Verdensbanken oppgraderer Russland til høyinntektsøkonomi

0
Russisk økonomi vokser kraftig til tross for sanksjonene.

De vestlige sanksjonene har mislykkes i å stanse Russlands økonomiske framgang.

Verdensbanken har oppgradert Russland fra et «øvre middelinntektsland» til et «høyinntektsland»noe som demonstrerer fiaskoen for den USA-ledede sanksjonskampanjen mot Moskva. Denne sanksjonskampanjen deltar også Norge i og den støttes av samtlige partier på Stortinget.

Verdensbanken sier i en rapport utgitt mandag at «den økonomiske aktiviteten i Russland ble påvirket av en stor økning i militærrelatert aktivitet i 2023». Den russiske økonomien fikk også et løft fra en nesten 7% økning i handelen, en 8,7% vekst i finanssektoren og en 6,6% økning i byggesektoren.

World Bank country classifications by income level for 2024-2025

«Disse faktorene førte til økninger i både reell (3,6%) og nominell (10,9%) BNP, og Russlands Atlas BNI per innbygger vokste med 11,2%», sa Verdensbanken.

Russland har økt handelen med Kina betydelig siden landet startet sin invasjon av Ukraina i februar 2022. De to nasjonene hadde allerede styrket sitt økonomiske forhold i årene før, da de begge sto overfor sanksjoner fra USA og andre vestlige land. I 2023 nådde samhandelen mellom Kina og Russland en totalverdi av 240 milliarder dollar.

Det økonomiske forholdet mellom Kina og Russland har gjort USA rasende, og Biden-administrasjonen utstedte nylig nye sanksjoner rettet mot kinesiske selskaper, men de forventes ikke å ha innvirkning. Om noe, vil flere amerikanske ensidige økonomiske tiltak øke trenden.

US widens sanctions on Russia to discourage countries such as China from doing business with Moscow.

Russland har også vært i stand til å øke sin produksjon av ammunisjon, stridsvogner og annet militært utstyr betydelig. Tidligere i år meldte CNN at Russland produserer tre ganger så mye artilleriammunisjon som hele Nato-alliansen, noe som viser at når det gjelder krigen i Ukraina, er tiden på Russlands side.

Les også: World Bank Upgrades Russia to High-Income Economy Despite US Sanctions

Se også intervjuene med professorene i økonomi, Michael Hudson og Richard D. Wolff:

Som nevnt deltar Norge med hjertens lyst i den vestlige sanksjonskampanjen mot Russland og dette støttes av alle partier fra FRP til Rødt. Kampanjen er en total fiasko, men det later til at norske politikere ikke tar det inn over seg. I deres fantasiverden er den en suksess fordi alle de omgås mener at den er det.

Noreg sluttar opp om nye sanksjonar mot Russland

Regjeringa skriver:

Noreg sluttar opp om den 14. sanksjonspakka frå EU mot Russland. Arbeidet med å innføre sanksjonane i norsk rett har starta. Noreg sluttar seg og til EU-regelverket for å bruke avkastningar fra «frosne» russiske sentralbankmidlar til å støtte Ukraina.

Så ikke bare er Norge en entusiastisk og lojal deltaker i de vestlige sanksjonene. Vi er også med på den risikable politikken med å ville stjele Russland utenlandsreserver. Det er bokstavelig talt å spille russisk rullett med urovekkende mange kuler i revolveren. Dette kan nemlig framskynde sammenbruddet til det vestlige valutasystemet. Hvem vil ha penger i vestlige banker når man risikerer at de blir stjålet?

Russia warns the West: we will be very tough if you ‘steal’ our assets

Når skal virkeligheten trenge inn gjennom veggene på Stortinget og når skal norske politikere innse at det er vanvidd å skade de langsiktige økonomiske forbindelsene med vårt største naboland?

Forrige artikkelKrigen i Den demokratiske republikken Kongo
Neste artikkelStorbritannia: Tories knust, Corbyn slo Labourkandidat og Farage tok en brakseier