14N – Europa streiker mot krisepolitikken

0

I dag 14. november 2012 skjer det noe historisk. Fagorganiserte i sju europeiske land går til felles genealstreik mot krisepolitikken. Dette har aldri skjedd før, og er et betydelig skritt framover for arbeiderklassen i Europa.

Arbeidsfolk betaler, finanskapitalen tømmer statskassene

Over hele Europa reiser folk seg mot nedskjæringspolitikken. 14. november 2012 blir historisk.

Generalstreiken arrangeres i sju land: Spania, Portugal, Hellas, Italia, Frankrike, Kypros og Malta, altså i de landa der krisa har rammet hardest.

Det blir også demonstrasjonsmøter og protester i mange andre land.

Det har vært mange streiker og demonstrasjoner allerede, ikke minst i Hellas, Spania og Portugal, men dette er første gang vi opplever en samodna aksjon. Til nå er det internasjonal finanskapital som har opptrådt samordna.

I går var det greske ordføreres tur til å nekte å bøye seg for Troikaen. Utsendingene fra EU og Den europeiske sentralbanken hadde forlangt å få navnelister over hvem kommunene har tenkt å sparke fram til jul. Denne arrogante demonstrasjonen av i hvor stor grad Hellas nå er en koloni under Tyskland, ble for mye, sjøl for ordførere. De nektet å sende fra seg slike lister.

Generalsteiken vil ikke i seg sjøl kunne stoppe nedskjæringspolitikken, men den er en mektig manifestasjon av arbeiderklassens vilje til å stå sammen mot EU-toppene, Verdensbanken og finanskapitalen. Dette blir svært verdifullt å ta med seg videre. Og det er allerede annonsert nye aksjonsdager. Den første er allerede 1. desember.

Kart over aksjonene 14. november.

Hvem sa at klassekampen var død?

Les også:

Streikekampen mot EUs diktat i Spania og Portugal

Posted on mars 31, 2012

Generalstreikene i Portugal 22. mars og i Spania 29. mars markerer de nye store opprørene mot EUs nedskjæringspolitikk. De streikende protesterer også mot de nye arbeidslovene som nå tvinges fram i hele EU-området, og som vil gjøre det lettere å … Fortsett å lese →

Europas hær av arbeidsløse blir stadig større

Hver fjerde spanjol er nå offisielt arbeidsløs. Det er over det dobbelt av gjennomsnittet for eurosonen (11,4%). Dette er den høyeste arbeidsløsheten siden slutten på Franco-diktaturet. I tall er det hele 5,8 millioner, og det er praktisk talt like mange … Fortsett å lese →

Kapitalismens krise – og reformismens

(Refusert i Klassekampen) Magnus Marsdal har en svært interessant artikkel om den økonomiske krisa i Klassekampen 20. september under tittelen «Kampen om kriseforståelsen». Han går til angrep på krisepolitikken i EU-landa der arbeidsfolks lønninger, pensjoner og sosiale ytelser skjæres ned … Fortsett å lese →

Politikerne får svar i Europas gater

Den ikke-valgte EU-toppen fortsetter å tvinge gjennom sin såkalte krisepolitikk overfor land etter land i Europa. Hvis de ikke klarer å tvinge nasjonale parlamenter til å rasere velferden, lønningene, pensjonene og offentlig sektor generelt, oppnevner de bare noen lakeier til … Fortsett å lese →

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDet handler ikke om SAS
Neste artikkelThe Currency War
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).