14N – Europa streiker mot krisepolitikken

0

I dag 14. november 2012 skjer det noe historisk. Fagorganiserte i sju europeiske land går til felles genealstreik mot krisepolitikken. Dette har aldri skjedd før, og er et betydelig skritt framover for arbeiderklassen i Europa.

Arbeidsfolk betaler, finanskapitalen tømmer statskassene

Over hele Europa reiser folk seg mot nedskjæringspolitikken. 14. november 2012 blir historisk.

Generalstreiken arrangeres i sju land: Spania, Portugal, Hellas, Italia, Frankrike, Kypros og Malta, altså i de landa der krisa har rammet hardest.

Det blir også demonstrasjonsmøter og protester i mange andre land.

Det har vært mange streiker og demonstrasjoner allerede, ikke minst i Hellas, Spania og Portugal, men dette er første gang vi opplever en samodna aksjon. Til nå er det internasjonal finanskapital som har opptrådt samordna.

I går var det greske ordføreres tur til å nekte å bøye seg for Troikaen. Utsendingene fra EU og Den europeiske sentralbanken hadde forlangt å få navnelister over hvem kommunene har tenkt å sparke fram til jul. Denne arrogante demonstrasjonen av i hvor stor grad Hellas nå er en koloni under Tyskland, ble for mye, sjøl for ordførere. De nektet å sende fra seg slike lister.

Generalsteiken vil ikke i seg sjøl kunne stoppe nedskjæringspolitikken, men den er en mektig manifestasjon av arbeiderklassens vilje til å stå sammen mot EU-toppene, Verdensbanken og finanskapitalen. Dette blir svært verdifullt å ta med seg videre. Og det er allerede annonsert nye aksjonsdager. Den første er allerede 1. desember.

Kart over aksjonene 14. november.

Hvem sa at klassekampen var død?

Les også:

Streikekampen mot EUs diktat i Spania og Portugal

Posted on mars 31, 2012

Generalstreikene i Portugal 22. mars og i Spania 29. mars markerer de nye store opprørene mot EUs nedskjæringspolitikk. De streikende protesterer også mot de nye arbeidslovene som nå tvinges fram i hele EU-området, og som vil gjøre det lettere å … Fortsett å lese →

Europas hær av arbeidsløse blir stadig større

Hver fjerde spanjol er nå offisielt arbeidsløs. Det er over det dobbelt av gjennomsnittet for eurosonen (11,4%). Dette er den høyeste arbeidsløsheten siden slutten på Franco-diktaturet. I tall er det hele 5,8 millioner, og det er praktisk talt like mange … Fortsett å lese →

Kapitalismens krise – og reformismens

(Refusert i Klassekampen) Magnus Marsdal har en svært interessant artikkel om den økonomiske krisa i Klassekampen 20. september under tittelen «Kampen om kriseforståelsen». Han går til angrep på krisepolitikken i EU-landa der arbeidsfolks lønninger, pensjoner og sosiale ytelser skjæres ned … Fortsett å lese →

Politikerne får svar i Europas gater

Den ikke-valgte EU-toppen fortsetter å tvinge gjennom sin såkalte krisepolitikk overfor land etter land i Europa. Hvis de ikke klarer å tvinge nasjonale parlamenter til å rasere velferden, lønningene, pensjonene og offentlig sektor generelt, oppnevner de bare noen lakeier til … Fortsett å lese →

Forrige artikkelDet handler ikke om SAS
Neste artikkelThe Currency War
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).