Kenyas president dropper skatteøkninger og kutter budsjettene i stedet

0
President Ruto har gode venner i Wsshington, men kanskje ikke så mange i Nairobi. / Skjermdump fra video.

De voldsomme protestene mot forslaget til ny skattelov i Kenya førte til demonstrasjoner og politiangrep på demonstranter der minst 30 ble drept. Det har ført til at president William Ruto trekker lovforslaget tilbake og går inn for kraftige budsjettkutt istedet.

Kipchumba Ochieng skriver fra Kenya:

Kenyas president William Ruto kunngjorde onsdag tilbaketrekking av 2024-finansloven, skrekkslagen av masseopposisjonen som ble utløst etter Bloody Tuesday da politiet skøt ned dusinvis av demonstranter på gatene i Nairobi.

Lovforslaget, som er diktert av Det internasjonale pengefondet (IMF), inkluderte skarpe skattehevinger for en befolkning som allerede tynges ned av skyhøye priser på matvarer og drivstoff og en høy arbeidsledighet, samtidig med de herskende klassenes overflod og korrupsjon.

Men Ruto er fast bestemt på å betale gjelda slik kreditorene forlanger, så i stedet for skatteøkninger går han nå inn for brutale budsjettkutt.

Kipchumba Ochieng skriver

Ruto signerte fredag lovforslaget Bevilgninger 2024 til lov, og instruerte finansdepartementet til «umiddelbart å utarbeide supplerende estimater for å redusere utleggene med mengden inntekter som var forventet generert av det avviste lovforslaget Finance Bill 2024».

Ruto planlegger å oppveie de nå forlatte skatteøkningene med massive kutt i sosiale utlegg, som vil ramme utdanning, helsetjenester, sosial velferd, boliger, infrastruktur og fylkesfinansiering. Fylkene fører tilsyn med delegerte funksjoner som primærhelsetjenester, førskoleopplæring, fylkesveier, offentlige arbeider og andre viktige tjenester som er avgjørende for lokal utvikling.

Det kenyanske politiske etablissementet er fast bestemt, med alle nødvendige midler, på å påtvinge Kenyas arbeidere og slitere diktatene fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Politistat

Fredag bekreftet Høyesterett utplassering av militære på gatene mot demonstranter. Ruto utplasserte militæret kort etter en samtale med USAs utenriksminister Antony Blinken og dager etter at EU kunngjorde å besørge € 20 millioner i militærleveranser og annen støtte til Kenya Defense Forces (KDF).

Forsvarsminister Aden Duale utvidet KDF-utplasseringen etter Høyestretts kjennelse, og kunngjorde at tropper ville bli utplassert i alle landets 47 fylker inntil «normalitet er gjenopprettet» og at hærens personell var bemyndiget å arrestere demonstranter.

Se også video.

Les: Kenya to borrow more after new taxes withdrawn

Ruto sa at dette betydde at Kenya måtte låne én billion shilling (7,6 milliarder dollar) bare «for å kunne styre regjeringen vår». Dette er en økning på 67 % fra det som var planlagt.

Les mer på steigan.no om Kenya.

Forrige artikkelUkraina presser NATO for å opprette flyforbudssone over Vest-Ukraina
Neste artikkelKansas: Det knusende anklageskriftet mot Pfizer