Streikekampen mot EUs diktat i Spania og Portugal

0

Generalstreikene i Portugal 22. mars og i Spania 29. mars markerer de nye store opprørene mot EUs nedskjæringspolitikk. De streikende protesterer også mot de nye arbeidslovene som nå tvinges fram i hele EU-området, og som vil gjøre det lettere å si opp ansatte.

Storstreiken i Portugal

Plakat for generalstreiken i Portugal 22. mars 2012

Streiken i Portugal 22. mars var den største i landet på 20 år. Tog, fly og ferger ble innstilt og fabrikker stengt i 24 timer. Arbeiderne streiker mot nedskjæringene som Portugal er tvunget til å gjennomføre av EU-toppene.

Portugal er allerede det fattigste landet i Vest-Europa og i 2011 krympet økonomien med 1,5%. Prognosene for 2012 varsler en ytterligere nedgang på 3,3%. Landets gjeld har økt fra 92% av BNP i 2010 til 110% ved utgangen av 2011, og det på tross av brutale nedskjæringer.

Arbeidsløsheten er nå på 14% og den vil høyst sannsynlig øke i 2012. Ungdomsarbeidsløsheten er på 35%. Små og mellomstore bedrifter går konkurs i hopetall, mens store selskaper flytter virksomheten utenlands, gjerne til skatteparadiser. Regjeringa har prøvd å skaffe inntekter gjennom salg av offentlig eiendom, men det har gått trått. Kinesiske selskaper er blant de få som har vært interesserte i å kjøpe. Et joint venture-selskap fra Kina og Oman var eneste tilbyder da 25% av strømnettet ble lagt ut for salg.

Storstreiken i mars viser at den portugisiske arbeiderklassen er i ferd med å ta opp kampen mot finanskapitalens politikk. Men det skal skarpere lut til for å slå den tilbake.

Generalstreiken i Spania

I Spania har regjeringa gjennomført de verste nedskjæringene siden Franco-tida med et budsjettkutt på 16,9%. Ungdomsarbeidsløsheten har allerede passert 50%. Det betyr jo at en generasjon er fratatt framtida si. Regjeringa spår en nedgang i BNP på 1,7% i 2012 og en økning i den totale arbeidsløsheten til 24%.

Det var derfor både rasende og fortvilte demonstranter som fylte gatene i spanske byer 29. mars. De ble møtt med til dels svært brutal politivold. Se video fra generalstreiken.

Streikende samlet seg på Madrids Puerta del Sol

Denne kampen har bare såvidt begynt. 2012 blir et år med enda mer krise, nedskjæring og arbeidsløshet i Europa. Vi kommer garantert til å se flere store streiker og demonstrasjoner.

Les også:

Europeisk ungdom uten framtid – under dagens system

Europa vakler videre. Politikerne prater desperat om løsninger. Men faktum er at krisa blir bare djupere og djupere: 1 Arbeidsløsheten for unge mellom 16 og 24 år er  28 % i Italia, 43 % i Hellas and 51 % i … Fortsett å lese →

Hvorfor så glad, Sigbjørn?

I følge E24 skal finansminister Sigbjørn Johnsen uttrykt at han var GLAD for den siste krisepakka til Hellas. At det går an å bruke ordet “glad” i samme setning som “den siste krisepakka til Hellas” går over min forstand, men … Fortsett å lese →

Analysen av den internasjonale økonomiske krisa leser du om i Sammenbruddet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.