Ny sikkerhetspakt vil la Polen skyte ned russiske missiler over Ukraina

0

Ukrainske tjenestemenn har oppfordret NATO til å avskjære russiske missiler, noe som vil bety direkte NATO-involvering i krigen.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 8. juli, 2024.

Mandag sa Ukrainas president Volodymyr Zelensky at en ny bilateral sikkerhetspakt han signerte i Warszawa, inkluderer en mekanisme for Polen til å skyte ned russiske missiler og droner.

«Vi er spesielt takknemlige for særordningene, og dette gjenspeiles i sikkerhetsavtalen. Det sørger for utvikling av en mekanisme for å skyte ned [av Polen] russiske missiler og droner avfyrt i Ukrainas luftrom i retning Polen», sa Zelensky på en felles pressekonferanse med Polens statsminister Donald Tusk etter å ha signert avtalen.

«Jeg er sikker på at våre lag og lagene i forsvarsdepartementene, sammen med vårt militære, vil jobbe sammen for å finne ut hvordan vi raskt kan iverksette dette punktet i våre avtaler», la den ukrainske lederen til, ifølge Ukrinform.

Zelensky og andre ukrainske embetsrepresentanter har presset på for at NATO-land skal avskjære russiske missiler over Ukraina, eller opprette en flyforbudssone i Vest-Ukraina, noe som ville utgjøre direkte NATO-involvering i krigen. En slik handling vil risikere en krig mellom Russland og NATO, som raskt kan bli kjernefysisk, men europeiske NATO-land utelukker ikke ideen.

Russiske missiler har kortvarig kommet inn i Polens luftrom, og russiske dronefragmenter er funnet i Romania. Men den eneste gangen en hendelse førte til tap, var da en ukrainsk luftvernrakett landet i Polen og drepte to personer. Ukrainske tjenestemenn hevdet først at det var et russisk missil, i et forsøk på å fremprovosere NATO-intervensjon.

Den ukrainsk-polske avtalen forplikter også Warszawa til å trene flere ukrainske tropper på sitt territorium. «Den ukrainske Legionen skal trene i Polen og være utstyrt med hjelp fra våre partnere. Hver ukrainsk statsborger som bestemmer seg for å bli med i Legionen, vil kunne signere en kontrakt med Ukrainas væpnede styrker. Våre team jobber for tiden med alle detaljene i dette forslaget», sa Zelensky.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Zelensky Says New Security Pact Includes Mechanism for Poland To Shoot Down Russian Missiles Over Ukraine

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Se også:

The Conflicts in Ukraine, Gaza and Taiwan Changing Everything | Tony Norfield – YouTube

Ray McGovern : Will Putin Attack Poland? (youtube.com)

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelEn av våre fremste i triatlon alvorlig skadet av «vaksinen»
Neste artikkelOmfavnelsen mellom Modi og Putin og Vestens fiasko
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.