Reformisten Pezeshkian vant presidentvalget i Iran

0
Masoud Pezeshkian

Masoud Pezeshkian fikk 53 prosent av stemmene da han beseiret sin konservative utfordrer Saeed Jalili.

Reformistkandidaten Masoud Pezeshkian ble valgt til Irans niende president 6. juli etter å ha vunnet et omvalg mot den konservative kandidaten Saeed Jalili, rapporterte den halvoffisielle Tasnim News.

Mohsen Eslami, talsperson for Irans valghovedkvarter, offentliggjorde resultatet tidlig lørdag etter at stemmetellingen var fullført.

Pezeshkian og Jalili møtte hverandre til omvalg fredag etter å ha fått flest stemmer blant fire kandidater i presidentvalget 28. juni.

Valghovedkvarteret ga den åttende og siste oppdateringen klokken 06:45 lokal tid.

Pezeshkian fikk 16.384.403 stemmer (53,7 prosent), mens Jalili sikret seg 13.538.179 stemmesedler (44,3 prosent).

Kort tid etter kunngjøringa innrømmet Jalili nederlaget overfor Pezeshkian, og sa til statlig fjernsyn: «Ikke bare skal han bli respektert, men nå må vi bruke all vår styrke og hjelpe ham med å gå videre med styrke».

Det var en valgdeltakelse på cirka 50 prosent i andre valgomgang.

Pezeshkian vil ha vervet i fire år. Valget fant sted et år før skjema etter at den forrige presidenten, Ebrahim Raisi, ble drept i en tragisk helikopterulykke i mai sammen med utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian og seks andre.

Når det gjelder Pezeshkian, skrev The Cradles Fereshteh Sadeghi at han «representerer fraksjonen som søker å reparere bånd med vesten, gjenopplive atomavtalen fra 2015 og til og med etablere forbindelser med USA».

«Denne tankegangen tar til orde for et fritt marked, minimerer regjeringens rolle, og kritiserer Irans utenrikspolitikk og dens økende innflytelse i Vest-Asia og Nord-Afrika», la hun til. Pezeshkian har støtte fra visse ayatollaher i Qom, forskjellige pro-reformmedier, aktivister og finansgrupper som er kritiske til den gjeldende økonomiske politikken.

Russlands president Vladimir Putin har gratulert Masoud Pezeshkian med valget som ny president i Iran, ifølge en uttalelse fra Kreml på lørdag.

«Jeg håper at Deres virke som president vil bidra til å bygge opp et konstruktivt bilateralt samarbeid på alle områder til fordel for våre vennligsinnede folk for å forenkle regional sikkerhet og stabilitet», heter det i uttalelsen.

Også  Alexander Lukashenko og Xi Jinping har gratulert den nyvalgte presidenten, noe de forresten har til felles med de fleste statsledere i verden.

Forrige artikkelICC må etterforske britiske ministre for medvirkning til krigsforbrytelser i Gaza
Neste artikkelOverraskende seier for fransk venstreside, men kaoset vil fortsette