Ukraina presser NATO for å opprette flyforbudssone over Vest-Ukraina

0
UK’s Royal Airforce Voyager Air-to-Air refueller (AAR) fyller tankene til britiske jagerfly. Photo: Corporal Alex Scott / RAF / MoD Crown

Å innføre en flyforbudssone vil bety direkte involvering i krigen.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 30. juni, 2024.

Ukrainske embetsrepresentanter presser NATO-land for å innføre en flyforbudssone over Vest-Ukraina ved hjelp av luftforsvarssystemer i Øst-Europa, et skritt som ville bety direkte NATO-involvering i krigen med Russland.

«Jeg forstår ikke hvorfor Nato ikke utplasserer Patriot-systemer langs den polske grensen», sier Oleksiy Goncharenko, en ukrainsk parlamentariker, til AFP. «Russiske missiler har jo allerede kommet inn i polsk og rumensk luftrom. Dette vil beskytte grensene til Polen og Romania, og dette vil skape en sikkerhetssone vest og sør i Ukraina».

Tanken er at Nato skal beskytte ukrainsk industri og energiinfrastruktur i den vestlige delen av landet. Men en flyforbudssone vil kreve at NATO skyter ned russiske missiler og muligens russiske fly, og det direkte NATO-engasjementet vil gjøre atomkrig mye mer sannsynlig.

Til tross for den enorme risikoen for eskalering, ser det ut til at Ukrainas vestlige støttespillere vurderer ideen om en flyforbudssone. En europeisk diplomatkilde fortalte AFP at samtaler om saken var «i gang», og la til at det «ikke var en enkel beslutning».

Ukrainas president Volodymyr Zelensky presset på for en USA- og NATO-pålagt flyforbudssone over hele Ukraina i krigens tidlige dager, men trakk seg fra kravet da det fikk liten støtte. I mai begynte han å oppfordre NATO til å skyte ned russiske missiler og bagatelliserte risikoen for atomeskalering.

«Så mitt spørsmål er, hva er problemet? Hvorfor kan vi ikke skyte dem ned? Er det forsvar? Ja. Er det et angrep på Russland? Nei. – Skyter dere ned russiske fly og dreper russiske piloter? Nei. Så hva er problemet med å involvere NATO-landene i krigen? Det er ikke noe slikt problem», sier Zelensky i et intervju med The New York Times.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Ukraine Pushing NATO To Create No-Fly Zone Over Western Ukraine

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også tidligere ambassadør Chas Freemans analyse av situasjonen i Ukraina og Gaza:

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelHvordan Israel finansierer britiske ansatte i Parlamentet
Neste artikkelKenyas president dropper skatteøkninger og kutter budsjettene i stedet
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.