Libyakrigen: Krev uavhengig granskning!

0

Ære være NRK Brennpunkt. De har gravd fram viktige deler av sannheten om Norges og NATOs skitne krig i Libya. Men ingen ære til norsk presse fram til nå. De har latt den rødgrønne regjeringa slippe unna både med bruddene på den norske grunnloven og den fullstendig løgnaktige begrunnelsen for krigen. Og Stortinget lot det skje. Derfor må det en uavhengig granskning til.

Vi vet nå mye om den skitne krigen:

Sirte før og etter NATOs krig. Halvorsen «angrer ingenting».

Stortinget har sviktet sin oppgave

Det er den rødgrønne regjeringa som er konstitusjonelt ansvarlig for Norges krigsforbrytelser i Libya. Men Stortinget slipper ikke unna. Stortinget godtok at regjeringa ikke hadde lagt fram et så alvorlig spørsmål som krig for de folkevalgte. Ja, Stortinget godtok at det ikke engang forelå et formelt vedtak fra ei samla regjering. Derfor er Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité inhabil i denne saka.

Derfor rettet jeg tidlig en henvendelse til Riksrevisjonen ved riksrevisor Jørgen Kosmo. Han svarte da:

Jeg har lest din henvendelse, og dersom du ønsker en prøving av Regjeringens beslutning er det Kontroll og Konstitusjonskomiteen du bør henvende deg til.

For øvrig er det min mening at Regjeringen har sitt på det tørre.

Her begår Kosmo en alvorlig feil. Han skriver at denne saka ikke skal behandles av Riksrevisjonen og i neste setning behandler han den likevel, ved å erklære – uten saksbehandling – at regjeringa har sitt på det tørre. Dermed har han også gjort seg inhabil.

Da gjenstår bare en uavhengig granskning

Regjeringa har til nå prøvd å løse sine alvorlige Libya-problemer med å vende det døve øret til oss få som har kritisert den. Vi har bare vært en håndfull. Dem jeg har oversikt over utenom meg sjøl er Edvard Vogt (som var først), Erling Borgen, Hans Ebbing og Dag Østerberg. (Partiet Rødt aksjonerte utenfor SVs landsmøte i 2012 med krav om granskning.) Regjeringa har bare avfeid oss fordi vi ikke har noen makt. Men etter NRK Brennpunkts avsløringer kan den ikke fortsette å stikke hodet i Libyas sand. Jo lenger den venter nå, jo verre blir skandalen. Derfor bør den så fort som mulig oppnevne en kommisjon som kan gjennomføre en uavhengig granskning av hele saka.

Det ønsker nok ikke Stoltenberg å gjøre. Derfor er min oppfordring til SVs, Senterpartiets og Arbeiderpartiets medlemmer: Krev uavhengig gransking nå! (Eller betal for det i valgkampen.)

Oppdatering: Er de krigsforbrytere?

Forrige artikkelEdvard Vogts anmeldelse av utenriksministeren og forsvarssjefen
Neste artikkelIslam, kvinner og farlige ting
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).