Streikekampen mot EUs diktat i Spania og Portugal

0

Generalstreikene i Portugal 22. mars og i Spania 29. mars markerer de nye store opprørene mot EUs nedskjæringspolitikk. De streikende protesterer også mot de nye arbeidslovene som nå tvinges fram i hele EU-området, og som vil gjøre det lettere å si opp ansatte.

Storstreiken i Portugal

Plakat for generalstreiken i Portugal 22. mars 2012

Streiken i Portugal 22. mars var den største i landet på 20 år. Tog, fly og ferger ble innstilt og fabrikker stengt i 24 timer. Arbeiderne streiker mot nedskjæringene som Portugal er tvunget til å gjennomføre av EU-toppene.

Portugal er allerede det fattigste landet i Vest-Europa og i 2011 krympet økonomien med 1,5%. Prognosene for 2012 varsler en ytterligere nedgang på 3,3%. Landets gjeld har økt fra 92% av BNP i 2010 til 110% ved utgangen av 2011, og det på tross av brutale nedskjæringer.

Arbeidsløsheten er nå på 14% og den vil høyst sannsynlig øke i 2012. Ungdomsarbeidsløsheten er på 35%. Små og mellomstore bedrifter går konkurs i hopetall, mens store selskaper flytter virksomheten utenlands, gjerne til skatteparadiser. Regjeringa har prøvd å skaffe inntekter gjennom salg av offentlig eiendom, men det har gått trått. Kinesiske selskaper er blant de få som har vært interesserte i å kjøpe. Et joint venture-selskap fra Kina og Oman var eneste tilbyder da 25% av strømnettet ble lagt ut for salg.

Storstreiken i mars viser at den portugisiske arbeiderklassen er i ferd med å ta opp kampen mot finanskapitalens politikk. Men det skal skarpere lut til for å slå den tilbake.

Generalstreiken i Spania

I Spania har regjeringa gjennomført de verste nedskjæringene siden Franco-tida med et budsjettkutt på 16,9%. Ungdomsarbeidsløsheten har allerede passert 50%. Det betyr jo at en generasjon er fratatt framtida si. Regjeringa spår en nedgang i BNP på 1,7% i 2012 og en økning i den totale arbeidsløsheten til 24%.

Det var derfor både rasende og fortvilte demonstranter som fylte gatene i spanske byer 29. mars. De ble møtt med til dels svært brutal politivold. Se video fra generalstreiken.

Streikende samlet seg på Madrids Puerta del Sol

Denne kampen har bare såvidt begynt. 2012 blir et år med enda mer krise, nedskjæring og arbeidsløshet i Europa. Vi kommer garantert til å se flere store streiker og demonstrasjoner.

Les også:

Europeisk ungdom uten framtid – under dagens system

Europa vakler videre. Politikerne prater desperat om løsninger. Men faktum er at krisa blir bare djupere og djupere: 1 Arbeidsløsheten for unge mellom 16 og 24 år er  28 % i Italia, 43 % i Hellas and 51 % i … Fortsett å lese →

Hvorfor så glad, Sigbjørn?

I følge E24 skal finansminister Sigbjørn Johnsen uttrykt at han var GLAD for den siste krisepakka til Hellas. At det går an å bruke ordet “glad” i samme setning som “den siste krisepakka til Hellas” går over min forstand, men … Fortsett å lese →

Analysen av den internasjonale økonomiske krisa leser du om i Sammenbruddet.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFornøyd med innsatsen i Libya, Solhjell?
Neste artikkelEinstein og biene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).