– Gravstein over det greske samfunnet

0

Etter lang intern tautrekking har den greske regjeringa godtatt nedskjæringer som er så voldsomme at den greske fagbevegelsen har kalt det en «gravstein over det greske samfunnet». Men likevel er det ikke nok for Tyskland og den såkalte troikaen, Den europeiske sentralbanken, EU-kommisjonen og IMF. Det greske folket skal tynes ned i elendighet for at finanskapitalen skal få sitt.

Det kom til voldsomme demonstrasjoner i Aten da det greske parlamentet vedtok nedskjæringer 12.02.2012

Det greske parlamentet vedtok de store kuttene på statsbudsjettet 12. februar på tross av sterke protester i gatene. Over 40 parlamentarikere stemte i mot, og ble umiddelbart ekskludert fra sine partier. Nedskjæringene ble vedtatt med 199 mot 74 stemmer.

Enda større kutt

Troikaen nektet å godkjenne den avtalen den greske regjeringa hadde forhandlet seg fram til internt og krever ytterligere 325 millioner euro i kutt på årets budsjett. EU-toppene vil at minstelønna skal reduseres med ytterligere 20% til 586€, så den blir på nivå med den lave sosialstøtten. De vil ha oppsigelser av ytterligere 15.000 offentlig ansatte på toppen av de 150.000 som regjeringa alt har sagt seg villig til å si opp, og de vil ha djupe kutt i pensjonene. Og de vil at de politiske lederne i Hellas skal forplikte seg til å fortsette denne politikken også etter valget.

For å ytterligere føye skam til skade, vurderer EU-troikaen å sette en del av den såkalte hjelpa til Hellas på sperret konto, slik at den skal gå direkte til bankene uten å ha vært i nærheten av gresk økonomi.

Ingen hjelp til Hellas

EUs krisepakke er ikke noen hjelp til Hellas. Hellas har nylig gått inn i sitt femte år med økonoisk nedgang, resesjon. Massearbeidsløshet og voldsom nedgang i lønninger og pensjoner vil gjøre nedgangen enda mer alvorlig. Gresk økonomi er inne i en dødsspiral, som drives fram av finanseliten og EU-toppene. Den greske regjeringa gjør så godt den kan for å adlyde Tysklands diktat. Den har kapitulert, og blir nå ytterligere ydmyket av sine herrer. Men den veit også at raseriet i befolkninga øker og at det ikke bare retter seg mot EU, Merkel og Sarkozy, men også i stigende grad mot de ledende greske politikerne.

En dansk blogg fra Hellas

PASOK 8% i gallup

Det greske sosialdemokratiet er i fritt fall. Etter å ha ligget rundt 40% i meningsmålingene for ett år siden, var det bare 8% som ville stemme dem i begynnelsen av februar 2012. Kommunistpartiet KKE har 12,5%, Det radikale venstrepartiet 12% og Demokratisk venstre 18%. Nazipartiet fikk 3% og er for første gang over sperregrensa.

79% av grekerne vil forkaste gjeldsavtalen med EU.

Fagbevegelsen streiker

9. februar 2012 innledet fagbevegelsen en 48-timers generalstreik, og helseministeriet er okkupert av demonstrende fagforeningsfolk.

Greske fagorganiserte demonstrere mot EUs økonomiske diktat

Rentene på de langsiktige lånene til Hellas er nå på over 21%, og alt over 6% regnes som uholdbart i det lange løp.

Figuren viser det langsiktige rentenivået i EU-landa

Gresk sysselsetting i fritt fall

Sysselettinga i Hellas er i fritt fall og har ikke vært så lav siden juntatida

Gresk økonomi krympet med 6,8% i 2011

Den største greske politiforeninga truer med å arrestere utsendingene fra EU for «utpressing og undergraving av nasjonal sjølstendighet og demokrati.»

EUs sjokkdoktrine i Hellas

Posted on januar 28, 2012

Etter at Hellas allerede har opplevd lønnsnedgang på 20-30%, rasering av pensjoner og velferdsordninger og en momsøkning fra 13% til 23% er Europas finanskapital fortsatt ikke fornøyd. Den såkalte troikaen forlanger nå ytterligere lønnsnedgang og rasering av de kollektive avtalene … Fortsett å lese →

Det greske dramaet

Posted on oktober 2, 2011

Den såkalte “troikaen” som består av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og IMF, Det internasjonale pengefondet, fortsetter å tvinge Hellas til å godta brutale nedskjæringer. Hele eurosonen vakler, og diskusjonen dreier seg mer og mer om når og ikke om det … Fortsett å lese →

Bakgrunnen for dette dramaet er beskrevet og analysert i Sammenbruddet.

Og så litt nytt fra Camerons Storbritannia. (Det er Dickens-jubileum i år – han ville ha kjent seg igjen.)

Fuel poverty in UK:
More than 5.5 million households are suffering under fuel poverty, many being forced to choose between heating or eating.
An estimated 3,000 winter deaths are caused every year by fuel poverty and as the winter chill really begins to hit home, with more snow and icy weather forecast for the next few days, it could be the worst time for the vulnerable, particularly the elderly.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.