Overraskende seier for fransk venstreside, men kaoset vil fortsette

0
Jean-Luc Mélenchon var den taktiske seierherren i det franske valget.

Andre runde av det franske parlamentsvalget ble en overraskende seier for den hurtig sammenraskede Nouveau Front populaire, mens seierherren i første runde, Le Pens Rassemblement national (RN) endte på en like oppsiktsvekkende tredjeplass. Macrons Ensemble pour la République, som fikk 20% i første omgang endte på 24,5% i andre omgang.

Dette var en stor taktisk seier for Jean-Luc Mélenchon fra La France Insoumise, som både var hjernen bak den nye folkefronten og som sto bak taktikken om at både de og Ensemble trakk sine kandidater der det kunne slå ut RNs kandidater. Så venstresida stemte på Macron der det var opportunt og vice versa.

Dette var vellykket, for Le Pen fikk faktisk en større andel av stemmene i andre omgang enn i første, nemlig 37% mot 33,2%, mens folkefronten fikk færre, nemlig 25,8% mot 28,2%. Likevel endte altså Le Pen på tredjeplass.

Denne vellykte taktikken har imidlertid gitt Frankrike en nasjonalforsamling som vil være nesten ute av stand til å skape ei stabil regjering.

Mélenchon sier at folkefronten bare vil stemme for sitt eget program og han avviser enhver hestehandel med Macron. Det betyr å oppheve pensjonsreformen, heve minstelønna, fryse prisene på viktige forbruksvarer og heve skattene for de rike. Dette får han ikke Macron med på.

Kommentatorer fra næringslivet sier spydig at «Frankrike hadde valget mellom gjeld, mer gjeld og veldig mye mer gjeld, og valgte det siste».

Markedsreaksjonene var slik: euroen falt litt mot dollar, prisen på fransk gjeld økte og aksjekursene på franske banker og selskaper falt.

Marine Le Pen sier at dette bare er en midlertidig seier for venstresida og at det har plassert RN i en god posisjon foran presidentvalget om to år. Hun har et poeng, siden hennes parti antakelig ikke vil få skylda for det kaoset som nødvendigvis vil komme.

CNN: Macron’s gamble has kept the far right out of power, but plunged France into chaos

For Ukraina-haukene var valget dårlig. Macron ville spille en lederrolle i opptrapping av krigen, men det blir det ikke noe av. Le Pen vil nekte Ukraina å bruke langtrekkende franske våpen og La France Insoumise er motstandere av en «opptrapping mot Russland».

Forrige artikkelReformisten Pezeshkian vant presidentvalget i Iran
Neste artikkelRusslands strategiske utsikter: fremskynding av tilbakegangen av vestlig hegemoni