Sammenbruddet på radio

0

NRK P2s Ekkoredaksjon hadde 29. september 2011 et lengre innslag om krisa i den kapitalistiske verdensøkonomien, og brukte boka Sammenbruddet som en innfallsvinkel til diskusjonen. Dessverre kunne jeg ikke delta i studio, men bare bli intervjuet over en dårlig telefonlinje fra Italia. Det gjorde at jeg ikke kunne diskutere direkte med de andre deltakerne.

Ekko i NRK om krisa

Kåre Valebrokk og professor Einar Lie innrømte at krisa i kapitalismen er så alvorlig at vi knapt har noe å sammenlikne med. Men de så det hele bare fra en økonomisk synsvinkel. De har ennå ikke tatt inn over seg at verdens oljeproduksjon har nådd toppen og at vi er på vei inn i ei alvorlig energikrise. Å øke veksten igjen vil kreve energi som det vil bli stadig vanskeligere og dyrere å skaffe. De tok heller ikke med i beregningen at en rekke økosystemer truer med en kollaps som er vel så alvorlig som den økonomiske krisa.

Det gjelder for eksempel klimakrisa og de naturkatastrofene som følger av den, ødeleggelsen av verdenshavene, den stadig mer alvorlige vannkrisa og den katastrofale situasjonen for landbruket i mange land. De tok heller ikke for seg rivaliseringa mellom Kina og USA.

Det er synd at jeg ikke fikk diskutert dette med dem, fordi det er først når man ser den økonomiske krisa sammen med de økologiske krisene at man virkelig ser at verden står overfor et mulig sammenbrudd i økonomien slik vi kjenner den.

Men begge skal ha honnør for at de gikk i seriøs diskusjon om premissene mine. Valebrokk pekte på at opprør kan komme i mange land, og Lie sa seg enig i en del av premissene mine, sjøl om han i likhet med Valebrokk avviste mitt forslag om en Kommunisme 5.0. Det var jo ikke så overraskende. Det motsatte ville jo vært en sensasjon.

Takk også til NRK og Ekko-redaksjonen som lagde et interessant program.

Og hvis det ga mersmak: Les mer om alt dette i Sammenbruddet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.