hva den økte varmemengden i havet vil bety for stormer i f… […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.