– Gravstein over det greske samfunnet

0

Etter lang intern tautrekking har den greske regjeringa godtatt nedskjæringer som er så voldsomme at den greske fagbevegelsen har kalt det en «gravstein over det greske samfunnet». Men likevel er det ikke nok for Tyskland og den såkalte troikaen, Den europeiske sentralbanken, EU-kommisjonen og IMF. Det greske folket skal tynes ned i elendighet for at finanskapitalen skal få sitt.

Det kom til voldsomme demonstrasjoner i Aten da det greske parlamentet vedtok nedskjæringer 12.02.2012

Det greske parlamentet vedtok de store kuttene på statsbudsjettet 12. februar på tross av sterke protester i gatene. Over 40 parlamentarikere stemte i mot, og ble umiddelbart ekskludert fra sine partier. Nedskjæringene ble vedtatt med 199 mot 74 stemmer.

Enda større kutt

Troikaen nektet å godkjenne den avtalen den greske regjeringa hadde forhandlet seg fram til internt og krever ytterligere 325 millioner euro i kutt på årets budsjett. EU-toppene vil at minstelønna skal reduseres med ytterligere 20% til 586€, så den blir på nivå med den lave sosialstøtten. De vil ha oppsigelser av ytterligere 15.000 offentlig ansatte på toppen av de 150.000 som regjeringa alt har sagt seg villig til å si opp, og de vil ha djupe kutt i pensjonene. Og de vil at de politiske lederne i Hellas skal forplikte seg til å fortsette denne politikken også etter valget.

For å ytterligere føye skam til skade, vurderer EU-troikaen å sette en del av den såkalte hjelpa til Hellas på sperret konto, slik at den skal gå direkte til bankene uten å ha vært i nærheten av gresk økonomi.

Ingen hjelp til Hellas

EUs krisepakke er ikke noen hjelp til Hellas. Hellas har nylig gått inn i sitt femte år med økonoisk nedgang, resesjon. Massearbeidsløshet og voldsom nedgang i lønninger og pensjoner vil gjøre nedgangen enda mer alvorlig. Gresk økonomi er inne i en dødsspiral, som drives fram av finanseliten og EU-toppene. Den greske regjeringa gjør så godt den kan for å adlyde Tysklands diktat. Den har kapitulert, og blir nå ytterligere ydmyket av sine herrer. Men den veit også at raseriet i befolkninga øker og at det ikke bare retter seg mot EU, Merkel og Sarkozy, men også i stigende grad mot de ledende greske politikerne.

En dansk blogg fra Hellas

PASOK 8% i gallup

Det greske sosialdemokratiet er i fritt fall. Etter å ha ligget rundt 40% i meningsmålingene for ett år siden, var det bare 8% som ville stemme dem i begynnelsen av februar 2012. Kommunistpartiet KKE har 12,5%, Det radikale venstrepartiet 12% og Demokratisk venstre 18%. Nazipartiet fikk 3% og er for første gang over sperregrensa.

79% av grekerne vil forkaste gjeldsavtalen med EU.

Fagbevegelsen streiker

9. februar 2012 innledet fagbevegelsen en 48-timers generalstreik, og helseministeriet er okkupert av demonstrende fagforeningsfolk.

Greske fagorganiserte demonstrere mot EUs økonomiske diktat

Rentene på de langsiktige lånene til Hellas er nå på over 21%, og alt over 6% regnes som uholdbart i det lange løp.

Figuren viser det langsiktige rentenivået i EU-landa

Gresk sysselsetting i fritt fall

Sysselettinga i Hellas er i fritt fall og har ikke vært så lav siden juntatida

Gresk økonomi krympet med 6,8% i 2011

Den største greske politiforeninga truer med å arrestere utsendingene fra EU for «utpressing og undergraving av nasjonal sjølstendighet og demokrati.»

EUs sjokkdoktrine i Hellas

Posted on januar 28, 2012

Etter at Hellas allerede har opplevd lønnsnedgang på 20-30%, rasering av pensjoner og velferdsordninger og en momsøkning fra 13% til 23% er Europas finanskapital fortsatt ikke fornøyd. Den såkalte troikaen forlanger nå ytterligere lønnsnedgang og rasering av de kollektive avtalene … Fortsett å lese →

Det greske dramaet

Posted on oktober 2, 2011

Den såkalte “troikaen” som består av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og IMF, Det internasjonale pengefondet, fortsetter å tvinge Hellas til å godta brutale nedskjæringer. Hele eurosonen vakler, og diskusjonen dreier seg mer og mer om når og ikke om det … Fortsett å lese →

Bakgrunnen for dette dramaet er beskrevet og analysert i Sammenbruddet.

Og så litt nytt fra Camerons Storbritannia. (Det er Dickens-jubileum i år – han ville ha kjent seg igjen.)

Fuel poverty in UK:
More than 5.5 million households are suffering under fuel poverty, many being forced to choose between heating or eating.
An estimated 3,000 winter deaths are caused every year by fuel poverty and as the winter chill really begins to hit home, with more snow and icy weather forecast for the next few days, it could be the worst time for the vulnerable, particularly the elderly.

Forrige artikkelDe ti mest leste
Neste artikkelHva om havet stiger en meter?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).