Omfattende streikebevegelse i Egypt

0

Streiker pleide å være forbudt i Egypt og streikende ble sett på som statsfiender. Men høsten 2011 feier en stor streikebevegelse over landet, til tross for at militærrådet har gjeninnført streikeforbudet.

Egyptiske lærere streiker for første gang siden 1951 og krever undervisningsministerens avgang.

Transportarbeiderne har delvis lammet busstransporten i Kairo og krever 200% lønnsøkning.

Havnearbeiderne i Ain Al Sokhna la ned arbeidet og lammet dermed landet sjøveis forbindelse med Østen.

Sjukehuslegene streiker og holder sit-ins i sjukehusene og krever både høyere lønn og en tredobling av offentlige helsebudsjetter.

Streikebevegelsen og organisering av fagforeninger ser også ut til å spre seg til privat sektor og gjelder både fabrikker og private jordbruksselskaper.

Den egyptiske fagbevegelsen er kvitt frykten. Nå tør arbeiderne stå fram og kreve sin rett. Tahrirplassen forandret alt.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSammenbrudd – allerede?
Neste artikkelSammenbruddet på radio
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).