Islam, kvinner og farlige ting

0

Det vil ødelegge familien og føre til total oppløsning av samfunnet dersom jenter skulle få full seksuell frihet, få fri tilgang til prevensjonsmidler og abort, dersom homofile skulle få like rettigheter, dersom kvinner skulle få rett til å anklage sine ektemenn for vold og seksuelle overgrep, dersom kvinner skulle få lik arverett, få rett til skillsmisse eller få lov å reise eller jobbe hvor de måtte ønske uten ektemannens samtykke.

Det mener iallefall Det muslimske brorskapet i Egypt

Under FNs konferanse om vold mot kvinner framførte Brorskapet dette budskapet. Jeg kan se av sosiale medier at en del folk ble overrasket og sjokkert over dette, men det er faktisk dette Det muslimske brorskapet mener.

Kvinner i Egypt protesterer mot regimets bruk av vold mot kvinner og andre fredelige demonstranter.

Full religionsfrihet

Jeg er tilhenger av full religionsfrihet. Dersom noen foretrekker å tro at profeten deres fløy på et bevinget esel fra Medina til Jerusalem for å ha et nattlig møte med Jesus og Moses, så må de ha lov til det. Dersom de mener at universet ble skapt for rundt seks tusen år siden av en allmektig skaper eller at Jesus kunne vekke folk til live etter de hadde vært døde i flere dager og hadde begynt å lukte, så må de gjerne tro det. Det har ikke jeg noe med!

Men når de vil la religionen styre politikk og vitenskap, har jeg full rett til å slåss mot dem.

Jeg har svært nære venner som er troende jøder, muslimer og kristne. Jeg respekterer dem og de respekterer meg (sjøl om de nok er litt bekymra for at jeg vil gå i fortapelsen). Men de prøver aldri å prakke sin religion på meg eller kreve at jeg skal leve etter deres regler.

Men noen nøyer seg ikke med det. Retthaverske evangeliske politikere i USA vil hindre skolene i å undervise i utviklingslæra og annen vitenskap, fordi det strider mot deres Bibel. Og islamister av ulike avskygninger krever at samfunn der de er i flertall skal styres etter rettsoppfatninger fra 600-tallet.

Og i begge tilfeller har jeg full rett til å si det som det er: Dette er sosialt, politisk og vitenskapelig reaksjonært.

På venstresida finnes det en uforståelig oppfatning om at politisk islam er en slags anti-imperialisme, nærmest en slags progressiv retning. Ikke noe kunne være mer feilaktig.

Gjennom sine kommentarer til FNs kvinnekonferanase har Brorskapet enda en gang vist hvor de står. Det burde ikke komme som noen overraskelse.

I den økonomiske politikken er de på linje med IMF, Det internasjonale pengefondet. Innenriks støtter de opp om de rikeste 1% av befolkninga som lever i ekstrem luksus mens et flertall av deres landsmenn har problemer med å skaffe seg nok mat. Og ikke overraskende støttes Brorskapet av de ultrareaksjonære diktaturene i Qatar og Saudi-Arabia.

Fra Indonesia og Pakistan til Egypt, Libya og Syria til Mali og Nigeria har vist at der politisk islam vinner fram, vinner de reaksjonære, kvinnefientlige og patriarkalske kreftene fram. Dette er ikke noen trussel mot imperialismen, men en støtte til den.

Les også: Muslim Brotherhood against gender equality in Egypt

Oppdatering 19.08.2013: Deeyah: På æren løs.

Forrige artikkelLibyakrigen: Krev uavhengig granskning!
Neste artikkelKypros og keiserne i Brussel
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).