Islam, kvinner og farlige ting

11

Det vil ødelegge familien og føre til total oppløsning av samfunnet dersom jenter skulle få full seksuell frihet, få fri tilgang til prevensjonsmidler og abort, dersom homofile skulle få like rettigheter, dersom kvinner skulle få rett til å anklage sine ektemenn for vold og seksuelle overgrep, dersom kvinner skulle få lik arverett, få rett til skillsmisse eller få lov å reise eller jobbe hvor de måtte ønske uten ektemannens samtykke.

Det mener iallefall Det muslimske brorskapet i Egypt

Under FNs konferanse om vold mot kvinner framførte Brorskapet dette budskapet. Jeg kan se av sosiale medier at en del folk ble overrasket og sjokkert over dette, men det er faktisk dette Det muslimske brorskapet mener.

Kvinner i Egypt protesterer mot regimets bruk av vold mot kvinner og andre fredelige demonstranter.

Full religionsfrihet

Jeg er tilhenger av full religionsfrihet. Dersom noen foretrekker å tro at profeten deres fløy på et bevinget esel fra Medina til Jerusalem for å ha et nattlig møte med Jesus og Moses, så må de ha lov til det. Dersom de mener at universet ble skapt for rundt seks tusen år siden av en allmektig skaper eller at Jesus kunne vekke folk til live etter de hadde vært døde i flere dager og hadde begynt å lukte, så må de gjerne tro det. Det har ikke jeg noe med!

Men når de vil la religionen styre politikk og vitenskap, har jeg full rett til å slåss mot dem.

Jeg har svært nære venner som er troende jøder, muslimer og kristne. Jeg respekterer dem og de respekterer meg (sjøl om de nok er litt bekymra for at jeg vil gå i fortapelsen). Men de prøver aldri å prakke sin religion på meg eller kreve at jeg skal leve etter deres regler.

Men noen nøyer seg ikke med det. Retthaverske evangeliske politikere i USA vil hindre skolene i å undervise i utviklingslæra og annen vitenskap, fordi det strider mot deres Bibel. Og islamister av ulike avskygninger krever at samfunn der de er i flertall skal styres etter rettsoppfatninger fra 600-tallet.

Og i begge tilfeller har jeg full rett til å si det som det er: Dette er sosialt, politisk og vitenskapelig reaksjonært.

På venstresida finnes det en uforståelig oppfatning om at politisk islam er en slags anti-imperialisme, nærmest en slags progressiv retning. Ikke noe kunne være mer feilaktig.

Gjennom sine kommentarer til FNs kvinnekonferanase har Brorskapet enda en gang vist hvor de står. Det burde ikke komme som noen overraskelse.

I den økonomiske politikken er de på linje med IMF, Det internasjonale pengefondet. Innenriks støtter de opp om de rikeste 1% av befolkninga som lever i ekstrem luksus mens et flertall av deres landsmenn har problemer med å skaffe seg nok mat. Og ikke overraskende støttes Brorskapet av de ultrareaksjonære diktaturene i Qatar og Saudi-Arabia.

Fra Indonesia og Pakistan til Egypt, Libya og Syria til Mali og Nigeria har vist at der politisk islam vinner fram, vinner de reaksjonære, kvinnefientlige og patriarkalske kreftene fram. Dette er ikke noen trussel mot imperialismen, men en støtte til den.

Les også: Muslim Brotherhood against gender equality in Egypt

Oppdatering 19.08.2013: Deeyah: På æren løs.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Rart det derre med å avvise utviklingslæra. Håper du har fått med deg at norske prester, slike som meg, står med beina solid planta den historisk-kritiske tilnærminga til Bibelen. Framveksten av «kristenkonservative» partier på ytre høyre fløy a la «Kristenfolket» som liksom skal gjøre evangeliet til lov, bekymrer meg….

  • Så lenge ingen krever at Mosebøkene eller Koranen skal styre samfunnet eller vitenskapen, så får folk tro hva de vil for meg. Jeg har noen svært gode venner i Iran som er troende muslimer. Men de fordømmer presteskapets sammenblanding av politikk og religion, og vi kan ha noen fabelaktige samtaler om fysikk og andre realfag. Og her i Italia har jeg naturligvis mange katolske venner. Det samme med dem.

  • kan forsåvidt si meg enig i den innledende teksten som virket som starten på en interessant artikkel, men akk her tok jeg feil.
   noen vil påstå at religion er øverst, så politikk og under der økonomi.
   over alle lover står folkets vel var det en som sa men hvem vet egentlig det beste for oss? jeg er kommet der at jeg tror det er brahmin som vet det og at vi trenger religion.

   som en ivrig «konspirasjons» teori tilhenger vil jeg påpeke et kjent faktum, det at ved å gi kvinner «rett» til å jobbe og ingenting annet. er bare en av mange oppløsende reformer som planlagt ble satt til livs i det forrige århundret, å hindre dem retten til å være kvinner er bare begynnelsen på problemene?
   i en verden uten ekte menn og i forfall verre enn sodom+gomorra vistnok er det altid verst for kvinnen, flest mulig lønnslaver er fruktene her?
   kanskje en kan finne litt trøst i det at det er ikke så viktig at de fleste ikke ser at det går mot 1984 nå så lenge de finner jesus men hvermansen i gata tror mer på
   holocaust idag eller hva ole jens?

 2. Steigan gjør et stort poeng at dette er Brorskapets meninger og politikk. Slik jeg kjenner personer fra Egypt, og nord-Afrika generelt, og de er IKKE utøvende religiøse, så ha de den samme oppfatning. De egyptere jeg kjenner, middelklasse funsjonærfamilier, er av den oppfatning at jenter «som koser seg med sex før ekteskapet, har ødelagt sine barns liv», tema var da, som alltid; voldtekt!!!!!!!!!!! Så jeg tror at de postulater Brorskapet har kommet med, er behørig fundamentert i kulturen, lenge før Brorskapet ga sitt til FNs kvinnekonferanse.

  • Men dette er politikk, og det er ikke vanskelig å ta stilling til den, like lite som det er vanskelig å ta stilling til Vatikanets anti-prevensjonskampanjer. (I tillegg er jo Brorskapet på linje med IMF i økonomien og totalt mot alt som smaker av marxisme og sosialisme.)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.