LO-lederen: – Ofte er det arbeiderklassen som sendes først ut i krigen

0

LO-leder Peggy Hessen Følsvik bryr seg ikke mye om at hennes medlemmer får stadig dårligere råd på grunn av en usosial boligpolitikk, en rå rentepolitikk og en vanvittig kraftpolitikk, men hun er svært opptatt av å støtte NATOs krig mot Russland i Ukraina. Les: Ofte er det arbeiderklassen som sendes først ut i krigen.

Hun har glemt sangen Frem kamerater som synges på Utøya hvert år og på møter i LO-regi:

Tro ikke dem som tender hatets flamme
Brødre og bak grensen bor
Vi alle ned blir knuget av dеn samme
Makt som knuger alt på jord

Men på ett plan har hun fått med seg en strofe i sangen:

Skjønt det er vi som bærer dagens byrder
Vi som legger krefter til
Så er det oss og våre de vil myrde
Når vi livets lykke kreve vil

Ofte er det arbeiderklassen som sendes først ut i krigen

I et innlegg i Fri fagbevegelse med denne tittelen skriver LO-leder Følsvik:

Det må et krafttak til i utenrikspolitikken. Den bidrar til å påvirke konfliktbildet internasjonalt. Og utenrikspolitikk er faktisk også innenrikspolitikk.

«Krigen har kostet livet til mange av våre kamerater og familiemedlemmer», fortalte våre ukrainske venner da vi besøkte dem i Ukraina for noen uker siden.

For ofte er det arbeiderklassen som sendes først ut i krigen, som ofrer mest for freden og kjemper hardest for at menneskerettigheter og folkeretten skal respekteres. For at friheten skal vernes. Både i krig og fred.

Hva mener LO-lederen med dette?

Hun har vært i Ukraina. Der samarbeider hun med den ukrainske militære etterretningstjenesten GUR om å sende paramilitære grupper inn i Russland for å hente ut barn derfra. LO betaler for at spesialsoldater skal krenke grensene til vårt største naboland.

Når hun skriver at arbeiderklassen sendes først ut i krigen, tenker hun da på sine medlemmer i Norge eller på alle dem som nå tvangsrekrutteres av ukrainsk politi og militære og blir sendt rett til fronten for å dø der i løpet av svært kort tid?

LO-leder Følsvik skriver:

Fagbevegelsens rettigheter innskrenkes i mange land. Mesteparten av verdens befolkning lever i land hvor organisasjons- og forhandlingsretten er begrenset og fagbevegelsen er ofte den første som blir utsatt for press fra autoritære ledere.

Dette er både sant og visst, og blant de verste er det Ukraina som hun bruker LO-medlemmenes kontingent for å støtte.

For å få dokumentert dette kunne hun bare slå opp i den avisa hun skriver i, nemlig Fri fagbevegelse.

Europeisk fagbevegelse mener at Ukraina bruker krigen som påskudd for å angripe fagbevegelsen og de faglige rettighetene, skriver Fri Fagbevegelse.

Kraftsalven kommer fra den europeiske samorganisasjonen ETUC som i en pressemelding krever at EU gir klar beskjed om at angrepene på faglige rettigheter er uakseptable – og at de står i sterk motstrid til Ukrainas ønske om å bli medlem i EU.

Det var i slutten av juli at parlamentet i Ukraina vedtok en lov som ETUC mener er et kraftig angrep på retten til å organisere seg i en fagforening. Loven innebærer at arbeidere i bedrifter med færre enn 250 ansatte mister lovbeskyttelse og at slike bedrifter fritt kan velge å se bort fra eksisterende tariffavtaler.

Ifølge nettsiden Open Democracy er omtrent 70 prosent av Ukrainas arbeidere ansatt i bedrifter som vil rammes av den nye loven.

Ødelegger kollektive rettigheter

– Loven vil ødelegge kollektive rettigheter, som er i kjernen av EUs sosiale modell. Den vil også føre til at arbeidsgivere vil splitte opp store organisasjoner til mindre enheter, skriver ETUC i en pressemelding.

ETUC påpeker at dette bryter med flere viktige prinsipper, og i tillegg med en rekke ILO-konvensjoner om standarder i arbeidslivet.

Videre har det ukrainske parlamentet gitt grønt lys til arbeidsgivere for å ansette opptil 10 prosent av arbeidsstyrken på såkalte null-prosentkontrakter. Det innebærer at man er ansatt, men ikke har noen garanti for å få oppdrag og dermed lønn.

Det er også to utkast til lovforslag som vil konfiskere eiendommen til Federation of Trade Unions of Ukraine (FPU) – hovedsakelig sanitatorier, hoteller, herberger og treningssentre som for tiden brukes til å ta imot og hjelpe internt fordrevne – der over 300.000 ukrainere har passert siden den russiske invasjonen, skriver ETUC. De skriver videre:

Disse utkastene ble utformet og møtte internasjonal kritikk lenge før krigen startet, og å diskutere dem i dag, når landet er under krigslov, er totalt upassende.

«Den ukrainske regjeringen og parlamentet kan ikke hevde at de ønsker å bli med i EU mens de berøver arbeiderne deres grunnleggende rettigheter, og mens noen politikere tar sikte på å stjele fagforeningseiendommer som brukes til å huse fordrevne personer,» sa Luca Visentini, EFS generalsekretær.

«EU må gjøre dette krystallklart for den ukrainske regjeringa og parlamentet. Ukrainske arbeidere gjør store ofre i denne krigen og fortjener å bli behandlet med verdighet og respekt av sine politiske ledere. EU kan ikke overse åpenbare brudd på grunnleggende rettigheter når man diskuterer EU-tilslutning.

(EFS – den Europeiske Faglige Samorganisasjon (European Trade Union Confederation – ETUC) er den viktigste arbeidstakerorganisasjonen i Europa. Mer enn 45 millioner mennesker er med i en fagforening som er tilknyttet EFS.29. sep. 2023.)

Siden LO-lederen åpenbart ikke er opptatt av angrepene på arbeiderbevegelsen og fagbevegelsen i Ukraina, får vi et ubehagelig inntrykk av at hun er mer opptatt av å mobilisere medlemmene til å yte mer og slutte opp om den massive militariseringa i Norge til støtte for det korrupte oligarkregimet i Ukraina – og eventuelt dø når det trengs.

Eller som hun skriver:

Vi er glade for å se en kraftfull utenrikspolitikk fra regjeringen.

Denne kraftfulle politikken går som kjent ut på å lever avanserte våpen til Ukraina og ikke på å legge grunnlag for fred.

Forrige artikkelAfrika møtte Kina på Forum on China-Africa Cooperation
Neste artikkelEn bure